Sr. Enric Masdevall Noguera
 Sr. Enric Masdevall Noguera
PC, 18è VOLUM. Recerca Científica

ENRIC MASDEVALL NOGUERA

DENTAID

Text del 2006

El camí ha de ser l’aposta per la prevenció i per crear una cultura d’higiene bucal.

.

Un esforç permanent en recerca i desenvolupament de nous productes per a la salut de la boca ha caracteritzat la filosofia de treball de Dentaid, una empresa catalana nascuda el 1980 gràcies a l’esperit innovador i la sensibilitat en matèria de salut d’Enric Masdevall Noguera. “La nostra missió és prevenir, diagnosticar, i tractar malalties produïdes per la placa bacteriana dental, el que avui es coneix com a biofilm dental, a través de mètodes físics, químics i o biològics.”

Enric Masdevall s’ha format en diferents àrees com la farmàcia, la gestió, les finances i el màrqueting, entre d’altres, i ha desenvolupat una dilatada trajectòria professional vinculada al desenvolupament de productes per a la salut odontològica, àmbit al qual ha aportat idees pioneres que han ajudat a millorar la incipient cultura espanyola en temes d’higiene dental i bucal. El 1970, la filosofia sanitària tenia poc en compte el concepte de la prevenció, el més important era el tractament de les malalties. El camí a seguir ha de ser l’aposta per la prevenció i per crear una cultura d’higiene bucal que ens situï al nivell d’altres països com els escandinaus, els nord-americans i el Japó. Cal conscienciar la població i sensibilitzar-la sobre la importància de tenir cura de la boca amb hàbits tan simples com raspallar-la i mantenir una higiene. Tantmateix, efectuar controls i revisions cada sis messos per part d’un dentista. Així podrem tenir boca per anys.”

Enric Masdevall va començar a analitzar la situació de l’odontologia a Espanya a finals dels anys 70 per valorar quin grau de consciència social tenia la població sobre la necessitat de tenir cura de la boca. “Vaig veure què es feia a la resta del món tant en el vessant preventiu com en el del tractament, i vaig adonar-me que podia aportar quelcom a aquests àmbits.”

 Enric Masdevall es fixava en les polítiques que es duien a terme a països capdavanters en aquest camp. “El 1974, a Suècia ja tenien un assistent dental per cada 2.000 escolars, el qual era responsable d’ensenyar i controlar tècniques d’higiene oral, i de les fluoritzacions. Tot això  amb l’objectiu de reduir l’índex de càries dentals. Espanya estava molt lluny d’aquestes xifres, aquí tot just es començava a estendre i consolidar l’ús del raspall de dents entre la població.”

Mitja hora després de raspallar-nos-les, es forma una pel·lícula adquirida acel·lular  sobre les dents que comença a ser colonitzada per bacteris que es van desenvolupant. “La placa bacteriana dental va creixent, es mineralitza i genera la tosca, que pot acabar provocant càries dental o malaltia periodontal. És fonamental eliminar-la, i per fer-ho es pot utilitzar un mètode físic com és el raspallat, l’ús del fil dental, o bé un raspall interdental . Si no s’és prou hàbil per treure la placa, es poden utilitzar productes antisèptics que la controlen. L’estudi de la placa dental, la gran línia de recerca de Dentaid, és de gran complexitat, raó per la qual s’utilitza una boca artificial on es produeixen biofilms dentals per a les experimentacions. Els nostres investigadors realitzen estudis multicèntrics a diferents països en aquestes boques artificials per veure com reaccionen els productes i elaborar medicaments més eficients. Entre les eines que hem dissenyat per eliminar el biofilm, n’hi ha de físiques, com raspalls de dents,i  raspalls interdentals per netejar entre les dents amb una tecnologia pròpia fruit d’un estudi rigorós i extens; així com de químiques, com colutoris i dentífrics.”

Avui Dentaid és la primera empresa a Espanya en volum de facturació en el camp del disseny i la fabricació de productes per a la cura personal. També fabrica productes per al tractament de l’halitosi. La implantació de Dentaid a punts del planeta tant distants  com Xile i Holanda, ha mostrat diferències culturals entre països a l’hora de tenir cura de la boca. “Per exemple, pel que fa problemes i patologies de la boca que estan relacionats amb hàbits culturals o alimentaris o amb el consum de medicaments que alteren la flora oral.”

La filosofia de treball de Dentaid té en compte la formació permanent del personal. “La xarxa comercial de l’empresa està formada per 80 persones que tenen formació en el camp de la salut o en ciències biològiques. Reben formació constantment, fet que els permet donar conferències i cursos a institucions i higienistes, alguns dels quals tenen lloc en alguna de les sis delegacions que Dentaid té per Espanya. Com que el dentista s’ha de reciclar de forma permanent per estar al dia de noves tècniques, patrocinem cursos, congressos i simposis que també van dirigits a estudiants i professionals del sector. A moltes farmàcies hi habilitem un centre especial d’atenció per explicar què és la placa bacteriana i altres patologies de la boca. Dentaid ha realitzat sis simposis de rellevància internacional i porta editats diversos llibres sobre el tema.”

Al Parc Tecnològic del Vallès, un dels principals nuclis d’investigació en alta tecnologia electrònica i de química fina del país, aquesta empresa catalana hi té unes modernes instal·lacions de 12.000 m2 on les seccions d’investigació, desenvolupament, producció, administració, comercialització i emmagatzematge troben l’espai i l’ambient necessari per portar a terme la seva activitat, sempre en el marc d’uns rigorosos nivells de qualitat, de seguretat i de respecte al medi ambient. Dentaid dedica entre un 11% i un 20% del pressupost general al camp de la recerca. “Entenem que és l’única manera d’avançar en coneixement, en innovació dels productes ja existents i en la millora dels processos. La investigació i el desenvolupament de nous productes és la base del nostre treball diari. Comptem amb la més moderna tecnologia al servei de la investigació. Els laboratoris de microbiologia i de desenvolupament galènic es complementen amb seccions de microscòpia, histologia i biologia molecular. També donem suport a diferents estudis universitaris, com els  cursos de postgrau en periodòncia de la Universidad Complutense de Madrid i de la Universitat de València i un altre de la Universitat de Barcelona. Des del 1980 som patrocinadors oficials de la Sociedad Espanyola de Periodoncia (SEPA), una entitat que fa 30 anys tenia 34 socis i avui en compta gairebé 2.300. La periodòncia espanyola és capdavantera a Europa gràcies a l’empenta i les inquietuds de persones com el Dr. Jordi Cambra que va canviar la manera d’entendre i fer funcionar la SEPA  i donant-li un impuls renovat i professional; i a la ciència que avui en dia aporta el Prof. Dr. Mariano Sanz.

Un aspecte fonamental de Dentaid és l’equip, un col·lectiu format per biòlegs, metges, farmacèutics, químics, enginyers i economistes que avança amb voluntat oberta de col·laboració i de treball en grup. “En el marc d’un treball coordinat i d’un gran equip de persones, donem resposta a diferents necessitats socials.”