TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

Dra. Rosa Nomen i Ribé – Degana d’IQS School of Engineering

28-02-2014

Quan l’autor del present llibre, Àngel Font, em demanà si acceptaria fer-ne el pròleg vaig pensar que el tema m’atreia i que em sentia molt honorada per aquest oferiment alhora que sentia que havia acceptat una gran responsabilitat envers l’escriptor, el contingut del llibre i sobretot envers els futurs lectors de l’obra.

A través dels més de 200 empresaris i assessors que hi participen, l’autor ens mena a la realitat del nostre país, forjada amb les experiències de persones implicades i decidides a treure’l i treure’ns de la crisi descrita pel mateix Àngel Font poc després que esclatés el 2007, amb la seva obra de dos volums El crac del 2008.

Si se’m permet fer una mica d’anàlisi del que podran llegir en les properes pàgines, crec que hi trobem alguns denominadors comuns: són persones molt assenyades, amb moltes idees i que almenys han aconseguit desenvolupar-ne una de clara i concisa, per la qual lluiten i inverteixen tot el seu temps i la seva il·lusió.

També crec que tenen molt clar que sols no poden fer gran cosa i que cal talent, enginy, iniciativa, innovació i emprenedoria, característiques que estan de moda, em diran; però que si estan de moda és perquè realment són necessàries en la nostra realitat d’avui.

Així com és necessari bastir grups multidisciplinaris per avançar a la velocitat en què es desenvolupa la tecnologia, també és imprescindible fer possible la cooperació o col·laboració universitat-empresa. Aquesta relació de tu a tu és, com sempre ha estat a IQS, imprescindible per fer tocar de peus a terra als investigadors i universitaris dirigint la seva recerca cap a allò que és més útil al país, a la vegada que és l’única manera que els empresaris vagin més enllà de les solucions immediates arriscant-se a explorar noves tecnologies, nous productes i noves aplicacions.

Els diners que es destinen a la recerca no són una despesa; al contrari, suposen una inversió per al país, l’empresa i la persona. Ens calen persones ben formades, millor dit excel·lentment formades; per això no és greu que els joves màsters i doctors marxin un temps a altres països: quan tornin d’aquí a uns anys, portaran el que han aprés, una nova forma de treballar, de resoldre el dia a dia, la seva experiència i vivència personal i enriquiran el nostre bagatge cultural mentre faran créixer el nostre nivell científic i tecnològic.

A Catalunya tenim bons empresaris, força emprenedors i molta creativitat; alhora, som un país d’acollida, tenim molt bon clima i un entorn envejable. Barcelona és un pol d’atracció indiscutible per a tothom. No tinguin el menor dubte que les universitats hi juguem un paper important, també contribuïm d’una manera clara i segura a donar-nos a conèixer, som un element clau en la internacionalització de la ciutat i el país. Tenim el talent necessari per fer-ho, com ho han fet la majoria de les empreses representades per les persones que conformen aquest llibre, però ens cal molt més suport empresa-universitat-govern, en totes direccions, perquè aquestes iniciatives puguin madurar, fer-se adultes i duradores al llarg del temps i tornar a tenir un teixit empresarial potent. L’empresa ha de creure en la universitat, aquesta ha de formar persones compromeses, innovadores i productives i el Govern ha de destinar els recursos allà on realment calgui.