Text del 2002
Avui l’emprenedor està ressorgint perquè s’ha treballat per revitalitzar-lo
.
“El 1986 un grup d’amics que tot just estàvem acabant les nostres carreres universitàries vam fer-nos conscients de les dificultats dels joves per trobar ocupació i vam decidir actuar. El primer pas va ser la creació d’una associació, amb el recolzament de l’Escola Pia de Catalunya, per donar suport al jove i ajudar-lo a integrar-se al mercat de treball amb una actitud positiva, creant la seva pròpia ocupació partint d’un projecte personal. El 1995, l’associació es va acollir a la Llei de fundacions perquè aquesta forma jurídica era millor per aconseguir els nostres objectius i va néixer Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya (CP’AC)”, explica Joan Albert Sánchez Cabeza, un dels socis fundadors de l’Associació, patró fundador i actualment president de la Fundació. L’acompanya el director d’aquesta entitat, Albert Colomer, també soci fundador de l’Associació i patró elector de la Fundació.
El plantejament inicial de l’Associació va ser el de promoure un concepte poc conegut a Espanya, el self-employment: “És a dir, l’autoocupació. Era una opció que no es tenia en compte. La figura de l’empresari emprenedor no estava ben vista perquè es considerava una persona especuladora. Avui l’emprenedor està ressorgint perquè s’ha treballat per revitalitzar-lo. Vam prendre com a objectiu ajudar el petit empresari perquè pensem que està molt més implicat dins del teixit social i local que la gran empresa”, comenta Albert Colomer. I la Fundació ha tingut una vocació plena de servir d’instrument perquè les persones que han passat per l’entitat tinguessin una manera de desenvolupar diferents projectes. “El 1986 vam crear un secretariat que es dedicava a coordinar les aportacions que feien diferents professionals a gent que volia crear la seva empresa. Vam dur a terme una tasca d’assessorament per ajudar a formar microempreses. Aquest treball ens va portar a elaborar diferents instruments metodològics, entre els quals destaca el llibre Passos i costos per a la posada en marxa d’un projecte d’autoocupació del qual se n’han fet sis reedicions.”
De mica en mica l’estructura de la Fundació s’ha professionalitzat i s’ha combinat el voluntariat amb la integració d’assessors que permeten oferir formació, assessorament, recolzament i seguiment per a la creació d’una empresa. “Aquests quatre aspectes defineixen el nostre sistema de funcionament que es complementa amb la utilització d’instruments metodològics i amb la incorporació de les noves tecnologies. Quan una persona arriba a la Fundació accedeix amb una idea empresarial. Forma part del nostre mètode fer que la persona reflexioni sobre el seu objectiu i que realitzi un pla d’empresa. Algunes de les persones que passen pel CP’AC surten descartant la possibilitat de crear una empresa. En aquest sentit, s’han de portar a terme aquells projectes d’empresa que són viables, que estan ben estructurats i asseguren el seu funcionament. Quan una persona ens expressa una idea que considerem bona, l’ajudem a crear l’empresa.”
Per a dur a terme aquest projecte es disposa, entre d’altres, del Programa de Reciclatge Empresarial i Suport a l’Autoocupació (PROGRESA) que pretén fomentar la cultura emprenedora i donar les eines necessàries per gestionar la pròpia empresa. “És un programa formatiu amb temàtiques diverses: elaboració d’un pla d’empresa, d’un estudi de mercat, d’un pla de màrqueting, planificació econòmica i financera, temes de legislació mercantil, eines informàtiques, seguretat i higiene en el treball, medi ambient, club de l’emprenedor i assessorament personalitzat (presencial i a distància).”
Aquesta Fundació ha dissenyat quatre serveis dirigits a l’emprenedor: el Servei d’Autoocupació, el Servei d’Ocupació, el Servei de Gestió i el Servei de Promoció que es desenvolupen des de les quatre capitals de província catalanes. Joan Albert Sánchez ho explica: “L’objectiu del Servei d’Autoocupació del CP’AC és donar suport als emprenedors que volen crear la seva pròpia empresa mitjançant l’aprofitament d’una oportunitat de negoci i la posada en marxa d’un projecte empresarial. S’ofereix la diagnosi de la idea empresarial i el disseny del pla de treball. S’assessora en l’elaboració del pla d’empresa, es realitzen seminaris sobre tècniques de gestió empresarial i es duu a terme formació especialitzada en creació d’empreses. Els resultats d’aquest servei durant l’últim any han portat a assessorar 733 projectes que han acabat amb la creació de 153 noves empreses i 230 nous llocs de treball.” I continua: “Pel que fa al Servei d’Ocupació, va dirigit a totes aquelles persones que cerquen un lloc de treball per accedir al mercat laboral o per tal de millorar la seva situació professional actual. Es diagnostica la situació personal i es dissenya un pla de treball. S’assessora sobre com buscar feina amb la realització de seminaris i es disposa d’una borsa de treball. El darrer any s’han acollit a aquest servei 420 alumnes dels quals un 91% han aconseguit la inserció laboral.” També es compta amb el Servei de Gestió que dóna suport als emprenedors que ja han decidit crear la pròpia empresa: “Reben assessorament durant el seu procés de constitució (tramitació de la constitució de l’empresa, tramitació d’ajuts i subvencions, assessorament comptable, etc.) i als petits empresaris que volen consolidar-se en el mercat, una vegada iniciada l’activitat. En el darrer any s’han constituït 25 empreses i s’han tramitat 37 subvencions.”
Per últim, el Servei de Promoció del CP’AC vol donar a conèixer el fenomen de l’autoocupació com una possibilitat de qualitat per a desenvolupar una carrera professional, especialment entre els joves que en pocs anys accediran al mercat laboral. “Així hem entrat en un àmbit de treball molt específic, el dels nens. S’ha arribat a 12.000 joves estudiants d’instituts catalans a través del joc de rol Com crear una empresa, a més s’han realitzat xerrades i seminaris sobre l’autoocupació dels joves. Una llavor que potser en un futur donarà els seus fruits empresarials.”
L’Administració no posa fàcil el procés de creació d’una empresa. Són traves que a vegades fan perdre la il·lusió de molts emprenedors. Tot i així, “el caràcter llatí és especial, la il·lusió, el projecte personal, les ganes de fer coses noves, l’esperit d’independència, la llibertat per decidir, són elements que empenyen la persona a lluitar contra qualsevol entrebanc.” I el primer escull a vèncer és la innovació: “Que no necessàriament vol dir inventar sinó oferir un servei o producte d’una manera nova. I des del 1986 hem ajudat a la creació de 1.069 microempreses seguint aquests arguments i les nostres línies pedagògiques. Ara estem posant en marxa noves accions: pretenem associar emprenedors i empresaris amb èxit perquè col·laborin en la creació d’una empresa, és el concepte dels business angels.” Idees, projectes, formació, serveis… que de ben segur contribuiran a augmentar les xifres d’ocupació catalanes.