Sr. MAÑAS I PRAT, JOAN JOSEP
Sr. MAÑAS I PRAT, JOAN JOSEP
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JOAN JOSEP MAÑAS I PRAT

HOUGHTON IBÉRICA

Text del 07/03/14 . 

El president d’aquesta multinacional d’origen americà, que es dedica a la fabricació i la comercialització de productes químics per a la transformació del metall –destinat al sector de l’automoció i de l’aeronàutica–, considera que la crisi pot generar, també, oportunitats personals i de negoci. Defensor de la formació i l’R+D+I com a fonaments d’una societat moderna, opina que el futur de la nostra economia està en mans de les petites i mitjanes empreses.

Productes químics per a la indústria metalmecànica

Sóc biòleg de formació i president de l’empresa Houghton Ibérica, multinacional d’origen americà que va néixer a Pennsilvània a finals del segle XIX; ocupo aquest càrrec des de l’any 2012, però en fa més de vint que vaig començar a treballar a l’entitat. Ens dediquem a la producció i comercialització de productes químics per a la indústria metalmecànica (metalworking), que permet la transformació del metall per utilitzar-lo, posteriorment, en sectors com el de l’automoció i l’aeronàutica. La companyia dóna feina a dos mil treballadors a tot el món, més de setanta dels quals treballen a Espanya, amb seu a Barberà del Vallès, des d’on ens dediquem a la producció i venda dels nostres productes a l’Estat espanyol, a Portugal i al Marroc, a banda de produir per a altres països.

Caràcter pioner i clara vocació per la innovació

Des de la seva fundació, Houghton s’ha caracteritzat pel seu caràcter pioner, sempre amatent per avançar-se i incorporar noves tecnologies en el seu procés de producció. Precisament, va ser aquesta companyia la que, l’any 1865, va desenvolupar als Estats Units el primer greix industrial i la que, a la dècada dels 40 del segle XX, arran d’un tràgic accident protagonitzat per un portaavions, per encàrrec del govern americà va idear un fluid hidràulic resistent al foc. Aquesta vocació d’innovació es manté intacta en la nostra manera de ser; per aquest motiu, en l’actualitat, continuem donant molta importància a la recerca i a la innovació i comptem amb diferents centres d’excel·lència investigadora repartits per tot el món. A la planta d’Espanya, disposem d’un laboratori en el qual treballen deu especialistes.

Majoritàriament, empreses del sector de l’automoció

Actualment Houghton Ibérica compta a tot Espanya amb més de sis-cents clients, dels quals dos-cents es localitzen a Catalunya. Majoritàriament provenen del sector de l’automoció i, en menor mesura, del de l’aeronàutica. D’altra banda, sobretot al Principat, un volum significatiu de la nostra clientela prové de la petita i mitjana empresa. Com que, en aquests moments, són les que més pateixen la crisi i la competència dels mercats asiàtics, moltes d’elles no han tingut altra sortida que reconvertir-se i especialitzar-se per sobreviure. Això ha propiciat que avui dia comercialitzin productes que, per les seves especificitats i nivell de qualitat, no es poden trobar a Àsia.

L’exportació ha estat clau a l’hora d’adaptar-nos a les noves circumstàncies de crisi

L’arribada de la crisi obligà la nostra companyia, a nivell mundial, a fer notables reestructuracions, entre els quals destaca el tancament d’algunes plantes de producció d’arreu del món per traslladar-ne l’activitat cap a aquelles que són més productives i rendibles, com, per exemple, l’espanyola. Arran d’aquesta nova realitat, la capacitat exportadora de Houghton Ibérica s’ha incrementat significativament, fins al punt que el 2013 hem registrat un augment del 15% en la nostra producció respecte a l’any 2008. Si bé és cert que aquests resultats es contraposen als del consum intern dels nostres productes, que ha baixat un 25% respecte a la situació prèvia a la crisi, en qualsevol cas ens demostren que, davant una conjuntura adversa, el que cal fer és innovar, cercar i explorar nous camps. En aquest sentit, l’exportació ha estat per a nosaltres clau a l’hora d’adaptar-nos a les noves circumstàncies. Per tant, crec sincerament que les crisis poden esdevenir moments idonis per desenvolupar la inventiva i la creativitat i per arribar a nous clients, a nous sectors i a nous mercats.

Apostar per l’R+D+I ha estat un encert

Devem també la nostra expansió a l’aposta ferma del grup Houghton per innovar i investigar en noves tecnologies i en tècniques de venda. Els nostres centres d’excel·lència han estat vitals en aquest procés, la tasca dels quals, sumada a una política d’empresa que els empara i els estimula, ha propiciat que, malgrat les dificultats econòmiques que travessa el nostre país, hi mantinguem una quota de mercat notable. Els resultats ens han demostrat que haver apostat per l’R+D+I ha estat el camí correcte tant per a la sostenibilitat de l’empresa com per al manteniment dels llocs de treball.

Només l’estoc indispensable

Un altre dels aspectes decisoris que ens han permès trampejar la crisi està directament relacionat amb un minuciós control logístic. En iniciar-se aquest gran sotrac econòmic, Houghton Ibérica es va trobar en una situació bastant delicada perquè el descens de les vendes i l’existència d’un excés d’estoc van obligar l’empresa a reduir el seu nivell de producció a uns mínims històrics. Aquesta experiència ens ha portat a revisar mensualment els nostres objectius en base a les vendes previstes, amb el propòsit de disposar estrictament de l’estoc indispensable per al bon funcionament de la nostra activitat.

La reindustrialització es troba en mans de les petites i mitjanes empreses

En aquests moments, les grans multinacionals no són claus per al creixement de la indústria de l’Estat, com en canvi ho van ser en la dècada dels anys 80 del segle passat, perquè avui prefereixen instal·lar les seves plantes de producció a altres territoris més competitius (sobretot, Àsia o l’Europa de l’Est). Per tant, l’objectiu de reindustralitzar el país està ara en mans de les petites i mitjanes empreses: són el futur de la nostra economia, ja que no es deslocalitzen, generen ocupació i, a la llarga, propiciaran la reactivació del sector productiu de la Península.

Que les pimes tornin a tenir finançament

Està clar, però, que per tal que puguin esdevenir el motor d’aquesta recuperació, les pimes han de tenir capacitat financera. Nosaltres hem vist com alguns dels nostres clients, persones tan creatives com serioses, no poden tirar endavant projectes molt engrescadors –o ho fan amb moltes dificultats– perquè no disposen de finançament. És del tot imprescindible que s’implementin mesures econòmiques que permetin corregir aquesta situació en benefici de la recuperació econòmica del conjunt del país.

A favor d’una educació de qualitat

Cal treballar per una educació de qualitat, en què els nostres joves es formin de manera acurada per accedir a aquells llocs de treball que requereixen una especialització o un coneixement amplis. En part, crec que els alts nivells d’atur actuals tenen el seu origen en el fet que, fins fa poc més de cinc o sis anys, amb molt poca formació es podia accedir a feines que, tot i no requerir pràcticament cap qualificació, estaven notablement ben pagades. El coneixement, en molts casos, no era gens valorat.

Si no recuperem valors clàssics perduts, tornarem a caure en els mateixos errors

La crisi ha posat de manifest que, durant molts anys, hem viscut massa còmodament, sense tenir en compte valors tradicionals tan importants com el de l’esforç. Si no volem tornar a caure en el mateix parany, és bàsic posar l’èmfasi en les bondats d’estudiar, de sacrificar-se, de responsabilititzar-se. Només d’aquesta manera aconseguirem progressar i disposar de gent jove amb les màximes capacitats professionals.

Una imatge internacional esbiaixada per culpa de les notícies catastrofistes i parcials

En molts països, i sobretot als del nord d’Europa, ha quallat la idea que fins fa ben poc a Espanya es vivia molt per damunt del que hom es podia permetre, immersos en una situació econòmica artificial que, finalment, no ha estat sostenible, i que ens hem vist obligats a desmantellar. Aquesta és una realitat difícil de discutir; tanmateix, considero que els mitjans de comunicació són en part responsables d’haver venut a Europa una imatge molt parcial sobre la nostra situació. Només han transcendit els aspectes menys positius de la nostra actualitat, com l’alta taxa d’atur, els casos de corrupció política o el tancament d’empreses, mentre que no s’han fet ressò de la voluntat de superació de molts empresaris i treballadors catalans i espanyols, que han treballat de valent, que s’han reciclat o obert a l’exterior i que han sostingut la nostra economia amb esperit lluitador, en alguns casos gairebé heroic.

No es pot utilitzar el sentiment nacionalista per fer creure que la independència acabarà amb la crisi a Catalunya

Respecto profundament les persones que sempre han defensat una posició independentista. També em sembla correcte que es plantegi el “dret a decidir”, perquè sempre és un exercici de democràcia preguntar la ciutadania sobre un tema. Però em decep que alguns polítics utilitzin aquest procés per vincular-lo directament amb la recuperació de l’economia de Catalunya. Això és doblement greu si tenim en compte que, cas d’esdevenir independents, segurament de bell antuvi les coses no millorarien per a nosaltres, ans al contrari. En perspectiva, veig que l’independentisme no ha estat en origen l’objectiu del catalanisme. Més aviat allò que pretenien els que van iniciar aquest moviment a principis del segle XX era millorar l’encaix de Catalunya dins Espanya. En qualsevol cas, estic d’acord que s’ha de buscar la manera de tenir un millor finançament, i penso que és una reivindicació legítima i justa.