Dra. Àngels Arcusa  i Lanza
Dra. Àngels Arcusa  i Lanza
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DRA. ÀNGELS ARCUSA I LANZA

ONCOLOGIA MÈDICA

Text del 2005

Els oncòlegs establim una relació molt propera tant amb els pacients com els seus familiars per les especials característiques i connotacions de la malaltia.

L’oncologia mèdica comprèn l’estudi i la cura dels aspectes mèdics del pacient amb càncer de forma interdisciplinària. L’especialitat ha evolucionat espectacularment en els últims anys gràcies al millor coneixement de la biologia tumoral i al continu desenvolupament tecnològic, especialment en quant a les noves drogues, l’enginyeria genètica i la immunologia.

La Dra. Àngels Arcusa i Lanza ha viscut en primera persona aquests canvis com a cap del servei d’oncologia de l’Hospital de Terrassa.

Els resultats són esperançadors, però encara resta molta feina per fer. A la Dra. Arcusa li agrada definir l’especialitat oncològica com “una pràctica i un art com qualsevol altre especialitat mèdica, amb la característica de que els oncòlegs establim una relació molt propera tant amb els pacients com els seus familiars per les especials característiques i connotacions de la malaltia.”

Fins fa pocs anys parlar de càncer semblava tabú. “En els darrers temps aquesta por a parlar-ne ha canviat i la gent comenta que pateix un càncer o bé que l’ha superat. S’han trencat barreres i hi ha hagut un reconeixement social de l’existència de la malaltia que ha estat molt positiu.”

La voluntat d’ajuda amb què la Dra. Arcusa viu la seva tasca va néixer aviat. “Vaig voler ser oncòloga des que vaig començar a estudiar medicina. Fa tres dècades l’oncologia encara era un àmbit de treball desconegut, fins i tot entre els metges. Durant l’estudi de la carrera a l’Hospital Clínic em va impressionar veure molts malalts diagnosticats de càncer sense que hi hagués un tractament resolutiu. Em vaig convèncer que la meva especialitat havia de ser l’oncologia, especialitat que cursaria a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau,  un dels  millors serveis d’oncologia de Catalunya.”

El suport del seu pare va ser vital per enfrontar la duresa de la formació. Una formació que no ha cessat i ha inclòs estades a l’estranger per mantenir-se al dia. “En oncologia mai acabes d’estudiar perquè contínuament apareixen novetats científiques que poden tenir molta transcendència.”

El concepte d’oncòleg ha anat evolucionant al llarg de les darreres dècades. “L’oncòleg és el professional que coneix la història natural de la malaltia i és capaç d’incidir-hi positivament disminuint-ne al màxim els efectes i intentant guarir-la. El cert és que el càncer es comporta com una patologia crònica amb un fet diferencial, que és l’única potencialment curable. El tractament és multidisciplinari perquè l’oncòleg no pot ell sol assumir el gran volum de coneixement que abasta la malaltia tumoral. El treball en equip esdevé una font de coneixement, junt amb l’experiència que aporta el treball diari i una bona dosi de sentit comú.”

L’oncòleg s’implica amb cada pacient. “Actuem en malalts i també en familiars i hem de tenir cura d’informar sobre el càncer d’un forma objectiva, i mesurada, progressiva i ‘feta a mida’ per cada malalt. Quan l’individu té informació i confia en els professionals que el tracten, el procés curatiu és més efectiu. També hem de saber parlar de la mort i no girar-nos d’esquena a un tema que en la nostra societat encara espanta.”

En l’actualitat l’Hospital de Terrassa és un dels hospitals comarcals de referència que permeten tractar malalts de càncer amb plenes garanties. “Aquesta entitat hospitalària forma part del Consorci Sanitari de Terrassa. Som els responsables que les persones amb càncer o amb lesions premalignes d’una població de 140.000 habitants sigui ben atesa, informada i tractada.”

A més, la Dra. Arcusa té una faceta complementària amb tasques de gestió clínica a l’Hospital. “L’ oncologia mèdica s’encarrega  del diagnòstic d’extensió de la malaltia oncològica i, del tractament global del pacient des d’un punt de vista mèdic, incloent l’administració de fàrmacs específics. L’oncòleg radioterapeuta administra la radioteràpia, i el cirurgià oncològic practica la cirurgia del càncer. Els oncòlegs mèdics actuem sovint als hospitals com a coordinadors d’un equip multidisciplinari, del que formen part molts metges especialistes, infermers, rehabilitadors, assistents socials… La praxi oncològica es basa en el consens de l’equip i en la continuïtat assistencial del pacient.”

La Dra. Arcusa atén sobretot dones afectades per un càncer de mama o que l’han patit. “Amb elles s’estableix una relació molt forta i especial. Moltes han participat en la investigació clínica il·lusionades. Són dones lluitadores, solidàries, que recordo amb gran estima, tant les que hi són com les que ens han deixat. Incidim en la necessitat social de prevenir la malaltia. La prevenció del càncer és fonamental i efectiva però cal més conscienciació social. Un dels factors de risc més importants és el tabaquisme. L’adquisició d’hàbits de vida saludable i la realització de controls preventius per detectar el càncer en fases precoces és fonamental.”

La Dra. Arcusa indica la sòlida voluntat investigadora dels professionals de l’oncologia: “Vam ser un dels col·lectius que va iniciar la recerca clínica a l’Estat espanyol.”

L’interès per la lluita contra al càncer i el compromís amb la investigació la van portar fa uns anys a fundar junt amb altres professionals, ACROSS,  l’Associació Catalana per la Recerca Oncològica i les seves implicacions socials i sanitàries. “Té una rellevància notable a nivell espanyol. Participem en projectes que pretenen donar respostes per canviar l’evolució del càncer.”

La seva ferma voluntat d’ajuda a la societat i el compromís professional que comporta rep el suport dels seus fills, l’Ada i el Guille, i la comprensió del seu marit: “Han sabut entendre les meves perspectives i il·lusions professionals i personals.”