Testimonios para la historia, S.L. Editora. Avda. Diagonal, 612 6º 4ª y 5ª Barcelona 08021. Télefono: 930 18 16 16 Contacta
Dr. Oriol Genover Llimona
DR. ORIOL GENOVER LLIMONA.
Fotografia: Àngel Font

DR. ORIOL GENOVER LLIMONA. UNITAT D’OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ - CENTRE MÈDIC TEKNON

Obra:

Text del 2003

Volem ser com els sastres que confeccionen vestits a mida en l’àmbit sanitari.

.

El doctor Oriol Genover Llimona pertany a la cinquena generació de metges de la seva família:” El meu rebesavi va anar caminant des de la Garrotxa fins a Barcelona per poder estudiar medicina. Per costejar-se els estudis va treballar com ajudant de farmàcia.”

Per proximitat cronològica, les figures que més li han marcat en la seva vida mèdica han estat la del seu avi i la del seu pare:”El meu avi disposava d’una cultura mèdica admirable. Era capaç d’operar amb gran eficàcia un estómac, un fèmur, o aplicar un fòrceps perfectament en un naixement distòcic.” Això era abans de l’època de l’especialització.

D’altra banda, el meu pare va obrir camí definitiu en l’especialitat de ginecologia a Barcelona. Va tenir un gran prestigi des de la discreció i sense donar cap rellevància a la seva tasca. Va gaudir de la confiança de les grans figures de la medicina del moment com Pedro Pons, Farreras Valentí, Rozman o Joseph Laporte entre d’altres. El resum de la seva vida professional és l’assistència, durant més de 40 anys, de 30.000 parts i milers d’intervencions quirúrgiques, així com la formació de dos fills, actualment en exercici, i un bon nombre de ginecòlegs amb qui va compartir els seus coneixements.”

La diferència més gran existent en l’exercici de la professió entre l’època del seu pare i l’actual és que l’especialitat s’ha eixamplat, és a dir, ha calgut la superespecialització dins la pròpia ginecologia, obstetrícia i medicina de la reproducció. Dins aquest nou marc es determina el concepte d’equips mèdics. Aquest és el context en el qual treballa el Dr. Genover, encapçalant un equip mèdic dedicat a l’especialitat de ginecologia, obstetrícia i medicina de la reproducció, ubicat en el Centre Mèdic Teknon, però amb autonomia de personal i funcionament. La clínica Teknon va apostar per la contractació de primeres figures de la medicina. Aquesta estratègia s’ha traduït en un projecte sòlid i ple d’expectatives deu anys després de la seva inauguració.

El Dr. Genover hi va col·laborar des del primer moment: “La nostra proposta és fer una medicina humana, molt propera al pacient i sobretot individualitzada. Volem ser com els sastres que confeccionen vestits a mida en l’àmbit sanitari. Per això procurem fugir de la massificació. El nostre equip humà està constituït per 14 persones, cadascuna amb la seva tasca concreta, però amb coneixements globals dins la ginecologia. Hem assolit un punt màxim de creixement, i a partir d’aquí no pretenem créixer més, per tal de mantenir aquell concepte de medicina a mida de què parlàvem abans. En l’àmbit de l’obstetrícia, el nostre grup procura mantenir una certa naturalitat i senzillesa, per tal que l’embaràs i el part siguin al més natural possible. Disposem de tota la tecnologia diagnòstica necessària per tal d’intervenir quan és imprescindible, però sempre procurem fugir de l’excés d’intervencionisme, per simplificar el part i el naixement. Tenim una especial cura per intentar evitar naixements per cesària, així com reduir les induccions de part a indicacions exclusivament mèdiques.”

La seva experiència en aquesta branca constata que tenir un fill avui és un acte excessivament calculat i retardat. A conseqüència d’aquest endarreriment apareixen problemes nous com l’esterilitat. A partir dels 35 anys les dones pateixen problemes nous, com l’esgotament de la reserva ovàrica:” Precisament en aquest camp estem investigant per tal de poder reclutar ovòcits en pacients que s’estan apropant al llindar del climateri. Dins la nostra àrea de reproducció, contemplem el fet que els pacients hi accedeixen en edats cada vegada més avançades, i l’esgotament de la reserva ovàrica ens porta a problemes difícils en l’actualitat. Moltes d’aquestes dones han d’arribar a l’embaràs a través de tècniques de reproducció assistida com la FIV amb donació d’ovòcits. Aquests embarassos requereixen un seguiment especial perquè acostumem a tenir més complicacions. A més a més, existeix un percentatge més alt de gestació múltiple, fet que automàticament comporta un major risc obstètric i perinatal.”

“La dedicació a la ginecologia és especialment sacrificada, i en el cas dels parts, les pacients volen ser assistides pel metge que les ha controlades durant tot l’embaràs. Per sort, avui el treball en equip permet una millor distribució de la feina. Malgrat això, però, és una evidència que aquesta especialitat comporta un sacrifici personal, i que solen ser les nostres famílies les qui ho pateixen més directament.” Afegeix el Dr. Genover.

Si la ginecologia, l’obstetrícia i la reproducció assistida han tingut un desenvolupament espectacular en els darrers anys, en el camp de l’oncologia ginecològica encara queda un escull important. Malgrat això, la millora en la tècnica quirúrgica, en l’anestèsia i en l’aplicació de la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia, fan que avui el pacient oncològic tingui una perspectiva molt més àmplia amb uns efectes secundaris molt minimitzats. També la medicina preventiva ha ajudat molt, ja que permet detectar els tumors en les fases primerenques. Aquest fet, té una incidència directa tant en la supervivència a la malaltia com en la possibilitat d’aplicació de tractaments molt menys agressius:” Hem de pensar que les primeres operacions de càncer de mama no tant sols consistien a extirpar la mama, sinó que també era amputat el braç de la pacient. Posteriorment es va començar a conservar el braç, però se seguia extirpant tota la mama, l’aixella i els músculs pectorals. Avui, en molts casos, l’extirpació acurada del tumor i del gangli sentinella de l’aixella pot ser suficient com a tractament quirúrgic. Precisament en la cirurgia del càncer de mama, estem aplicant factors autòlegs, per tal d’augmentar la velocitat de curació i de cicatrització de les ferides. Això ens permet de començar els tractaments complementaris com la radioteràpia molt abans.”

Pel que fa al futur, la sisena generació de metges ja està en marxa. Serà aquesta la generació a qui tocarà viure uns moments apassionants en el camp del coneixement: “Tot just estem a les portes de les noves aplicacions que la medicina de regeneració cel·lular ens aportarà. Només desitjo que els qui vénen siguin conscients de quin ha estat el seu llegat familiar per tal que el difonguin i l’amalgamin amb els coneixements acadèmics i amb l’experiència professional adquirida. El record del meu avi, primer, i el del meu pare, després, la meva formació universitària, l’especialització en ginecologia, el temps d’entrenament en cirurgia pelviana als Estats Units, l’aportació de tots els meus mestres i companys de l’especialitat, i la meva pròpia experiència, han marcat el meu propi estil. No renunciaria a cap d’aquestes herències perquè han determinat la meva actuació mèdica diària, i de ben segur que ajudaran als qui vénen a continuar un camí apassionant.”