SR. LLUÍS MÁRQUEZ ÁLVAREZ
SR. LLUÍS MÁRQUEZ ÁLVAREZ
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

SR. LLUÍS MÁRQUEZ ÁLVAREZ

TRAIBER SA

Text del 2003

Les pròtesis s’han perfeccionat molt, igual que les tècniques d’implantació, i avui el normal és que després d’una intervenció de genoll o maluc la persona pugui caminar recolzada en menys d’una setmana.

La indústria catalana està fent una gran aportació tecnològica i de transferència de coneixements a molts àmbits de la societat actual. Un dels sectors més beneficiats és el sanitari. Traiber és una empresa catalana que dedica una part important dels seus recursos al camp de la recerca, la seva principal font de creixement i expansió. El coneixement, l’experiència, l’aplicació de les noves tecnologies al treball diari per fer possible la millora permanent dels productes… són alguns dels principals valors d’una empresa especialitzada en el disseny i fabricació de productes de reparació òssia i per a les disfuncions articulars. Al llarg de la seva trajectòria empresarial ha aconseguit consolidar en el mercat més de trenta patents que s’utilitzen a la major part de països del món. Aquesta fita s’ha assolit gràcies a l’esforç d’un equip multidisciplinari de professionals esperonat per millorar de forma permanent els resultats del seu treball i introduir-los al camp de la sanitat. “L’experiència ha estat imprescindible per assolir resultats positius, però també el fet d’haver-hi una demanda de mercat de nous productes de salut”, indica el fundador i director de Traiber, Lluís Márquez, i afegeix: “L’empresa compta amb un equip d’enginyers i un equip de metges especialitzats en la investigació de noves pròtesis per a la implantació humana. Els professionals contacten amb hospitals i cirurgians de tot el món per detectar les mancances i necessitats que hi ha en el camp de la salut i trobar-hi solucions. La nostra labor es basa en la millora continuada d’uns productes que ja existeixen. La recerca actual mai representa una ruptura amb el que hi ha sinó una evolució i innovació sobre allò que ja és conegut.”

Avui la recerca ha adquirit unes dimensions que van més enllà d’una institució o empresa investigadora. “La recerca ha transcendit a un món global on els investigadors interactuen i treballen de forma conjunta per assolir cada dia nous reptes. En el nostre cas estem en contacte diari amb allò que es desenvolupa a nivell mundial. Assistim a simposis internacionals per tenir coneixement de les novetats que apareixen i no perdre el tren de la innovació; en alguns casos Traiber desenvolupa productes més avançats que els que es presenten.”

Aquesta empresa subministra productes de reparació òssia i per substitucions articulars, com per exemple les pròtesis de maluc, de genoll, d’espatlla o de colze, productes que formen part de la cirurgia ortopèdica. Han estat creats amb alta tecnologia i són fruit d’un investigació rigorosa i lenta. Hi ha altres línies de producte com l’osteosíntesi, les fixacions externes (per a ossos llargs, dits, etc.) i les fixacions internes. Si bé el disseny del producte té lloc a les instal·lacions de Traiber, en el procés de producció sovint s’externalitzen algunes tasques. “El procés de treball és una feina del dia a dia. Un nou projecte s’inicia quan un equip de metges vol desenvolupar, per exemple, una nova pròtesi de genoll o de maluc. És aleshores quan es posa en contacte amb el nostre equip d’enginyers i s’intercanvien idees. Es planteja un producte per desenvolupar i es mira si encaixa amb la nostra experiència per poder-ho portar a terme. Implica moltes reunions i trobades per arribar al consens sobre l’objectiu final. Traiber comença a treballar partint d’una base de recerca i experiència. S’hauran de fer moltes trobades de científics, metges i enginyers per anar definint l’evolució del projecte de recerca. El procés culminarà amb la confecció de prototips, la realització d’assajos, les proves i la fabricació de les primeres sèries.”

L’assaig en humans es realitza a la fase final del procés de definició del producte: “Abans de fer-ho hem d’estar completament segurs que serà beneficiós i després de haver-ho provat de moltes maneres, amb animals, fent proves in vitro al laboratori i sotmetent-lo a un sistema de cicle d’esforços. Els ha de resistir per convertir-se en un producte tècnicament correcte i passar a la fase experimental. En aquest punt haurà de ser revisat per un comitè ètic i clínic que ha de donar el vistiplau. És un procés lent que pot trigar anys a implantar-se, entre tres i quatre anys.”

Tan important és el disseny de la pròtesi com el de l’instrumental per dur a terme la implantació i la tècnica operatòria. “Quan dissenyem les pròtesis també desenvolupem l’instrumental per implantar-les. Per implantar una pròtesi de genoll poden necessitar-se nou caixes completes d’instrumental. La majoria de vegades resulta més complex dissenyar l’instrumental que la pròtesi. Actualment s’ha posat de moda la cirurgia mínimament invasiva. Els instruments per realitzar-la també són més complexos de dissenyar ja que són molt sofisticats. Les pròtesis s’han perfeccionat molt, igual que les tècniques d’implantació, i avui el normal és que després d’una intervenció de genoll o maluc la persona pugui caminar recolzada en menys d’una setmana. El que menys mal fa és la pròtesi. Aquesta cirurgia és una via de futur. Traiber fabrica productes i serveis per millorar la qualitat de vida de les persones.”

Es treballa amb una precisió important. “Les noves tecnologies són bàsiques per dur a terme la nostra labor tant de disseny com de producció, i per això disposem d’aparells informatitzats de disseny en 3D i màquines de control numèric.”

El cirurgià ha de conèixer la tècnica instrumental propi de cada empresa i producte. “Li hem de mostrar la tècnica instrumental desenvolupada en base a les característiques del nou producte. No venem només el producte, sinó també el que hi ha darrere. El producte està garantit per vida i certificat per les normes  internacionals més exigents i rigoroses.”

Traiber ha desenvolupat un sistema de fixació interna de columna que, actualment, és el més avançat del món “i el més fàcil de col·locar. N’hem tret tres patents internacionals. Per arribar a l’excel·lència d’aquesta fixació s’han necessitat quatre anys de recerca i una estreta col·laboració entre investigadors i metges especialistes en columna i hospitals espanyols i estrangers.”

L’allargament de la vida, sobretot als països desenvolupats, ha permès que aquests productes tinguin un camp més ampli d’aplicació. “Abans quan la gent tenia un problema d’articulació es quedava en una cadira o al llit, mentre que ara amb una pròtesi implantada pot gaudir d’una gran qualitat de vida. Això és una compensació important a la nostra tasca.”

Traiber ha estat premiada diverses vegades tant estatalment com internacional pel seu esperit constant d’innovació tecnològica. Una bona mostra del nivell que hi ha a Catalunya en investigació de productes mèdics és la que desenvolupa Traiber, que avui es troba entre les millors empreses del món especialitzades en aquest àmbit de treball.