TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

Emanuela Carmenati – Presidenta de la Camera di Commercio Italiana a Barcelona

26-11-13

 

Obres com la que prologo possibiliten el reconeixement d’entitats com la Camera di Commercio Italiana a Barcelona, institució fundada el 1914 i que cobreix tot Catalunya, València, les Illes Balears, Andorra, Múrcia, Alacant i Aragó. Avui forma part de la xarxa de 77 cambres de comerç italianes de tot el món, les quals aconsegueixen representar i donar suport a les corporacions italianes que actuen a l’estranger, alhora que assessoren i fan d’intermediàries per a les companyies locals que desitgen fer negocis a Itàlia o amb corporacions del país.

L’agilitat i flexibilitat són les senyes d’identitat del poble italià i de la nostra institució. Per això donem serveis a les empreses italianes que operen a Catalunya, les assessorem i els brindem suport burocràtic, lingüístic i estratègic, a més de posar a la seva disposició una important xarxa de contactes empresarials i institucionals. La gran oportunitat de fer networking que oferim és un dels nostres millors actius. D’altra banda, recolzem internacionalment els interessos de les grans corporacions italianes amb negoci al territori que cobrim. La nostra estructura ens permet, apart d’assessorar i intercedir pels nostres associats, fer de consultors i intermediaris de qualsevol corporació italiana i espanyola que ho sol·liciti.

Igualment, tenint en compte el pes del sector de la restauració entre l’empresariat italià, portem a terme un programa de certificació dels establiments de restauració italians, en valorar-ne l’ús de matèries primeres italianes, l’elaboració de receptes tradicionals i la inclusió de vins italians en la carta. Així assegurem la italianitat dels establiments, que funcionen com a exponents de la nostra cultura al món. Les certificacions són concedides i s’avaluen anualment pel Govern italià a través de l’Institut de Relacions Nacionals de Turisme (ISNART).

Itàlia es caracteritza per la seva capacitat de dissenyar i produir tota mena de productes i serveis amb segell propi, cosa que explica que la marca Made in Italy sigui la segona més poderosa del món. Els nostres productes i les nostres senyes d’identitat –la moda, la gastronomia, la decoració…– es copien arreu, però mai amb el valor afegit dels originals, mai podran copiar el nostre estil de vida, que és el que realment enamora el món; a més, els nostres empresaris són homes de negocis hàbils, intel·ligents, dinàmics i amb gran capacitat de treball, i per tant aprofiten les oportunitats del mercat amb mestria. Segurament per això la reacció empresarial –i social– vers la crisi econòmica ha estat tan diferent de l’espanyola; i és que els italians hem engegat un procés de reflexió que ens ha portat a una revalorització i promoció comercials dels productes i processos tradicionals. A més, les conseqüències de la crisi han estat més greus a Espanya, per la dependència de la seva economia del sector construcció, que ha dut a l’enfonsament del sistema financer i la consegüent manca de crèdit. Tanmateix, es percep una tímida recuperació que es materialitzarà tard o d’hora quan es reactivi el finançament.

Per  la nostra part, seguirem fent la tasca de referència per a l’empresari italià que es vulgui establir al Llevant espanyol i per a l’empresari espanyol que es vulgui apropar a la realitat empresarial italiana. Cent anys després no som imprescindibles, però sí indispensables.