Sra. Gemma Ferrer i Villalonga
Sra. Gemma Ferrer i Villalonga
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

GEMMA FERRER I VILLALONGA

VITAL-DEPILÀGIL CENTRE D’ESTÈTICA I DEPILACIÓ

Text del 18-05-2010

L’estètica del cos ajuda molt a tenir seguretat envers els altres. Però tenir seguretat no implica forçosament tenir equilibri mental.

Els centres d’estètica no són frívols. Fan una funció social. No es tracta només d’estar guapa: és harmonia, tranquil·litat i confortabilitat.

El perfil de clientela de Vital Centre d’Estètica són dones segures, amb autoestima. Generalment, vénen a mantenir i millorar l’autoestima, no a recuperar-la.

Hi ha una premissa que tothom ha d’acceptar: el cos, pel seu natural, amb el pas del temps va entrant en decadència. Un cop assumit això, tot el que es faci es fa a fi de bé. Són com un mur de contenció per frenar l’envelliment.

Es podria dir que un centre d’estètica arriba fins a on comença la medicina.

Gemma Ferrer i Villalonga és la directora del Centre d’Estètica Vital-Depilàgil. “Som al barri de Sants, una zona de la qual m’he enamorat i em sento filla adoptiva.”

La senyora Ferrer treballa dia a dia en l’estètica global. “L’estètica del cos ajuda molt a tenir seguretat envers els altres. Però tenir seguretat no implica forçosament tenir equilibri mental.”

Les virtuts de l’estètica del cos són, però, moltes. No és, com alguns pretenen, una preocupació frívola. “No es tracta només d’estar guapa. És harmonia, tranquil·litat i confortabilitat. Els centres d’estètica no són frívols. Fan una funció social.”

El perfil habitual de client de Vital Centre d’Estètica és el d’una dona molt equilibrada mentalment. “Són dones segures, amb autoestima. Generalment, vénen a Vital Centre d’Estètica a mantenir i millorar el seu aspecte físic.”

Vital Centre d’Estètica fou fundat per la pròpia Gemma Ferrer. “Acabava de sortir d’una molt bona escola francesa i estava molt motivada i il·lusionada.”

El centre treballa molt l’estètica facial i l’estètica corporal. “Fem uns tractaments molt eficients de depilació. Arrencar pèls amb cera no és cosa senzilla. Per desgràcia, qualsevol s’hi atreveix.”

La depilació no és només un assumpte de dones, tot i que encara ho sigui en un 90%. “Fa 30 anys que depilo també homes. Abans, menys estès. Avui, no tant.”

Darrerament, la tecnologia làser s’ha incorporat a l’estètica “i ha ampliat les possibilitats en els tractaments, tant pel que fa a la depilació com en l’àmbit del rejoveniment de la pell.”

A part de l’estètica facial i corporal i la depilació, Vital també ofereix serveis de rejoveniment o modelatge de silueta. La senyora Ferrer compta amb excel·lents col·laboradors. “Tothom que s’incorpora a Vital Centre d’Estètica ho fa amb el seu bagatge professional. Això no treu que la casa tingui la seva pròpia metodologia, raó per la qual impartim uns cursos a totes les persones que conformen el nostre equip.”

Aprendre a delegar és sempre una tasca difícil. “Però ja n’he après. Els meus col·laboradors són avui les meves mans i els meus ulls.”

Vital Centre d’Estètica sempre busca la complicitat de la seva clientela. “Si la clienta no ens fa cas, totes dues perdem. En trenta i tants anys, sortosament, hem teixit moltes complicitats. Avui puc dir que ens vénen les nétes de les nostres primeres clientes.”

En un cert sentit, l’empresa que encapçala Gemma Ferrer fa una funció preventiva, ja que evita que les seves clientes en el futur hagin de recórrer a la cirurgia. “Hi ha una premissa que tothom ha d’acceptar: el cos, pel seu natural, amb el pas del temps va entrant en decadència. Un cop assumit això, tot el que es faci es fa a fi de bé. Les nostres clientes un cop l’any fan un pack de sessions per mantenir-se. Són com un mur de contenció per frenar la decadència.”

El bisturí pot ser una eina tan útil com altres. “Tot i així, sotmetre’s a una operació no deixa de ser una agressió a la naturalesa. Per mi és preferible portar una vida saludable i equilibrada que no pas forçar la naturalesa amb mètodes més agressius.”

Sovint es troba amb clientes molt joves que es volen operar. “En aquests casos, el que faig és fer venir la mare i parlar-ne. Normalment, els fem canviar de parer i ho accepten, perquè en realitat més que una obsessió el que tenen és una trista mania.”

La més freqüent és la mania pels pits petits. “Generalment són encara molt joves, i els fem veure que amb el temps els pits guanyaran volum. I és veritat: si es deixa temps al temps la natura s’aposenta. Retocar prematurament uns pits no és bo.”

El cas d’un nas massa prominent és diferent. “En casos així, l’última paraula sobre l’operació l’acostumen a tenir els pares. Hi ha nassos grans amb molta personalitat i atractiu, però també hi ha nassos grans que entens que puguin crear complex. En tot cas, la meva opció preferent és que sigui la noia la que decideixi un cop arribi a la majoria d’edat.”

Un altre camp de batalla és el de l’obesitat. “Jo puc treballar amb clientes amb un sobrepès de dos o tres quilets. Ara bé, tot el que superi els cinc quilos ho derivo al metge endocrí.”

A la senyora Ferrer li agrada incorporar totes les novetats tecnològiques. “Estic desitjant que surti alguna tècnica revolucionària contra la cel·lulitis…Tot i així, s’ha de reconèixer que incorporar les últimes tecnologies surt car, perquè costen molt d’amortitzar. Hi ha molts fabricants i molts preus, i hi ha també esteticistes que compren aparells per preu, no per eficàcia.”

Ja treballa amb ultrasons i amb unes ventoses especials que fan incidència en els meridians, a l’estil de l’acupuntura. “En general, però, al sector hi ha un cert descontrol sobre qui pot manipular o no la tecnologia revolucionària que contínuament apareix. En el cas de Vital Centre d’Estètica, jo sóc una apassionada de la formació constant i faig que els meus col·laboradors s’estiguin reciclant ininterrompudament.”

Com a part del seu mateix aprenentatge, durant molts anys va col·laborar amb la dermatòloga Consuelo Sanz, “i en vaig aprendre molt de problemes de la pell, uns coneixements essencials per dur a terme el meu ofici.”

Els límits d’un centre d’estètica estan encara per perfilar. “Es podria dir que un centre d’estètica arriba fins a on comença la medicina. Quan algú es forma com a esteticista només està capacitat per al punt de partida professional. A partir d’aquell moment, comença l’aprenentatge de debò. La veritat sigui dita, la gent surt molt mal formada dels centres que ensenyen estètica. No és el mateix ser ensenyat que aprendre.”

Es pot parlar, doncs, d’un sector amb un cert desgavell en l’exercici de l’activitat. “Cal molt més control per part de l’Administració. A l’hora de la veritat, només li interessa que els centres d’estètica paguin la seva llicència d’activitat econòmiques i poca cosa més.”

No es tracta ben bé d’intrusisme professional. “Moltes esteticistes compleixen els requisits legals, han anat a escoles d’estètica, però són justetes professionalment parlant, i a més no els importa ser-ho.”

Això és així perquè és un ofici que no permet l’especialització. “Qui s’especialitza en un camp de l’estètica no menja. I això obliga a diversificar. I aquí comencen els problemes, perquè la mestressa del negoci pot estar molt ben formada i molt ben titulada, però, si qui fa la feina no ho està, els títols i les formacions no serveixen de res. El que importa és qui fa la feina, el responsable de la satisfacció o insatisfacció dels clients.”

Vital Centre d’Estètica no és un centre car, però tampoc barat. “A Sants, un barri treballador però benestant, tenim fama de cars però bons. Per a mi, això és un compliment, el millor que es pot dir del meu centre professionalment parlant. Entre la nostra clientela hi ha tant la botiguera del costat com la seva dependenta. La primera potser ens ve un cop a la setmana i la segona, un cop al mes. Aquesta és l’única diferència.”

El centre té actualment una plantilla de tres persones. “Quatre, comptant-me a mi.”