Sr. Josep Anglí Garriga et alia
Sr. Josep Anglí Garriga et alia
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

SR. JOSEP ANGLÍ GARRIGA, DR. RAMON FÍGULS POCH

TERMES VICTORIA, SA

 Texto del 2004

Cal tenir en compte que a l’eficàcia del tractament s’hi ajunta estar ben tractat, fer amics i el descans.

A la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui, on hi ha les antigues termes romanes del segle II a.C., es troben també les Termes Victòria, que tenen aquest nom des de 1850. Molts anys d’història i una llarga tradició precedeixen i envolten aquest balneari que juntament amb tants altres d’arreu del nostre país aprofita, amb finalitats mèdiques, un do de la terra: l’aigua. Josep Anglí Garriga, propietari de les termes i descendent d’una família centenària en dirigir-les, explica les característiques d’aquesta aigua medicinal, l’origen de la qual es perd en el temps: “Com que brolla d’unes fonts a molta profunditat, no l’afecten sequeres ni aiguats, sempre surt la mateixa quantitat d’aigua. Segons estudis de l’Institut de Geotècnica Minera d’Espanya, està datada en més de 13.000 anys.”

L’aigua de les Termes Victoria és del tipus clorurada sòdica, declarada d’utilitat pública. Neix a 74º i mitjançant uns dipòsits segueix un procés de refredament fins a 30-40º, la temperatura adequada per fer tractaments. El doctor Fíguls Poch, reumatòleg del balneari i nascut a Caldes, en destaca una altra propietat “de la qual se n’ha parlat poc perquè feia por. És una aigua radioactiva, però és una radioactivitat natural, amb un període de semidesintegració de 3,85 dies, per la qual cosa no és perjudicial, sinó que té efectes sedants en inhalar-la perquè desprèn un gas, el radó.”

Encara que sembli una paradoxa, aquest tractament medicinal tan antic de les aigües termals no solament ha ressorgit en l’era dels avenços científics i tecnològics, sinó que també hores d’ara és un servei de salut de qualitat. Termes Victoria té un eficient equip mèdic, format per tres metges, fisioterapeutes i tècnics sanitaris. El Dr. Fíguls explica que les malalties tradicionals que es tracten en un balneari són les reumàtiques, ja que “fins els anys 20 o 30 del segle XX gairebé no hi havia medicaments ni especialistes per a tractar-les, el malalt reumàtic estava desemparat i l’únic lloc on podien fer quelcom per ell era el balneari.”

El doctor afegeix que les Termes Victoria han vist l’evolució que ha seguit el tractament d’aquestes patologies sense quedar-ne al marge: “Des que s’ha desenvolupat la medicina i els tractaments farmacològics, el plantejament del tractament termal s’ha modificat.  Avui dia al balneari s’hi fa la rehabilitació de les malalties reumàtiques, és a dir, el tractament físic. Caldes es va fer famosa perquè assistia els malalts reumàtics, i aquests han seguit venint tot i que la investigació mèdica hagi donat nous tractaments.”

El doctor afirma que el balneari és un bon lloc per fer aquesta rehabilitació, que consisteix en fer uns exercicis durant un període de quinze dies, alguns dins una piscina amb aigua termal, un equipament essencial al que cal afegir un fisioterapeuta que faci prendre consciència els pacients de la utilitat de la teràpia. D’altra banda, el doctor especifica que “la gimnàstica és una mesura de prevenció de moltes malalties osteoarticulars de la gent gran, que pot venir a fer exercici encara que no pateixi una malaltia reumàtica.”

A més, l’equip mèdic atén pacients amb malalties respiratòries, com la bronquitis crònica, als qui l’aigua fa efecte en inhalar-la; també realitzen un tractament per a l’obesitat –dirigit per l’endocrinòleg Dr. Gerardo Aguilar– encara que no són les aigües les que aprimen, sinó la dieta que es prescriu. Tot i que el balneari és el lloc ideal per fer-la, perquè un dels principals problemes d’aquestes persones és pensar en el menjar. Se les ha de distreure amb xerrades, passejades per cremar calories i tractaments hidrotermals que ajuden a relaxar-se.”

Aquest mateix efecte relaxant de les aigües i de l’entorn de les Termes Victoria és bàsic per a una altra mena d’intoxicació, com és l’estrés, sobre el qual Josep Anglí afirma que  “al balneari pot curar-se en 3 dies sempre que no s’agafi com una malaltia”.

El doctor Fíguls matisa en aquest sentit: “El poble de Caldes és bonic, envoltat de boscos i muntanya, i el balneari és al centre històric. Tot això oxigena, junt amb els tractaments, que són relaxants. Per aquesta raó hi ha gent que ve a curar la seva síndrome depressiva, però això no és possible”.

Josep Anglí manifesta la mateixa prudència: “Al balneari no fem miracles. Si veiem que des d’un punt de vista mèdic els nostres tractaments no faran efecte, li ho diem al pacient.”

De tota manera, el propietari de Termes Victoria deixa clar que “el confort ajuda molt a oblidar-se dels maldecaps. Fora de criteris estrictament mèdics, també veiem que l’estada i el tractament van bé al pacient, perquè torna i té tota la confiança en aquest establiment, en aquestes aigües.”

Aquesta confiança prové d’una estada no solament confortable sinó també familiar:  “El personal hi és des de fa anys, els clients demanen la seva habitació, la seva taula, perquè és una mica com estar a casa”.

A banda del pacient de llarga estada i assidu, hi ha també el qui va a fer tractaments ambulatoris sense allotjament, que sol ser de poblacions properes. I en tots aquests pacients els responsables del balneari veuen resultats, que per a Josep Anglí són gratificadors: “Venen pacients a qui els canvia la cara. Són aquells clients que, de cop i volta, estimen el balneari ja que venien d’una situació en la que no sabien què fer i ara troben que el balneari els va molt bé.”

El doctor Fíguls constata la mateixa sorpresa i satisfacció pels resultats i reflexiona: “Crec que cal tenir en compte que a l’eficàcia del tractament s’hi afegeix el sentir-se ben tractat, fer amics i el descans.”

A termes Victoria saben que l’ambient compta i que les relacions humanes en són un factor important: “Es fan activitats per trencar el gel i perquè la gent es trobi com balls, tallers i un club de cinema. Però també hi ha sales de lectura i jardins per qui té ganes d’estar sol, que ho pot fer”, diu Josep Anglí.

No obstant, oferir una assistència mèdica i un servei de qualitat, que ocupa 50 treballadors per atendre prop de 90 habitacions, comporta una despesa elevada, per això cal fer rendibles les instal·lacions. Josep Anglí explica que els balnearis, que incorporen l’hotel a diferència dels d’Alemanya o França, han aprofitat l’allotjament per oferir-se també com establiment turístic. Així, Termes Victoria acull també convencions d’empresa, casaments o comiats de solters, fórmules que han obert les portes de l’establiment a un públic ben divers, entre el qual destaca la gent jove. “Actualment hi ha una clientela ben diferent de la que hi havia fa uns anys”, comenta Josep Anglí, pel fet d’oferir unes instal·lacions més modernes: habitacions amb calefacció, aire condicionat, TV i telèfon, junt amb espais on es preserva l’antic encant d’un establiment centenari com Termes Victoria, perquè “ens agrada que la gent trobi aquesta imatge victoriana del balneari, i que al mateix temps el menjar sigui de qualitat i l’estada còmoda.” Un valuós equilibri entre tradició i renovació per donar benestar i salut.