TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

RAMON FELIP I BOLBA, SANDRA FELIP I RIBA

GRUP AIR

Text del 21-11-2013

El fundador d’aquesta entitat dedicada a l’aire comprimit, que compta amb el relleu generacional de la seva filla, veu la crisi com una època d’oportunitats en què cal apostar per la innovació tecnològica, els oficis i la internacionalització. Persona molt implicada en el desenvolupament de la seva comarca, com a president durant nou anys de la Unió Empresarial de l’anoia, considera que la independència de Catalunya seria beneficiosa per a tothom.

Emprenedor vocacional compromès amb el desenvolupament de l’Anoia

La vocació emprenedora m’ha acompanyat des de ben jove; després de formar-me en comerç i màrqueting, el 1977 vaig assumir la presidència de Grup Air, companyia especialitzada en equips per a la generació d’aire comprimit i gasos. A banda de la meva tasca a l’empresa, sempre m’he sentit compromès amb el desenvolupament de la meva comarca, l’Anoia, ja sigui des d’un punt de vista humà com econòmic. M’he involucrat en el consells de diverses entitats esportives, socials i empresarials; concretament, fa 20 anys que sóc membre de la Unió Empresarial de l’Anoia, associació apolítica i de caràcter multisectorial que integra i acull diversos gremis, associacions i empreses. Durant nou anys en vaig ser president, fins al juliol de 2013, quan vaig renunciar al càrrec perquè considerava que havia de donar pas a les noves generacions.

Optimitzar els processos dels nostres clients

Al principi, vam centrar la nostra activitat en el sector del recanvi de l’automòbil. Però de seguida em vaig adonar que en aquest sector tan reduït hi havia molta competència, i que havíem de diversificar la nostra oferta. Aleshores vam decidir fer una aposta ferma pel sector de l’aire comprimit. Grup Air va néixer fa 36 anys amb la vocació de ser una empresa de serveis: volem ajudar els nostres clients a créixer i optimitzar els seus processos. La nostra activitat va des de la venda d’un compressor de bricolatge fins al projecte, la realització i la legalització de la sala de compressors i la xarxa d’aire comprimit d’una companyia. També, a partir de l’aire comprimit subministrem equips generadors de gasos (nitrogen i oxigen).

La importància de l’aire comprimit

Sovint es passa per alt la importància de l’aire comprimit, però juga un paper vital en la major part dels processos de fabricació moderns de la nostra civilització. La majoria dels productes que utilitzem avui dia no es podrien fabricar sense l’aire comprimit. De fet, suposa aproximadament el 10% de l’energia total utilitzada en la indústria actual. Amb tantes aplicacions –i en diferents entorns– que depenen de l’aire comprimit, els compressors no només han de comprimir l’aire a una pressió específica i un flux determinat, sinó que també han de proporcionar la qualitat correcta. Per a moltes persones, un compressor és tot el que es necessita per comprimir l’aire, però, per obtenir la qualitat correcta de l’aire comprimit, en molts casos cal més equip. Sovint, es necessiten filtres i assecadors per eliminar l’oli i l’aigua abans de la seva entrada en l’aplicació.

Abastem molts sectors

Hi ha molts sectors que utilitzen l’aire comprimit en algun dels seus processos industrials: per robotitzar mecanismes, per fer funcionar cintes transportadores, per netejar motors, per conservar aliments o vins, etc. Nosaltres estem especialitzats en la producció d’aire pneumàtic, que s’utilitza en processos més precisos que aquells que es duen a terme utilitzant-ne l’hidràulic. Agafem l’aire, el comprimim i li conferim més potència. El guardem en un dipòsit i el subministrem a les indústries clients. Igualment, ens responsabilitzem del manteniment d’un miler d’equips de petites, mitjanes i grans empreses.

Una marca pròpia de compressors

Per afrontar la crisi actual, hem llançat una marca pròpia de compressors, amb la qual provarem d’entrar en mercats estrangers. L’hem batejada amb el nom de Klug, que en alemany vol dir “intel·ligent”. Aquesta idea neix de la necessitat d’oferir a la indústria compressors d’altes prestacions, energèticament eficients i a un preu competitiu. Hem comptat amb un equip d’enginyers altament qualificat i hem aconseguit fusionar la simplicitat del disseny amb la inclusió de components de primera qualitat. El resultat és un producte d’altes prestacions i una reducció del cost al llarg de la vida de l’equip. Amb Klug podem oferir solucions a mida per a la indústria petita, pesada i naval.

Constants avenços tecnològics

L’evolució tècnica en el sector de l’aire comprimit ha estat constant. Del clàssic compressor alternatiu de pistons hem passat a un compressor rotatiu de cargol que està dins d’una màquina insonoritzada. D’altra banda, amb la incorporació de l’electrònica avançada i la introducció dels variadors de freqüència, hem pogut reduir la despesa energètica fins a un 60%. També han aparegut compressors que permeten treballar sense oli i amb poc manteniment.

Els beneficis del Corredor del Mediterrani per a l’Anoia

La comarca de l’Anoia pateix una situació greu. Avui és de les més pobres de Catalunya, tot i que fa 20 anys era de les més riques. Tanmateix, l’aprovació del projecte del Corredor del Mediterrani obre perspectives esperançadores i fa preveure un importat redisseny de la política d’infraestructures a Catalunya. La connexió d’Igualada amb el corredor és cabdal per al futur de la zona, que haurà de potenciar la seva logística. Les empreses podran créixer i gaudiran d’una millor xarxa de comunicació.

Igualada vol esdevenir la capital europea de la pell de qualitat

La indústria de la pell, reconeguda a l’Anoia, ha sabut refer-se de la davallada econòmica apostant per la qualitat. Disposen d’una matèria primera molt bona i segueixen uns processos de tractament molt exigents. Actualment, la major part de marques de marroquineria compren la pell a una empresa d’Igualada, ciutat que vol esdevenir la capital europea de la pell de qualitat. El mateix passa amb la indústria del gènere de punt.

Per internacionalitzar-se cal disposar de finançament

Avui en dia el mercat domèstic està saturat, i les empreses, si volen créixer (o, fins i tot, sobreviure) han d’apostar per internacionalitzar-se. No obstant això, per accedir a mercats exteriors cal fer una inversió, i, ara que els bancs no donen crèdits, sense un capital previ és molt difícil fer el pas. Fa cinc anys que les pimes patim el problema de la manca de finançament, perquè els bancs segueixen imposant unes condicions massa dures.

Cost de la vida molt més elevat que el nivell salarial

El Govern hauria de donar prioritat a la concessió de crèdits a les persones i a les empreses; hauria d’esdevenir una entitat financera. Les condicions actuals són adverses tant per als empresaris com per a la societat en general: els sous, les pensions, les recaptacions es mantenen als nivells de fa prop de 15 anys, quan encara fèiem ús de la pesseta, però el cost de la vida, definitivament, ha fet el salt a l’euro.

Ajudar l’empresa, rebaixant-ne els costos socials, per afavorir l’ocupació

No s’ha portat a terme una reforma laboral en profunditat, ha mancat valentia política per assumir-la. S’han de fer reformes contundents, malgrat que no tothom hi estigui d’acord. A Alemanya, per exemple, s’han sabut buscar solucions: molta gent treballa a mitja jornada i no està aturada del tot. Tanmateix, al nostre país arrosseguem una gran despesa, i ens costarà molt superar aquesta situació. Caldria oferir ajudes a l’empresa, que és la que crea riquesa i llocs de treball, i rebaixar el cost social que carrega l’empresari.

S’està recuperant el paper de la FP

El Govern català ha fet una aposta decidida per la FP, i ja podem apreciar un increment del nombre de joves que opten per aquest tipus de formació. Tanmateix, s’ha de continuar invertint per fomentar-la. Venim d’uns anys d’abundància en què moltes persones exigien sous molt per sobre del que podien aportar a l’empresa, i a molts joves els costava d’adaptar-se al rol d’aprenent. Tothom hauria de ser conscient que, amb o sense títols, l’experiència s’adquireix partint de zero.

Fomentar l’emprenedoria a l’escola

El cicle formatiu de les escoles hauria de comptar amb una assignatura centrada en l’activitat de l’emprenedor. De fet, ja hem començat a portar als instituts a empresaris joves i amb èxit per tal que expliquin als joves què és una empresa, com s’erigeix i com se’n té cura, i el seu paper com a generadora de riquesa per a la societat. D’aquesta crisi aprendrem moltes coses, i també serem capaços d’aprofitar les oportunitats que genera. Durant els darrers anys, s’havia fomentat la cultura de la feina fàcil (molts joves volien ser funcionaris, per exemple). Tot això ja ha canviat. Ara no hi ha res segur i, malgrat els entrebancs amb què hom es trobarà, hauríem de saber potenciar la figura de l’emprenedor.

La independència de Catalunya, beneficiosa per a tothom

La independència de Catalunya serà beneficiosa per a tothom. Estic convençut que podrem oferir oportunitats tan bones que esdevindrem un focus d’atracció internacional. Potser al principi algunes empreses marxaran, però tard o d’hora tornaran. Visc en un país treballador, creador de riquesa, que sabrà estar al nivell de països petits però potents com Dinamarca, Suècia, Holanda o Finlàndia. Com a jubilat actiu, i amb la meva filla Sandra Felip i Riba al capdavant de l’empresa, espero poder veure-ho per mi mateix; tinc il·lusió de comprovar que aquest país sabrà tirar endavant tot sol. Som gent de raça, hem sabut superar situacions molt complicades i serem capaços d’enderrocar tots els entrebancs. I n’aprendrem prou per no repetir els errors del passat.