Text del 2003
Hem estat pioners col·laborant amb hospitals i universitats, i per aquesta raó som tan coneguts.
La tecnologia mèdica abraça des dels sistemes més sofisticats fins a tecnologies més a l’abast de tots els professionals “perquè facin una medicina profitosa”, en paraules de Carles Recio, director comercial de SIBEL SA, acrònim de Sistemas Bioelectrónicos i creadora de la marca Sibelmed, molt coneguda a Catalunya en determinades especialitats mèdiques: “Els nostres clients són els centres sanitaris tant públics com privats. No hi ha gairebé cap centre sanitari català que no tingui un producte nostre.”
SIBEL és una empresa petita, amb una plantilla actual de trenta-tres treballadors, que fou fundada el 1980 per Fausto Morón, que n’és el gerent, Carles Recio i Daniel Seubas, tots ells amb experiència prèvia en electromedicina, o la “fabricació de productes que complementen el treball dels metges.”
El director comercial subratlla la importància de les empreses petites en el sector de la tecnologia mèdica mitjana: “Les multinacionals s’encarreguen de l’alta tecnologia, i no volen entrar en aquesta altra perquè no els resulta rendible, no genera un gran volum de producció. En tecnologia mitjana les empreses petites som imprescindibles perquè si les multinacionals l’assumissin seria molt cara de desenvolupar, i no podria arribar als centres d’atenció primària, per exemple.”
Els nostres productes estan agrupats per famílies i serveixen per al diagnòstic: “Són aparells electrònics, uns registren la capacitat pulmonar, altres la capacitat auditiva i altres el nombre d’apnees enregistrades durant les hores de son, tots d’acord amb unes unitats de mesura internacionals, per a les quals hi ha uns paràmetres de referència segons dades estadístiques.”
L’empresa abasta les especialitats mèdiques d’otorinolaringologia, pneumologia, patologia del son i ginecologia. El producte més conegut de SIBEL és l’espiròmetre: “Mesura la capacitat pulmonar per diagnosticar problemes asmàtics i l’MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica). Vam col·laborar en la darrera marató de TV3, dedicada a les malalties respiratòries cròniques, en què vàrem posar a disposició aquests aparells per fer espirometries a la gent de manera voluntària, com a prova preventiva.”
Un altre producte conegut de l’empresa és l’audiòmetre “per mesurar la capacitat d’audició. En fabriquem milers a l’any. S’empren en revisions mèdiques d’ORL, i en les laborals per mesurar la disminució al llarg del temps de la capacitat auditiva de persones sotmeses a soroll constant en el lloc de treball. També fabriquem cabines audiomètriques insonoritzades per fer audiometries sense sorolls externs, i rinamòmetres, que mesuren la resistència i cabal de l’aire que insuflen les fosses nasals.”
Dins de les famílies de productes per a otorinolaringologia i pneumologia, SIBEL està sent innovadora: “Des de 1997 estem treballant per crear un nou detector d’apnees amb un sol sensor. Tenim un contracte amb la Universitat Politècnica de Catalunya i la col·laboració de l’Hospital Germans Trias i Pujol, que ja treballa en aquest projecte des dels anys vuitanta i volien un aparell per diagnosticar la patologia mitjançant l’anàlisi del ronc, un mitjà molt innovador que fins ara manteníem en secret professional.”
L’empresa ja ha sol·licitat la patent d’aquest analitzador del ronc, que diagnostica un trastorn del son que afecta “un 4% de la població masculina mundial i un 2% de la femenina. Les conseqüències d’aquest trastorn poden ser accidents de trànsit o laborals, ja que la persona no descansa bé durant la nit i té somnolència durant el dia.”
Dur a terme una línia d’investigació com aquesta comporta a SIBEL una inversió important de recursos en recerca, “que ha crescut molt en els darrers anys. El departament d’investigació i desenvolupament té set persones, un percentatge important sobre el total de treballadors”, afirma Sergi Masdeu, director de màrqueting.
Carles Recio comenta sobre la recerca que “sempre hem d’estar pendent del que surti al mercat, d’altra tecnologia complementària o substitutòria que ens obligaria a modificar el producte que hem llançat. Un aparell d’aquesta tecnologia té una vida d’entre quatre i set anys; aquesta durada tan curta explica la dedicació elevada de l’empresa a fer recerca.”
A banda del departament de desenvolupament, en què treballen enginyers, l’empresa en té un altre de tècnics electrònics i informàtics i un equip d’agents comercials. Però per a la fabricació de productes d’electromedicina també és imprescindible “l’assessorament puntual de personal mèdic, clínic i universitari.”
Sergi Masdeu creu que aquesta col·laboració ha contribuït a difondre SIBEL: “A Catalunya hi ha molt poques empreses que es dediquin al desenvolupament i la fabricació de l’electromedicina. A més, hem estat pioners en aquest àmbit col·laborant amb hospitals i universitats, i per aquesta raó som tan coneguts en l’entorn sanitari.” “De les col·laboracions rebudes, destaquem, entre d’altres, la de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, l’Hospital Clínic de Barcelona, i l’Hospital Germans Tries i Pujol de Badalona.”
Per a una empresa que porta més de vint anys en aquest sector, “la fabricació és senzilla, perquè la tècnica ja és coneguda, només cal aplicar-la, però encetar noves línies de recerca ja és una tasca més complexa”, indica Sergi Masdeu. Carles Recio explica el procés de fabricació: “Contractem la fabricació de les peces i alguns mòduls o parts, a Sibel les muntem i fem el control de qualitat. Tenim les normes ISO 9000 des de 1999 i ara hem aconseguit la ISO 2000, que es una actualització de la anterior.”
“Desenvolupar un d’aquests aparells ens comporta de dos a tres anys de feina, ja que requereix moltes comprovacions i comparacions de resultats entre els diferents hospitals que els tenen, i porta molt de temps fer-les.”
Amb tot aquest procés ja consolidat, una empresa que va néixer els anys vuitanta amb tres treballadors “ha crescut i s’ha convertit en un grup d’empreses. Té dues productores a Saragossa i Sant Adrià del Besòs i una distribuïdora per a tot Catalunya. Per a d’altres àmbits, comptem amb més de cinc-cents distribuïdors.”
Sergi Masdeu hi afegeix: “Exportem a més de trenta països, que suposa un 20% del volum de facturació, i la intenció és estendre’ns a d’altres.”
Una altra perspectiva de futur de l’empresa és “créixer en línies de recerca, fer més productes nous, ja que el vessant comercial està ja molt desenvolupat, sobretot a Espanya. És per aquest motiu que tenim tan desenvolupat el departament de recerca.”