DR. XAVIER PUNCERNAU FOLCH
DR. XAVIER PUNCERNAU FOLCH
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. XAVIER PUNCERNAU FOLCH

Angiologia i cirurgia vascular

Text del 2005

La creixent incidència de l’arteriosclerosi és la conseqüència d’uns hàbits de vida inadequats.

L’angiologia i cirurgia vascular és l’especialitat mèdica i quirúrgica que estudia, pronostica i tracta les malalties vasculars, arterials, venoses i limfàtiques. Les malalties venoses i les complicacions de les varices són estadísticament les patologies més freqüents entre la població, però n’hi ha moltes d’altres. Les malalties arterials acostumen a ser les més importants, sobretot una, l’arteriosclerosi, cada vegada més habitual i greu. És la segona malaltia pel que fa a morbiditat i mortalitat i afecta persones cada vegada més joves. El doctor Xavier Puncernau Folch és angiòleg i cirurgià vascular, una especialitat que desenvolupa apassionadament al Centre Mèdic Teknon i que el porta a implicar-se plenament en la tasca quirúrgica que realitza, especialment en el tractament de varices i de l’arteriosclerosi. La destacada evolució de l’especialitat en els darrers trenta anys ha permès trobar tractaments per a malalties que abans no tenien resposta mèdica. “La creixent incidència de l’arteriosclerosi és la conseqüència de tenir uns hàbits de vida inadequats.”

Hi ha factors de risc que deriven d’una forma de vida poc saludable. “L’arteriosclerosi és una malaltia que fa que es produeixi un envelliment de les capes arterials, que perden l’elasticitat, degenerant, i disminueixen de calibre fent que la sang tingui més dificultats per arribar als òrgans del cos. Si l’òrgan afectat és el cor, estarem davant d’una isquèmia coronària, que pot conduir a l’infart. Els principals factors de risc són la vida sedentària, l’estrès, l’excés d’alimentació, el tabac… entre molts altres aspectes que provoquen lesions a les artèries, per exemple el consum de drogues. La patologia vascular és característica de la civilització moderna occidental. Ja hi ha persones de trenta anys que pateixen processos arterioscleròtics.”

La seva relació amb la medicina es va iniciar de ben petit escoltant les paraules sàvies del seu pare, el doctor Puncernau, un prestigiós psiquiatre i neuròleg català. “El pare no sols era un gran professional sinó també un home que vivia amb gran passió el món de la medicina. Era sensacional veure’l treballar i fer diagnòstics de precisió a pesar de la precarietat tècnica de l’època. Des de petit vaig pensar que volia ser metge perquè trobava que era la millor labor que podia desenvolupar una persona. El pare em va presentar el doctor Vidal Barraquer, un professional que em va ensenyar molt i va fer que em decantés per la cirurgia vascular.”

El 1967 iniciava la carrera de medicina. Eren anys convulsos, d’una universitat marcada per una situació política i social complexa. “Malgrat aquella situació la docència es desenvolupava amb certa normalitat. Vaig gaudir dels ensenyaments de grans professors com el doctor Ruano, catedràtics que tenien un humanisme excepcional que avui s’ha perdut una mica. Vaig anar percebent al llarg de la carrera que la cirurgia m’atreia, era l’única manera de resoldre definitivament un problema. En una primera etapa de l’especialització vaig estar d’assistent a l’Hospital de Bellvitge i després vaig entrar a l’hospital de l’Esperança per fer l’especialització en angiologia i cirurgia vascular. L’angiologia exigeix un coneixement ampli sobre el conjunt del cos humà i en aquells anys s’havien de realitzar tasques, que avui duen a terme altres professionals, com l’angioradiologia, el tractament postquirúrgic o l’intensivisme vascular. Havíem d’estar preparats per tot, fins i tot per fabricar algun aparell.”

La seva formació mèdica i quirúrgica ha continuat al llarg dels anys amb estades a l’estranger “que m’han servit per conèixer noves tècniques i tractaments que després he pogut introduir aquí.”

Si bé en un primer moment va desenvolupar la seva tasca professional en el marc de la medicina pública, ben aviat va optar per la privada. “Tenia clar que havia de formar-me per enriquir el meu coneixement amb la idea de crear un equip de professionals a l’àmbit privat i poder aplicar tota la meva experiència. Considero que el millor que es pot oferir és la medicina en equip, integral, especialment en l’especialitat d’angiologia i cirurgia vascular, àmplia i complexa, amb molts tipus de patologies. La medicina integral dóna totes les facilitats al pacient.”

Durant l’època de residència va conèixer Carles Lisbona, un professional destacat de la medicina vascular amb qui va coincidir a plantejar un model de treball en equip. “Volíem dissenyar un sistema de treball ben planificat i organitzat que pogués donar una assistència de la màxima qualitat. Era l’any 1978 quan vam començar, primer a la Clínica Delfos i més tard a l’Institut Dexeus. Es va anar forjant una manera de treballar i una dinàmica de funcionament. La següent etapa, a la Clínica Teknon, va ser una aposta important que ens permetia donar servei des d’un centre de gran prestigi. Allà hi treballava el doctor Callejas, que va ser qui ens va proposar de formar part de l’equip de cirurgia vascular. Vam apostar pel canvi i per un projecte nou que compta amb el doctor Segura, el doctor Muxart i la doctora Pérez, a més d’un equip d’infermeres, instrumentistes…”

L’empatia amb el pacient esdevé fonamental en la tasca dels professionals de la medicina vascular: “El pacient ve a resoldre un problema que li genera una gran angoixa i sobretot por. El primer pas és l’elaboració de la història clínica per conèixer què té el pacient, la seva evolució i simptomatologia, els antecedents personals i familiars i sobretot els factors de risc que intervenen. Una vegada arribats a un diagnòstic, els professionals mèdics hem d’informar amb claredat. El metge ha de convèncer el pacient sobre quins tractaments s’han de seguir i si cal intervenció quirúrgica. Un dels àmbits de treball que més tracto és el de les varices. N’hi ha diferents tipus i gravetat. Les més complexes provoquen molt de dolor, trastorns cutanis i complicacions més greus que poden portar a embòlies pulmonars, força freqüents. En canvi, les varices estètiques no generen cap tipus d’insuficiència. El tractament en el primer cas és de tipus quirúrgic, que realitzem amb làser, mitjançant una fibra òptica que s’introdueix per dintre les varices i implica una cirurgia totalment resolutiva i no agressiva.”

La fiabilitat dels diagnòstics actuals és total. “Hi ha moltes tècniques radiodiagnòstiques mínimament invasives, molt diferents de les que es practicaven anys enrere. Pel que fa a la cirurgia, cada vegada se n’està fent menys d’arterial perquè hi ha altres tipus de tractament substitutius. En determinades patologies es pot fer el diagnòstic i automàticament aplicar un tractament. Hi ha moltes opcions terapèutiques efectives que eviten haver d’entrar a quiròfan.”

En el marc de la unitat de tractament de les patologies vasculars també es compta amb un espai dedicat a la docència. El projecte mèdic i assistencial del doctor Puncernau i el seu equip mostra el nivell mèdic i quirúrgic dels metges catalans i el seu esperit de millora continuada per donar solucions eficients i de qualitat al conjunt de la societat.