PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

EDUARD VALLVERDÚ I VIDAL

SUSTAINABLE AGRO SOLUTIONS

Text del 18-11-2009

“Millorem els sòls i prevenim l’estat sanitari de les plantes i els cultius a través del nostre suport tècnic i el nostre assessorament. Proporcionem nutrició per a cultius. Fem prevenció, no curació”

“Un 4% de la nostra facturació el dediquem a recerca i innovació”

“Ha influït en la nostra fortalesa davant la recessió haver patit altres crisis (monetàries, de les matèries primeres…) i disposar d’un bon posicionament financer, d’un consell d’administració plural i d’una perspectiva social de la nostra activitat per a no  especular”

“Tot i que seria adequat flexibilitzar el mercat laboral, igual que hi ha treballadors desaprensius, també hi ha empresaris desaprensius. I avui no estem preparats per fer una reforma en aquest sentit”

La nutrició vegetal és una disciplina encara poc coneguda. L’economista Eduard Vallverdú i Vidal, director general i conseller delegat de Sustainable Agro Solutions, S.A., exposa de manera abreujada aquest concepte: “El concepte de nutrició i sanitat vegetal de SAS es tradueix en solucions agro sostenibles per a la millora de sòls agrícoles, la nutrició selectiva i la prevenció de l’estat sanitari dels cultius, i té com a complement ineludible el suport i l’assessorament tècnic en l’ús dels productes.”

Els seus productes no són, consegüentment, fitosanitaris. “Això ens converteix en una activitat molt especialitzada, amb la contrapartida que el nostre nínxol de mercat és més reduït.”

Sustainable Agro Solutions (SAS) és una empresa catalana, “100% lleidatana”, que va ser fundada el 1989 per Antoni Justribó i Baradad. Sota el nom de Compañía de Agroquímicos, S.A., “va funcionar com empresa familiar fins a l’any 2003, quan m’hi vaig incorporar per professionalitzar-ne la gestió. Avui dia, el consell és més ampli i la família Justribó manté la majoria del capital.”

Des de llavors, SAS ha doblat la seva facturació i estructura. L’arrelament de la companyia al país no impedeix que “al voltant del 70% de la nostra venda sigui a l’estranger. De fet, la nostra implantació a nivell català és baixa.”

SAS exporta a 40 països. “Treballem a l’Amèrica del Sud, a Centreamèrica, a Europa, al Pròxim Orient i a tot l’Àfrica.”

Aquesta companyia lleidatana treballa amb un total de 190 productes, els principals dels quals són els nutrients vegetals, els aminoàcids, els bioestimulants, els correctors de sòls…. “Tenim productes adaptats als diferents tipus de sòl i de cultius. No fem màgia, però sí que podem ajudar molt a optimitzar la productivitat agrícola.”

Igualment, té molta importància la seva gamma de productes preventius.“Això ens posa en situació de risc quan les coses van mal dades, perquè l’agricultor té la noció que nosaltres som prescindibles. Ens veuen com un valor afegit, no com una necessitat.”

Per aquest motiu, capgirar aquesta idea de prescindibilitat és una de les batalles de SAS. “Els nostres clients són pagesos que volen una collita més llustrosa, més homogènia, amb propietats apreciades al mercat. També en són clients els conreadors amb més consciència mediambiental, ja que gairebé tot ho fem amb productes ecològics.”

Per al senyor Vallverdú, la qualificació de la seva plantilla és bàsica. “Tots els nostres comercials són enginyers agrònoms. Més que comercials són gerents de la seva zona, area managers.”

Estem parlant d’una empresa jove i internacional. “La mitjana d’edat de la plantilla és de 35 anys, i tenim empleats de dotze països diferents. Les diverses procedències ens permeten conèixer de primera mà els seus respectius mercats.”

Aquesta circumstància fa que, per la seva imatge de marca i pel seu màrqueting, SAS sigui homologable a qualsevol multinacional americana. “El fet català facilita la internacionalització.”

La producció de Sustainable Agro Solutions es fa íntegrament a Almacelles. “Des d’aquí distribuïm a tot el món. I disposem de distribuïdors a un seguit de mercats que ens fan la subdistribució en l’àmbit local.”

En aquest sentit, constata Eduard Vallverdú la seva especial predilecció pel mercat de l’Orient Pròxim. “Venem a tots els països àrabs, des del Magreb fins al Golf Pèrsic. Ens entenem molt bé amb ells.”

SAS és una companyia molt sensible a les qüestions geopolítiques. “Durant el mandat de José María Aznar, vam tenir molts problemes amb els àrabs. Arran de la foto de les Azores es va generar un sentiment antiespanyol que ens perjudicà.”

Pel que fa a temes de R+D, el director de SAS constata la ineludible necessitat d’apostar per la innovació en el seu sector, i mantenen una política al respecte amb un seguit de particularitats: “Una part de la recerca la fem a Almacelles i una altra l’hem externalitzada. La que fem aquí la desenvolupem en un camp experimental propi –vora la mateixa empresa–, on fem assaigs de tot tipus. També tenim un laboratori i un hivernacle experimental. La recerca externalitzada la fem col·laborant amb la Universitat de Lleida, amb el Parc Científic i Tecnològic de Lleida, amb l’IRTA, així com d’altres universitats i investigadors estrangers. Resumint: un 4% de la nostra facturació el dediquem a recerca i innovació.”

Les diferents normatives autonòmiques fan que una empresa com SAS, ubicada a Almacelles, a la frontera de dues comunitats autònomes, se senti víctima d’un greuge comparatiu. “La reglamentació de la Generalitat de Catalunya, imprescindible des d’un punt de vista mediambiental, acaba perjudicant la nostra competitivitat a nivell de mercat intern.”

Tot i així, també vol fer lectures positives d’aquest fet. “Aquesta estricta reglamentació, alhora, ens proporciona un avantatge competitiu, perquè treballem en països emergents amb legislacions més endarrerides que tard o d’hora s’hauran d’adaptar a uns requeriments als quals nosaltres ja estarem plenament adaptats.”

Quan es tracta de reflexionar sobre la complicada conjuntura econòmica actual, el senyor Vallverdú té clara consciència del seu alt component mediàtic, perquè hi ha altres crisis que no s’esmenten, i que la seva companyia està afrontant des de fa temps. “Les multinacionals som molt sensibles al tipus de canvi monetari. Que l’euro estigui a un dòlar i mig ens perjudica; ja ens ha perjudicat molt. També hem passat una crisi de matèries primeres, que van triplicar el seu preu de cost en dos mesos.”

Aquestes adversitats els han donat, tanmateix, molta fortalesa quan han hagut d’acarar la present recessió. “També hi ha influït disposar d’un bon posicionament financer, d’un consell d’administració plural i d’una perspectiva social de la nostra activitat per evitar ser massa especulatius.”

Entrant ja en l’anàlisi d’aspectes més concrets del daltabaix econòmic, la reforma del mercat laboral és un dels punts que més controvèrsia suscita. “Seria important flexibilitzar el mercat laboral. Ara bé: així com hi ha treballadors desaprensius, també hi ha empresaris desaprensius. Crec que no estem preparats per fer un bon ús d’una adequada flexibilització. Aquest problema només s’arreglarà a base de formació. Per tant, potser haurem d’esperar fins a la pròxima generació.”

Eduard Vallverdú és especialment crític amb la gestió del Govern i amb l’actuació de la banca. “Per què els bancs reben ajuts públics i les empreses productives, no? Per què, si els diners són públics, no hi ha hagut transferència de la propietat? Per què l’Estat no s’ha convertit en accionista? Són diners del poble, que surten dels nostres impostos.”

El responsable de SAS és un apassionat de la seva feina, a banda d’un ferm defensor de l’educació; d’aquí la seva vocació docent. “Fins fa dos anys feia classes de Recursos Humans i Direcció Estratègica al Departament d’Empresa de la Universitat de Lleida. La docència és molt enriquidora, però vaig haver de deixar-la perquè esdevingué incompatible amb les meves activitats empresarials.”