PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

JOAN B. RENART I MONTALAT

VICHY CATALÁN

Text del 3/11/2010

“Sempre treballem des de la consciència de millorar la salut de les persones per tal que es trobin àgils, felices i fortes i pugin contribuir al desenvolupament de la societat»

“L’emblemàtic Hotel Balneari Vichy Catalán de Caldes de Malavella ofereix una àmplia gamma de tractaments per a la cura del cos i, per tant, de l’esperit, i està situat en un paratge que convida a relaxar-se i desconnectar del ritme de vida actual»

«Difonem una aigua que posseeix propietats nutritives, dermatològiques i medicinals especials. Nombrosos estudis científics han demostrat que el seu consum continuat comporta una reducció dels índexs de colesterol i aporta un equilibri perfecte dels minerals que el nostre cos necessita»

«Més que d’una crisi econòmica, avui parlaria d’una crisi moral: s’estan oblidant els valors tradicionals i s’estan imposant unes idees contradictòries amb la nostra essència”

Hi ha corporacions que esdevenen un referent, un símbol, i fins i tot actuen com a ambaixadores d’un país. Aquest és el cas del Grupo Vichy Catalán, el conseller delegat del qual és Joan B. Renart i Montalat, diplomat en Direcció de Màrketing i Comunicació Internacional i màster en Business Administration i Management als Estats Units. “Pertanyo a la quarta generació d’una nissaga empresarial vinculada amb el món del benestar i de la salut a través de l’aigua.”

Els inicis del grup cal situar-los l’any 1881, “quan el doctor Modest Furest Roca adquirí l’actual manantial Vichy Catalán a Caldes de Malavella després d’haver-ne constatat les propietats medicinals gràcies a la seva experiència com a metge de la població.”

La ràpida difusió del consum d’aquesta aigua de propietats medicinals permeté que el 1889 s’inaugurés la primera planta d’embotellament i que l’any 1900 la seu administrativa es traslladés a Barcelona, “perquè, d’aquesta manera, s’afavoria la comercialització i l’expansió d’un producte que en els seus orígens es venia exclusivament a les farmàcies. De fet, avui dia encara es pot trobar en els millors establiments farmacèutics i ens agradaria potenciar aquesta fórmula comercial en el futur perquè s’adiu molt amb la filosofia de benestar i de cura del cos de la nostra firma.”

El trasllat de la seu administrativa a la capital catalana va coincidir amb l’entrada en el projecte de nous d’inversors; aquest fou el cas de l’Antoni Serra, “el meu besavi, que esdevingué president de la companyia. Posteriorment, el va succeir Joan Montalat, el meu avi per part materna i, en l’actualitat, ho és el meu pare, Joan Renart i Cava, que s’implicà en la gestió de l’empresa arran del matrimoni amb ma mare, Rosa Mª Montalat. Des de l’any 2006, amb el càrrec de conseller delegat, continuo la tradició familiar.”

Joan B. Renart va assolir aquesta ingent responsabilitat quan acabava d’entrar a la trentena. “Mai no he considerat que la joventut hagi de ser incompatible amb els càrrecs directius. La responsabilitat, el dinamisme, l’afany de superació i el desig d’assolir noves fites m’han guiat en la formació i en la dedicació professionals. Considero que les anteriors característiques són més importants que no pas l’edat concreta d’un executiu.”

Des de la seva creació, “el Grupo Vichy Catalán ha sabut adaptar-se als canvis socioculturals, sempre, però, sense oblidar la seva essència: que som una empresa que aposta per la qualitat i que treballa en tot moment des de la consciència de millorar la salut de les persones per tal que es trobin àgils, felices i fortes i siguin capaces de contribuir al desenvolupament de la societat. Aquesta aposta per l’excel·lència determina que haguem concentrat els nostres esforços empresarials al voltant de les propietats beneficioses de la nostra aigua i que, al seu torn, haguem adquirit empreses d’aigües minerals naturals. Avui comercialitzem 13 marques: vuit d’aigües sense gas i cinc de gas, entre les quals, evidentment, destaquen les marques Vichy Catalán, Malavella i Mondariz.”

La seva producció, però, no es limita a l’embotellament i comercialització d’aigües minerals, “sinó que també inclou el sector alimentari, a través de la marca de sucs i nèctars Lambda, i el de la balneoteràpia, amb l’emblemàtic Hotel Balneari Vichy Catalán de Caldes de Malavella. Es tracta d’un complex de 86 habitacions, un establiment que és molt més que un centre de mesoteràpia: perquè ofereix tota una àmplia gamma de tractaments per a la cura del cos i, en conseqüència, de l’esperit; perquè està situat en un paisatge que convida a la relaxació i a la desconnexió amb l’exterior; perquè està molt ben comunicat, ja que l’estació de tren es troba a tan sols 300 metres del balneari; perquè es complementa amb una oferta culinària extraordinàriament exquisida, gràcies al Delicius Restaurant, i perquè pot servir de marc per a la celebració de convencions, reunions de treball i, fins i tot, casaments, incloent-hi la cerimònia, atès el fet que disposa de capella pròpia.”

La gamma de tractaments que es porten a terme al balneari és molt àmplia “i avui dia sobretot se centren, tant en la cura i la sanació del cos a través de tècniques com ara la Dutxa Vichy o l’aplicació localitzada de parafangs per alleugerir els trastorns reumàtics, artròsics o artrítics, com també en la lluita contra l’ansietat i l’angoixa que ens provoca el frenètic ritme de vida dels nostres dies. Tècniques com les dels massatges amb xocolata o amb pedres ajuden a alliberar el cos de tensions i a reequilibrar-lo energèticament.”

El grup també compta amb “l’Hotel Melià Golf Vichy Catalán, amb 149 habitacions i situat dins del PGA Golf de Catalunya.”

Els productes de Grupo Vichy Catalán ara es comercialitzen a més de 30 països del món. “Ens sentim una mica ambaixadors de Catalunya a l’estranger. Com a empresaris i com a catalans, ens omple de satisfacció trobar els nostres productes arreu del món.”

Aquesta empresa catalana, però, no oblida les seves arrels. “Som una companyia nascuda amb l’objectiu de comercialitzar i de difondre una aigua que posseeix propietats nutritives, dermatològiques i medicinals especials. El temps i nombrosos estudis científics han demostrat que el consum continuat de l’aigua Vichy Catalán comporta una reducció dels índexs de colesterol i que aporta un equilibri perfecte dels minerals que el nostre cos necessita. Per això continuem apostat per la divulgació de la cultura de l’aigua, avui fonamentalment gràcies a la nostra presència com a patrons de la Fundació Príncep de Girona.”

Igualment, la implicació personal del senyor Renart en la salut i el benestar de les persones, l’ha portat a pertànyer o a fundar diverses entitats de caràcter social, com “la FAVIH, Fundación para la Actuación de Valores de Importancia Humana, VIH i sida”, dedicada a la recerca d’una millora de la qualitat de vida de les persones afectades.

Com a home d’empresa i humanista, Joan B. Renart reflexiona sovint “sobre les característiques de la societat actual, altament tecnificada i extremadament pendent de mitjans de comunicació virtuals, i, per tant, força deshumanitzada en el tracte directe. Val a dir que la intensitat del contacte físic amb altres éssers humans és allò que veritablement ens fa persones. No podem dir que tenim un amic al qual mai no hem vist personalment ni amb el qual no hem interactuat de forma presencial, ja que no hem pogut experimentar un veritable procés comunicatiu en què som emissors i receptors i en el qual hem de parar esment a les paraules i els gestos del nostre interlocutor i respondre-hi de manera assertiva. Els joves sovint passen per alt aquesta obvietat i basen les seves relacions socials en una cortina de fum que els impedeix després relacionar-se amb normalitat en circumstàncies convencionals. En aquest sentit, més que d’una crisi econòmica jo parlaria d’una crisi moral: s’estan oblidant els valors tradicionals i s’estan imposant unes idees contradictòries amb la nostra essència.”