Text del 2004
“Sempre que aparegui qualsevol lesió de pell que duri més de quinze dies cal visitar al dermatòleg”
La dermatologia és l’especialitat mèdica que estudia i tracta les patologies de la pell i preveu l’aparició d’un gran espectre de malalties. La doctora M. Jesús Torres Peinador és especialista en aquest àmbit mèdic que en els darrers anys ha evolucionat notablement gràcies als avenços en investigació i tractament. Com indica la doctora Torres, “és important que tinguem cura de la nostra pell i que la protegim dels agents agressors. És l’òrgan més extens del cos humà i, per tant, està exposat a moltes patologies. Els professionals mèdics que tractem les malalties de la pell hem d’estar molt ben preparats i tenir amplis coneixements de medicina interna, molt relacionada amb la dermatologia, per fer un diagnòstic i determinar un tractament adequat.”
La dermatologia oncològica és un dels camps de més transcendència dins la dermatologia. És una patologia cada vegada més habitual i si no es tracta a temps pot resultar mortal. El carcinoma de cèl·lules escamoses pot donar-se en pell i mucoses i es caracteritza per un creixement local i destructiu que es pot estendre per els ganglis limfàtics regionals o a òrgans interns. Sol desenvolupar-se sobre una lesió prèvia. Es caracteritza per cèl·lules epidèrmiques que invaeixen la dermis. La seva major gravetat és en mucoses.
El melanoma maligne és un tumor que pot metastatitzar per via hemàtica i limfàtica, i es poden donar en gent de totes les edats.
L’exposició excessiva al sol és un dels principals factors de risc per l’aparició de la malaltia, “però també els pacients immunodeprimits com son els transplantats o els HIV augmenten la seva incidència de càncer cutani”
La diferència amb el melanoma és el tipus cel·lular. La doctora Torres té un especial interès per aquesta patologia i el seu estudi. “Des de petita tenia clar fer estudis de medicina per anar a països del tercer món. Vaig estudiar la carrera de medicina a l’Hospital Clínic. Abans, però, ja havia entrat en contacte amb el món hospitalari i sanitari. Als setze anys vaig accedir al Clínic com a estudiant d’infermeria. Una vegada superat el Preu, vaig començar la carrera de medicina que combinava amb els estudis d’infermeria. Gairebé feia vida a l’Hospital. Vaig aprendre molt durant aquells anys. El doctor Piñol va ser un dels professors que més va influir en el meu futur professsional: em va aportar un nou punt de vista sobre la medicina i sobretot em va transmetre una nova visió de la dermatologia. Com a infermera havia conegut moltes especialitats mèdiques i havia treballat amb els grans metges del Clínic, i amb tot aquell bagatge vaig decantar-me per la dermatologia.”
Els primers passos professionals com a dermatòloga van tenir lloc a l’Hospital Clínic. “Just després de llicenciar-me vaig estudiar a l’escola de dermatologia durant dos anys i també vaig fer de metgessa en un poble, ja que també sóc metge de família. Posteriorment vaig accedir al servei de dermatologia del Clínic. En aquells moments hi havia molts malalts oncològics amb algun tipus de càncer de pell. El doctor Piñol em va destinar a l’estudi i tractament dels epiteliomes de cèl·lules escamoses. Paral·lelament em vaig treure un títol de supervisora d’instal·lacions radioactives que em va permetre fer investigació i aplicar les primeres agulles d’iridi que es van fer a Espanya per tractar el càncer de llengua. Vaig gaudir molt d’aquella etapa de la vida. Van ser anys d’aprenenentatge d’una qualitat excel·lent i amb grans companys de treball. Recordo que el contacte amb els malalts era molt humà, un aspecte que avui es troba a faltar en molts professionals mèdics, i hi havia molta llibertat per fer investigació i docència. Però la sanitat ha canviat totalment, la relació metge pacient ja no és la mateixa. La valoració de la medicina és molt bona, però es cometen errors, sempre n’hi ha hagut, i avui hi ha més denúncies contra els metges.”
Els estudis sobre el carcinoma de cèl·lules escamoses han evolucionat molt. “En el càncer de pell insisteixo molt als meus pacients que sempre que els aparegui qualsevol lesió de pell que duri més de quinze dies visiti el dermatòleg. En aquest sentit, avui arriben a les nostres consultes malalts en estats més inicials de les seves malalties. Abans a causa d’un epitelioma s’havien arribat a fer amputacions greus. La població té més coneixements mèdics i patològics i va abans al metge. S’ha de mentalitzar la gent que una vegada a l’any s’ha de revisar la pell.”
Els anys d’investigació de la doctora Torres al Clínic van donar lloc a una nova etapa. “El meu marit també es dedica al món de la investigació. Tots dos no podíem viure d’un àmbit professional que està mal remunerat, així que vaig decidir emprendre una nova etapa muntant una consulta particular. Tot i que ja no estic al Clínic mantinc contactes amb professionals amb els quals havia treballat. Els problemes compartits ofereixen més garanties al metge i al pacient.”
Avui són molts els dermatòlegs que fan cirurgia estètica i cosmètica per les demandes de la població per millorar l’aspecte estètic. No és el cas de la doctora Torres, qui continua tractant patologies complexes i malalts oncològics. “Cada vegada hi haurà menys dermatòlegs que facin patologia bucal, tractin melanomes, epiteliomes o patologies greus. Molts s’estan passant al camp de l’estètica perquè és més rendible. Tot ha canviat. Els dermatòlegs que treballem per la curació de les malalties de la pell tenim encara un gran horitzó per recórrer que de ben segur podrà anar endavant amb l’ajuda dels nous avenços tecnològics i de les descobertes científiques.”