Sr. Francisco Gómez i Singla et alia
Sr. Francisco Gómez i Singla et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

VÍCTOR GÓMEZ I PÉREZ, MARÍA DOLORES PÉREZ I GARCÍA, FRANCISCO GÓMEZ I SINGLA i VERÒNICA GÓMEZ I PÉREZ

Circuitos Impresos 2CI

Text del 18-10-2013

Encarnació paradigmàtica del self-made man, a còpia del valor de l’esforç inculcat a casa i d’un tarannà creatiu, l’actual propietari d’aquesta empresa puntera en la fabricació de circuits impresos urgents senyala la connivència entre la classe política i la banca com la gran xacra de la nostra societat; escèptic pel que fa al catastrofisme divulgat per certes instàncies, veu en l’abús fiscal i en l’absència de crèdits per a les pimes el gran obstacle contra l’emprenedoria.

 Inicis al món de l’enginyeria de la mà de Carlos Enrique Gisbert

Cotitzo a la Seguretat Social des que tenia 13 anys, però el revulsiu professional m’arribà als 17, quan el meu germà gran Antonio em va presentar Carlos Enrique Gisbert, un enginyer de sonoritzacions i il·luminacions del qual, gràcies a la seva generositat, em vaig acabar convertint en ajudant i soci. Era un home molt culte i inquiet, un pioner que va introduir a Catalunya materials, tècniques i aplicacions que s’utilitzaven als Estats Units. Treballant amb ell, abans de fer el servei militar ja m’havia encarregat de la il·luminació de 32 discoteques. D’ell vaig obtenir uns coneixements que, més endavant, em van permetre establir-me pel meu compte.

Projectes de construcció, telecomunicacions i R+D en diverses multinacionals

El parèntesi del servei militar m’obligà a començar de zero, fins que una multinacional francesa em va contractar per fer d’enginyer de vendes, i més tard una altra italiana, aquest cop per fabricar equips electrònics i portar projectes de telecomunicacions i qüestions d’R+D.

Entrada a l’aventura emprenedora

Arran de la meva experiència en les multinacionals, em va sorgir l’oportunitat d’adquirir l’empresa d’un proveïdor de circuits impresos, una entitat llavors deficitària que, tanmateix, em servia per al meu propòsit, que no era altre que el de “comprar” la seva feina. Amb molt esforç, comptant amb la col·laboració de l’enginyer Joan Soler i Sindreu, i gràcies a la seva impagable generositat en fer-me un préstec de 800.000 pessetes de l’època, vam aconseguir fabricar una màquina de control numèric que va ser determinant per al model de negoci i la producció que vaig desenvolupar posteriorment. El meu objectiu, clar des de bon principi, va ser dedicar-me a la fabricació de peticions urgents, perquè, com a enginyer, tots els proveïdors m’oferien terminis massa llargs i havia de fabricar els circuits impresos més urgents jo mateix. A més a més, en l’actualitat la majoria de circuits impresos incorporen una tecnologia que fa inviable el procés de poder produir-los a casa.

Fabricació de circuits impresos a mida

L’empresa, en aquell moment anomenada Catalana de Circuitos Impresos, va començar a créixer, fet que em dugué, a final de l’any 1985, a adquirir una nau industrial al Poblenou i a delegar moltes de les tasques de les quals m’havia encarregat fins llavors, tot centrant-me en la gestió empresarial. La companyia d’avui, Circuitos Impresos 2CI, ubicada a Montcada i Reixac i amb una plantilla de cinquanta persones, és l’evolució d’aquella entitat, i es dedica en exclusiva a fabricar circuits impresos; es tracta d’un producte que no es pot tenir en estoc ni tampoc emmagatzemar perquè es fabrica a mida i no serveix per a cap altre client. Els nostres circuits tenen un ampli ventall d’aplicacions en tota mena d’aparells electrònics (per exemple, automoció, telefonia, informàtica, domòtica, il·luminació, etc.), de manera que tenim un bon volum de producció i venem a tot Espanya i a alguns països europeus.

Rapidesa d’entrega i alt grau d’exigència

La nostra característica principal, allò que ens diferencia de la competència, és que som el fabricant que entrega el producte amb un lapse de temps més curt. Podem fer un circuït imprès en sis hores, gràcies a un procés molt ràpid, únic al món, que es du a terme amb or de 24 quirats. A 2CI el client decideix per quan necessita els seus circuits impresos i nosaltres adquirim el compromís de lliurament puntual en mig dia, o en un, dos, tres, quatre o més dies. A part de la rapidesa, també destaquem pel nostre grau d’exigència quant a la qualitat dels nostres productes, l’esperit de servei i la satisfacció dels nostres clients.

Les urgències són un servei molt especial

Hi ha històries insòlites darrere d’una urgència. Quan algú necessita un circuit en mig dia, pot haver-hi un equip darrere esperant per poder realitzar proves, muntar un equip, agafar un avió i marxar a una fira, acabar la il·luminació d’una pista d’aterratge en un aeroport o d’un túnel tot just abans de la seva inauguració. Fins i tot hi ha persones que viatgen hores i treballen durant la nit amb els nostres circuits per tal d’entregar a l’endemà el projecte. Això dóna una idea de perquè la qualitat és tan important per 2CI; no tenim temps per fer repeticions. És per això que els clients confien en nosaltres fa gairebé 30 anys pels seus projectes més urgents.

Formem el nostre personal conforme a les nostres necessitats

Els treballadors que han adquirit experiència en altres empreses no s’ajusten a les nostres exigències; el factor humà és determinant en el compliment dels terminis de lliurament perquè, si un circuit que s’ha de fabricar en sis hores queda aturat 20 minuts en un prestatge, no sortirà a temps. La comunicació entre els diferents departaments i persones és essencial, així com la planificació de les feines i un bon sistema informàtic propi. Per totes aquestes raons, el procés de formació de les persones pot ser més llarg de l’habitual; hi ha molts canvis de model i s’ha de prioritzar correctament. Omplim la fàbrica de moltes petites comandes molt urgents, la qual cosa pot donar una idea de les dimensions de les nostres oficines comercial i tècnica. Per exemple, no podem trigar quatre hores a donar un pressupost. D’altra banda, trobar treballadors del nostre sector és cada cop més difícil, perquè de les setanta empreses que érem a Espanya fa relativament poc, ja només en quedem catorze, la majoria a Catalunya i al País Basc.

La qualitat no es pot desenvolupar sense la inversió

Les empreses espanyoles del sector no disposen de prou capital per poder competir amb les de la resta d’Europa. Alemanya és la gran potència europea en volum de producció i també en màrqueting, però no podem emmirallar-nos en ella; el nostre model hauria de ser Àustria, perquè, tot i ser un país relativament petit, produeix molta tecnologia punta, gràcies a inversions pròpies però també foranes. I val a dir que, si bé el talent i l’esperit de treball artesà i minuciós són aspectes molt importants en el nostre àmbit, actualment no es pot aconseguir veritable qualitat si no és mitjançant el suport i la inversió. Tinguem en compte que fa més de vint anys que demanem ajuts a les administracions, tant catalanes com espanyoles, amb l’objectiu de potenciar l’empresa, i no n’hem obtingut cap. 

L’Administració ha esdevingut el gran obstacle contra l’emprenedoria

Per experiència sabem que al nostre Estat no hi ha cap Administració que vetlli pels interessos de les empreses. Un exemple d’aquesta lamentable situació el tenim en la nostra cartera de clients, uns 3.500 entre empreses i autònoms, dels quals, els que han aguantat la crisi han acusat un fort empobriment. Per tot això, l’Administració ha esdevingut el gran obstacle de l’emprenedoria.

La dinamització de les pimes és clau per superar la crisi

Les pimes representem el 90% de les empreses que existeixen a Espanya; som les que creem els llocs de treball i les que necessitem, amb urgència, crèdits i també facilitats per a la contractació. Sense creació de llocs de treball no hi ha consum i, sense desenvolupament tecnològic, moltes empreses que van subsistint quedaran obsoletes. Les empreses tecnològiques evolucionem de manera especialment ràpida, i no podem deixar d’avançar perquè, altrament, no podrem satisfer les necessitats dels nostres clients a mitjà termini. Hi ha efectes col·laterals de la recessió, a banda de la taxa d’atur o del nombre d’empreses que tanquen, que estan encara per valorar, com ara la quantitat d’empreses que haurien d’estar adquirint noves tecnologies i no ho poden fer. O també, per exemple, les companyies a les quals els caldria invertir en un nou web, contractar més comercials i/o publicitat o tenir presència en una important fira del sector; i tampoc tenen capacitat per fer-ho.

La xacra de la connivència entre banquers i polítics

Al meu parer, un dels grans mals de la nostra societat és la connivència dels polítics amb el sector financer, la manera en què, des d’instàncies governamentals, s’han promulgat tot tipus de lleis per tal d’afavorir els interessos de la banca, fins i tot en casos en què aquests han anat –o van– en contra del bé comú.

Interessos econòmics versus sentiments

Tinc amics bàvars que em diuen que els catalans ens assemblem molt a ells: patim una excessiva pressió fiscal, estem dotats per la tecnologia i som disciplinats i valents. Per tant, no hauríem de fer gaire cas de la política de la por que s’està fent. Un poble amb aquests atributs sempre sortirà endavant si ens fem sentir.

Home i empresari de família

La feina m’ho ha donat tot. Il·luminant discoteques és com vaig conèixer la meva dona, la Maria Dolores Pérez i Garcia, una dona que sempre ha cregut en mi, que s’ha guanyat a pols ser accionista i administradora de l’empresa, i que m’ha donat els meus dos fills, Verònica i Víctor. Gràcies al seu amor i al seu suport, així com al dels meus pares, que em van inculcar el valor de l’esforç, i al dels meus germans, Antonio, Manolo i Lourdes, he arribat a ser la persona que ara sóc.

.