Dr. Rafael Téllez Catalán
Dr. Rafael Téllez Catalán
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. RAFAEL TÉLLEZ CATALÁN

ANGIOLOGIA I CIRURGIA VASCULAR

Text del 2004

Mestic superespecialitzant en nous procediments per tractar les ferides cròniques.

El Dr. Rafael Téllez Catalán és metge especialista en angiologia i cirurgia vascular. “L’angiologia i la cirurgia vascular comprenen l’estudi sistematitzat del diagnòstic, el pronòstic, l’evolució i el tractament del sistema circulatori en general. Podríem dir que el sistema circulatori representa les canonades de distribució de la sang, la qual porta l’aliment i dóna vida a tot el cos. L’especialitat se centra en la xarxa que transmet la sang que surt del cor.”

Desenvolupa la seva tasca professional a l’Hospital General de Vic i al Centre Mèdic Catalònia, de Barcelona. “L’any 1996, quan vaig acabar la residència, vaig tenir molt clar que volia treballar en l’àmbit públic i en el privat, per un sentit de complementarietat.”

Des de molt petit va sentir el cuc de la medicina. No diré que jugava a dissecar granotes com diu molta gent, però sempre he sentit una gran inquietud per estudiar el funcionament del cos humà, per saber per què passen les coses i com es poden resoldre.

Va estudiar la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona. Vaig començar els estudis a lHospital Clínic, però com que en aquella època corria la veu que a lHospital Universitari de Bellvitge hi havia moltes possibilitats dintegració dels estudiants en els equips quirúrgics, vaig optar per continuar en aquest centre.

En acabar els estudis universitaris, tenia clar que volia fer alguna especialitat de cirurgia a l’Hospital de Bellvitge. Sabia que volia fer alguna cosa molt concreta i poc habitual, no pas una en què hi hagués molts professionals.

Al cap li rondaven tres opcions possibles i una sola convicció: Dubtava entre la cirurgia vascular, la cirurgia cardíaca i la neurocirurgia, la que fos possible, però havia de ser a lHospital de Bellvitge.

Mentre feia l’especialitat a l’Hospital de Bellvitge hi va trobar el seu referent. El Dr. Josep M. Simeón Nogués, cirurgià vascular, representa la unió entre el gran professional i la gran persona. Lluny de ser un metge deïficat, és un cirurgià que integra sentit crític, humilitat, saviesa i sentit comú.

El fet d’haver-se especialitzat a l’Hospital de Bellvitge li va obrir les portes a l’hora de començar a  treballar. “Havia quedat una plaça lliure a l’Hospital General de Vic i vaig anar-hi a informar-me’n. Poc després de fer-me unes entrevistes, em van demanar si volia incorporar-m’hi. El 31 de desembre acabava la residència i l’1 de febrer començava a treballar-hi.”

Inicialment, hi va trobar mancances quant a proves complementàries de diagnòstic, però poc a poc aquesta situació va anar canviant. “És cert que alguns pacients es traslladen per qüestions molt concretes, però, en la majoria dels casos, s’ofereix la mateixa tecnologia que es pot trobar en un gran hospital, com pot ser un TAC o una ressonància magnètica.”

Les patologies més freqüents són, amb molta diferència, les que afecten les cames. Quant a la circulació arterial de les cames, el símptoma principal és la claudicació intermitent, coneguda popularment com la malaltia dels aparadors. Se lanomena així perquè els malalts han de parar cada certa distància, perquè senten un dolor tan insuportable que la musculatura no aguanta i els obliga a aturar-se. Un cop quiets, dissimulen el fet mirant aparadors.

Davant d’una obstrucció arterial s’han de corregir els factors de risc i els factors que predisposen o desencadenen els problemes. “En processos crònics com l’arteriosclerosi, de degeneració progressiva de l’aparell arterial, el control dels factors de risc continua sent fonamental: el tabaquisme, la diabetis, la hipertensió, la dislipèmia, etc. El fet de controlar aquests factors no curarà la malaltia, però la modularà o en retardarà l’evolució. Només una part petita d’aquests pacients requerirà intervencions quirúrgiques de revascularització de l’extremitat afectada.”

A l’Hospital General de Vic, s’hi fa docència. Hi ha residents de cirurgia, geriatria i medicina interna, entre daltres especialitats.

La recerca també hi ocupa un lloc destacat, gràcies a l’ingent esforç de l’equip vascular. Dins de la unitat de cirurgia vascular, treballem en una línia dinvestigació sobre la cirurgia venosa conservadora, lestratègia CHIVA. Aquest estudi està guiat pel Dr. Parés, que és company del servei i que va guanyar una beca FIS del Ministerio de Educación y Ciencia”.

A la medicina privada complementa la seva activitat mèdica amb la part estètica. Tractem totes aquelles coses que ens fan una mica lletjos i que és possible treure, com són les petites venes i capil·lars facials, els quals produeixen alteracions estètiques: cuperosis, telangiectàsies, punts rubí, aranyes vasculars, etc., així com les petites varicositats i capil·lars de les cames.

En general, els tractaments donen bons resultats, però el pacient ha de saber que hi ha uns límits. De vegades, la gent creu que tenim gomes desborrar i que podem fer desaparèixer les lesions, duna manera màgica. Hem de ser honrats i explicar-los fins on podem arribar. Hi ha coses que es poden millorar, però no tenim una vareta màgica.»

El doctor Téllez és un dels primers en haver incorporat la tècnica del làser endovenós al tractament de les varices com a alternativa a la cirurgia clàssica:  “és un mètode mínimament invassiu que fotocoagula la vena safena mitjançant un catèter i una fibra làser per punció, sense necessitat dobrir, sota anestèsia local, sense ingrés i amb una recuperació postoperatòria excel.lent.

Fa uns tres anys que s’està superespecialitzant en nous procediments per tractar les ferides cròniques. És pioner a tractar les úlceres vasculars amb pressió negativa mitjançant el sistema VAC, el que està revolucionant la cicatrització de tot tipus de ferides, especialment les més difícils. Tots els llibres i revistes que llegeix tenen relació amb la medicina. Per estar al dia, visita gairebé a diari la darrera bibliografia mèdica a Internet. El Dr. Téllez no és un mag, però sembla que tingui poders especials per fer tantes coses. Tinc les afeccions habituals de tothom. Això és tranquil·litzador.