Sr. Francisco de Ros Sopranis
Sr. Francisco de Ros Sopranis
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

SR. FRANCISCO DE ROS SOPRANIS

LIMB 27

Text del 2003

Els pacients agraeixen molt que els practiquis intervencions de cirurgia menor a consultes com la nostra.

Qui no ha entrat alguna vegada a la consulta d’un metge privat i no ha pensat a recomanar-li cortesament un decorador? Sovint, a l’ambient carrincló o desfasat  que es pot trobar en aquests espais s’hi afegeix la falta de cura en petits detalls que ens poden fer sentir millor. Amb l’objectiu d’esdevenir un punt i a part en aquesta tendència, neix LIMB 27, un consultori privat pluridisciplinari, que tal i com defineix el seu impulsor, el metge i especialista en cirurgia general i digestiva Francisco de Ros Solano, va sorgir per a oferir un entorn agradable, elegant, modern i acollidor en el qual predomini la qualitat i la professionalitat dels experts sanitaris que hi treballen.La idea inicial va ser ajudar als pacients tot prestant-los una atenció mèdica compatible, d’altra banda, amb l’objectiu de fer-los sentir a gust.” Des de fa només dos anys, el centre posa a l’abast dels interessats diverses especialitats quirúrgiques, com la cirurgia general, vascular, plàstica i digestiva, –en aquelles intervencions que no requereixen un postoperatori prolongat-, així com tractaments en contra de l’envelliment facial. També, compten amb tecnologies avançades com és el Làser Neodimio-Yag Vasculight Plus, que s’aplica per a eliminar varius, angiomes i fer depilacions o tractaments de fotoenvelliment.

He treballat a altres consultes compartides i normalment són instal·lacions deficients; solen ser nimietats, però acaben afectant al pacient. Per exemple, si fas passar a una dona gran a la sala d’exploracions i no disposes d’un simple vestuari, la pacient no sap què fer amb la seva roba interior i se l’ha de posar dins la seva bossa. És important cuidar aquests aspectes, com també el fet de disposar de bates d’un sol ús” explica Francisco de Ros, metge de tarannà inquiet, que a més d’incorporar l’estètica facial i corporal a la seva consulta de cirurgia general i digestiva, es preocupa constantment d’estar al dia dels avenços mèdics. LIMB 27 denota aquest esperit progressista ja que ofereix tècniques d’última generació.

El seu responsable ens anomena la màquina d’Hidroteràpia de Colon, un tractament útil en casos d’estrenyiment, colon irritable o flatulència exagerada, per exemple, tot i que també té un vessant preventiu per a evitar els càncers que afecten a aquest òrgan o com a tractament desintoxicant i de preparació intestinal prèvia a la realització de proves –endoscòpia, radiografies- o cirurgia. Gràcies a aquest aparell es pot realitzar -una vegada s’ha introduït una cànula en el recte-, un rentat intensiu del colon durant uns 45 minuts. En aquest temps, passen uns 60 litres d’aigua per l’intestí que tornen a sortir per una altra via, tot evitant la fuga d’olors i de residus fecals. Aquest equip és d’un sol ús, de matèria plàstica i es connecta a la màquina, que filtra i condiciona la temperatura, regula el cabal i controla la pressió, perquè no hi hagi cap perill o molèstia per al pacient” comenta, tot especificant que a les civilitzacions primitives i a algunes de l’antiguitat ja es practicaven rentats intestinals, però no va ser fins a les darreries del segle XIX, que el doctor Brosch va dissenyar a Alemanya un aparell precursor de l’actual. Hi ha gent que té problemes d’estrenyiment o flatulència i això els alleugereix molt” afirma abans de detallar que en el cas de persones d’entre 40 i 60 anys es poden arribar a recomanar unes quatre sessions al mes. I després una a l’any de record, tot i que hi ha gent que amb dos visites ja en té prou.”

Un altre tractament estrella és el làser Neodimio-Yag VasculaightPlus. Existeixen molts tipus de làser: Hi ha un que és només quirúrgic, que no ofereix avantatges respecte a bisturís elèctrics de nova generació. Hi ha altres que coagulen i s’utilitzen sobretot a oftalmologia. El nostre, en concret, no és gens agressiu, i s’empra per a tractar taques cutànies, varius, melanomes, fotoenvelliment, depilacions, etc. Amb ell és possible respectar la coloració natural de la pell.”

Un dels principals avantatges d’unir els esforços dels professionals -que enlloc d’optar per obrir una consulta privada única escolleixen compartir un mateix espai- és disposar de tecnologia puntera, inassolible per a una sola butxaca. Hi ha dermatòlegs que com no disposen de làser utilitzen uns tractaments amb àcids que ofereixen pitjors resultats i a vegades, fins i tot, causen problemes de pigmentació excessivament blanca. El làser és menys agressiu” opina, tot anunciant que aviat incorporaran un dermatòleg a l’equip mèdic –conformat actualment per quatre professionals- tot i que també estem oberts a altres especialitats, menys els pediatres –perquè cap de nosaltres tracta la medicina infantil-, i els otorrinos i els traumatòlegs, ja que necessiten un equipament molt específic, de dimensions massa grans per al nostre centre.”

Actualment, Francisco de Ros treballa per a poder oferir un tractament innovador que facilita que les ferides cicatritzin en un temps rècord. S’ha provat en cirurgia maxilofacial, traumatologia i cirurgia plàstica. Jo estic intentant d’introduir-ho en la meva especialitat, la cirurgia digestiva.”

El primer pas és extraure sang d’una vena perifèrica del pacient. Per mitjà d’un procediment tècnic se separa en tres capes: Els glòbuls vermells, els leucòcits i el plasma. En aquest tercer nivell es troben la fibrilina i les plaquetes. Aquí hi afegim clorur càlcic per a provocar que les plaquetes alliberin unes proteïnes responsables de la cicatrització. Si se n’apliquen en dosis concentrades a teixits danyats fan possible que aquests es regenerin més ràpidament. Si es posa en contacte amb una ferida de pell durant tres dies s’aconsegueix que aquesta tingui l’aspecte d’una lesió de quinze dies” explica, tot desitjant que aquesta tècnica també pugui ser útil als pacients que pateixen hemorroides. El malalt podria estalviar dolor en el postoperatori, així com temps de recuperació.”

LIMB 27 consta de dues sales per a les intervencions. Tot i que s’hi practica només una cirurgia menor –amb anestesia local, com és el cas de les extirpacions de lunars, els estrips provocats per les arracades a les orelles o les hèrnies- l’espai està perfectament equipat per a solucionar qualsevol imprevist greu. Disposem d’un maletí d’aturades per si es produeix una parada cardíaca.”

El local és idoni per a practicar aquest tipus d’intervencions, els pacients agraeixen molt que els atenguis a la mateixa consulta. La clínica imposa més, és més fàcil que es posin nerviosos i, fins i tot, que es maregin.” Segons Francisco de Ros, els avenços tecnològics i científics han fet possible que la cirurgia evolucionés cap a una pràctica menys agressiva. Això té també una repercussió a l’atenció sanitària: Centres com LIMB 27 són una aposta decidida i valenta cap a un futur que ja truca a la porta.