Dr. Josep Prim Capdevila
Dr. Josep Prim Capdevila
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. JOSEP PRIM CAPDEVILA

UNITAT DE NEUROCIRURGIA CENTRE MÈDIC TEKNON

Text del 2003

En la neurocirurgia succeeix un fenomen que també passa en altres disciplines mèdiques: És una especialitat tan complexa que t’has de subespecialitzar en una part concreta”, afirma el doctor Josep Prim, qui junt amb altres cirurgians de l’Institut Dexeus va formar la Unitat de Neurocirurgia del Centre Mèdic Teknon, de Barcelona.

La complexitat ja és perceptible pels òrgans que l’especialitat tracta quirúrgicament –el sistema nerviós, la medul·la espinal i el cervell– i l’equip de neurocirurgians l’abasta organitzant-se en diferents unitats: de columna vertebral, d’epilèpsia, de tumors i de neurocirurgia funcional, que darrerament ja opera casos de Parkinson i d’epilèpsia: Cada un de nosaltres se centra en alguna part; jo em dedico a tractar problemes cervicals i lumbars. Així ens repartim l’assistència a congressos, que s’especialitzen en parts de la neurocirurgia. Els més importants per a nosaltres són als Estats Units. Som membres de la societat americana de l’especialitat, i també ho som de les societats espanyola i catalana.”

En els congressos es dóna l’altra realitat de la neurocirurgia, el treball interdisciplinari: A l’últim que vaig anar, a Zuric, hi havia tants neurocirurgians de la columna com traumatòlegs. Has de coordinar-te amb altres especialistes, a vegades en un quiròfan confluïm més d’un equip. Principalment treballem amb les unitats d’Anestèsia, de Dolor, de Traumatologia i de Cures Intensives (UCI).”

Un treball que també requereix el suport de la secretària del servei, l’auxiliar de la Unitat, el neuròleg, el radiòleg i el personal de planta i de quiròfan.” Entre tots atenen el pacient, que gairebé en tots els casos arriba per derivació del traumatòleg, el reumatòleg, el metge de capçalera o el de medicina interna. Quan el pacient ve, té por d’operar-se, però li expliquem totes les possibilitats i valorem molt que ja s’hagi informat amb el seu metge o hagi visitat les pàgines web sobre l’especialitat, perquè així és més fàcil d’informar-lo. Jo mateix li dono altres adreces d’Internet que poden ser-li útils, com la de les societats de neurocirurgia.”

Altrescasos freqüents a la unitat són a causa d’accidents, amb traumatismes, cops al cap, commoció cerebral, fractura de crani o lesions amb hemorràgia al cervell.”

Potser per aquest fet el doctor Prim destaca dels neurocirurgians el caràcter vitalista, perquè veiem la mort molt sovint. Els companys d’UCI, cirurgia toràcica i nosaltres patim més estrès que els d’una altra especialitat, per les urgències.”

La imprevisió d’aquests casos pot desbordar els professionals que hi treballen, però també els desperta el cantó més solidari: Amb motiu de l’atemptat de l’11 de març de 2004 vam oferir la nostra ajuda als companys dels hospitals de Madrid. Però avui dia el tractament dels pacients accidentats és molt eficaç arreu.”

El doctor Prim descriu com realitza les intervencions a les zones cervical i lumbar: Accedim a la zona cervical per la part davantera, amb una agulla, un catèter o l’endoscopi. Per exemple, en una hèrnia discal simple, localitzem la vèrtebra amb l’endoscopi i traiem el disc que està herniat, per alliberar el nervi. És una intervenció senzilla, i en principi la recuperació del pacient és molt ràpida, d’un a dos dies d’hospitalització.

Però no tots els casos requereixen cirurgia: Una hèrnia discal menor pot tractar-se sense cirurgia, a la Unitat del Dolor. En dolors cervicals i lumbars apliquem noves tècniques subcutànies com infiltracions d’ozó, i el dolor disminueix amb tres o quatre sessions. Una altra tècnica innovadora és amb un aparell de radiofreqüència, amb què localitzem les branques nervioses sensitives al dolor i les inutilitzem. Ambdues tècniques són innòcues per al pacient.”

De fet, el neurocirurgià afirma: Procurem que els pacients no hagin d’anar al quiròfan. És fàcil d’estalviar-lo en malalties cervicals o lumbars, a base que la gent canviï la positura. Amb la vida que portem a Occident el 70% de la població patim en algun moment de la nostra vida de mal d’esquena.”

El doctor Prim es mostra partidari d’una medicina preventiva, en què l’educació sanitària és important. Fins i tot la normativa de trànsit ens afecta, des que és obligat l’ús del casc a les motos no atenem tants traumatismes cranials.”

El doctor Prim també opera pacients amb tumors o d’altres patologies al cervell, als quals recomanem després que exercitin la ment, ja que viuran més anys amb un cervell millor, si no hi tenen cap malaltia greu.”

Pel que fa a les tumoracions, el doctor explica que les del cervell evolucionen més ràpidament i amb més evidència que els altres càncers, perquè al pacient li pot fallar la vista, l’oïda o tenir un atac epilèptic, com si fallés el programa informàtic d’un ordinador.”

A vegades, tampoc no cal cirurgia oberta: Fem una biòpsia per al diagnòstic i l’oncòleg del centre fa radiocirurgia, només aplica la radiació al lloc diagnosticat sense afectar tot el cap.”

Totes aquestes intervencions són possibles amb la tecnologia més avançada: Estem en contacte amb enginyers i altres científics de les universitats, i a vegades fem venir tècnics en informàtica al quiròfan. Ara és ple de màquines que et fan ser més precís, com el microscopi, els ordinadors o els neuronavegadors.”

El doctor Prim explica com la tecnologia els facilita la feina: Aquests aparells permeten localitzar un punt concret al cap o a l’esquena que abans trobaves de forma manual. També t’havies d’afanyar per l’anestèsia i per la pèrdua de sang del pacient, i ara les màquines t’ajuden a actuar més ràpidament.”

El neurocirugià sap que la tecnologia requereix una inversió econòmica important, perquè canvia constantment i val molts diners, però el centre Teknon ens dóna aquest suport”, i que determinarà el futur: Ara el més avançat en neurocirugia és la tècnica mínimament invasiva, però més endavant es faran més intervencions percutànies, gràcies a la robòtica i a la informàtica. I en determinades malalties de l’especialitat els oncòlegs o els genetistes faran la feina més fàcil per als cirugians.”