Text del 2002
Fundació Cal Ble és una iniciativa força original que combina gastronomia i cultura en un espai únic oferint propostes interessants i novedoses al visitant. Lluís Verdés és el creador d’aquesta Fundació que, amb només dos anys i mig de vida, ha realitzat una important labor cultural amb un ressò realment considerable. “Abans d’aquest projecte tenia un negoci de supermercats. Després d’uns anys ampliant l’empresa i expandint-la pel territori català, vaig acceptar una oferta de compra del negoci. No volia tornar a ser empresari, en tot cas, tirar endavant un projecte vinculat a aquelles coses que més m’apassionen, la cultura i la gastronomia.”
Cal Ble es defineix com a casa de cultura i gastronòmica. El vessant estricte del negoci és el restaurant, però els beneficis van a parar a la Fundació, per a l’organització d’activitats culturals. “La gastronomia és un món molt interessant. M’agrada menjar, beure, conversar…, també escoltar música i llegir llibres. He volgut que aquests moments es puguin escenificar a Cal Ble. El restaurant té capacitat per a un centenar de persones, està dotat d’una cuina equipada amb els avenços tècnics d’última generació, projectada i construïda per Paul Valet; és una de les més espectaculars d’Espanya. Menjar a Cal Ble és quelcom més. El millor que et pot passar en una vetllada en aquesta casa és que la gent no parli de menjar. Ja se suposa que es menjarà bé; la conversa, l’entorn, han de contribuir a oblidar que el temps transcorre. Més enllà de potenciar exclusivament la cultura gastronòmica mediterrània, volem fer descobrir a la gent que hi ha altres cultures amb cuines interessants.”
L’edifici que acull el restaurant i les activitats de la Fundació és ple d’història: una antiga casa modernista situada al carrer més cèntric d’Igualada i dotada de diferents espais (menjadors, auditori, pub, sala per a fumadors, terrasses) que s’han rehabilitat per acollir les diferents seccions de l’entitat. “El meu besavi havia estat contramestre de Cal Boier, un negoci d’adobs d’Igualada, els propietaris del qual van construir l’edifici de Cal Ble. I he estat jo qui he acabat adquirint-lo. A la feina, quan era l’hora de marxar, cridava: apagueu el ble! i aquesta frase va portar a donar el nom a la casa.” Avui aquest espai acull activitats culturals i gastronòmiques a què han donat suport persones destacades de la societat catalana.
Lluís Verdés defineix aquest espai com “una casa de cultura, que ha contribuït a definir un format d’actes que han servit per a superar barreres psicològiques quant al consum cultural. L’activitat cultural es gestiona a través de la Fundació Privada Cal Ble, constituïda el 2000. La nostra programació es caracteritza per una línia amena i distesa. Volem que es deixi enrere el concepte de cultura com un fenomen elitista i excloent. Ens hem especialitzat en actes de petit format fugint de l’especialització. De fet, creiem que ens hem convertit en un petit observatori sociològic, on es troben reflectides les inquietuds i els interessos d’una societat plural. Hem rebut Josep M. Espinàs, Quim Monzó, José María Mendiluce, Antonio Canales, Oriol Bohigas, Isabel-Clara Simó, Miquel Porter Moix, Joan Reventós, Josep Cuní, Fabián Estapé, Lloll Bertran, Jordi Basté, Guillermina Mota, Lluís Foix, Manuel Fuentes, Maruja Torres i molts d’altres que han participat en conferències, xerrades, presentacions literàries, debats, homenatges, etc., totes aquelles activitats que pretenen informar i donar a conèixer. Apostem pel concepte de Diàleg que es combina amb tres apartats més, el de Música, el de Cuina i el de Fum.” Cada trimestre s’edita un programa d’activitats que s’envia a 3.000 adreces diferents.
Es tracta d’un projecte que, amb el temps, ha anat agafant envergadura i complexitat. El seu disseny ha comptat amb la col·laboració de l’esposa de Lluís Verdés, Maria Enrich. “Hem creat un equip de professionals amb moltes idees que ens ha permès assolir els reptes inicials. Però encara queda molt camí per recórrer. És un projecte que ha d’escampar-se com una taca d’oli, ha de donar el màxim de sentit a l’entorn, tot i que el seu àmbit de projecció és el món sencer. Qualsevol projecte que al segle XXI no pensi en el món, no té sentit. També creiem que des de fora de Barcelona es poden articular uns nuclis comarcals actius i moderns, que poden servir de vehicle no només per a les manifestacions culturals, sinó també per a les més avantguardistes.”
L’apartat de Música acull amb periodicitat setmanal, una oferta d’estils i tendències molt diversa. “Tenen lloc al soterrani de la casa, un espai idoni per a la realització d’actuacions musicals. Hem rebut un gran nombre d’artistes i grups musicals com Maite Martín, Monica Green, Francesc Pi de la Serra, Big Mama, Sílvia Comes i Lídia Pujol, Miguel Poveda, Toti Soler, Gossos, La Salseta del Poble Sec… L’apartat de Fum reivindica la cultura del tabac des de perspectives variades. Disposem d’una sala, Espai de Fum, la més noble de la casa, per fumar cigars de procedències diverses, en total 60 tipus diferents. Fem xerrades sobre la història del tabac, demostracions de torcedors, concursos de fumada lenta amb pipa… Aquesta sala també acull la col·lecció de conyacs, roms i oportos. També hi ha una cava amb més de 300 vins diferents d’arreu del món. A més tenim un terrat per degustar i olorar herbes aromàtiques.”
Finalment, l’apartat de Cuina posa de relleu que “de la cuina en fem cultura, més enllà del fet d’omplir l’estómac. També ha esdevingut un petit fòrum gastronòmic on han tingut lloc propostes diferents, referides a àmbits com l’enologia, els formatges, la pasta italiana, els pernils ibèrics, la pastisseria, etc. Hem rebut cuiners tan reconeguts com Ferran Adrià, Martín Berasategui, Carme Ruscalleda, Joel Robuchon.”
El projecte de Cal Ble “reposa sobre una filosofia de fons: la idea que l’oci i el negoci es complementen mútuament, en una mena de feed-back a través del qual circulin no només els recursos financers, sinó també les persones, siguin clients o espectadors.”