Empresaris

PC, VOL. 7. Empresaris de Catalunya

Amb Empresaris de Catalunya la col·lecció Personatges de Catalunya arriba a la seva setena fita. 200 emprenedors de tots els rams i comarques han parlat amb l’Àngel Font i l’han fet partícip dels seus neguits i dels seus èxits, de les motivacions que els han portat a tirar endavant les seves iniciatives i dels entrebancs que han trobat. El llibre que ha resultat d’aquesta experiència és d’una utilitat capital, perquè reflecteix minuciosament què preocupa i què motiva l’empresariat del nostre país. La realitat descrita té moltes arestes. En té de bones i de dolentes. El llibre es fa ressò de les bones, i això no perquè es vulgui amagar els problemes que afecten la feina quotidiana dels nostres homes, sinó perquè les dolentes han estat sistemàticament llimades i minimitzades per una actitud que comparteixen tots els empresaris que han participat en el llibre: l’entusiasme. És aquesta paraula amb arrels gregues. Estar entusiasmat, en el seu sentit original, volia dir estar posseït per Déu. Aquesta significació primigènia té encara actualitat quan l’apliquem a les persones que exposen els seus punts de vista en aquest volum. No hem trobat empresaris que s’hagin penedit mai d’haver gosat fer realitat els seus somnis de progrés. No n’hem vist cap amb ganes de tirar la tovallola. Aquests són els déus que habiten les ànimes dels nostres homes d’empresa: la constància, la previsió, el respecte pels seus treballadors i treballadores. Amb habitants com aquests, les iniciatives no poden fer res més que acabar bé, i aquesta actitud que manifesten els nostres emprenedors s’encomana. Els textos de l’Àngel Font volen transmetre el caliu de les 600 hores que ha compartit amb ells. Volen transmetre la seva experiència.

Amb aquest volum, la col·lecció Personatges de Catalunya fa un pas més en la seva inquietud de mostrar les interioritats del país a través dels homes que el fan possible, sempre amb el nord de mostrar les interioritats del país a través dels homes que el fan possible, sempre amb el nord de mostrar com són el pluralisme i la diversitat els ingredients bàsics per teixir qualsevol empresa col·lectiva, com ho és, de fet, la construcció quotidiana d’un país.

L’Àngel Font ha escrit diverses novel·les que es poden integrar en el gènere de la política-ficció. A Con distintos collares analitza críticament la realitat de Catalunya interior recorrent les interioritats de diverses generacions d’una nissaga rural catalana. A La cara oculta de la Iglesia fa jugar els interessos que oposen l’individu i la institució a través d’una parella de religiosos que deixa l’Església per trobar el seu camí personal. A Catalucía. El complot catalán, ordeix una trama novel·lística que, des de la situació actual, culmina en la independència de Catalunya. Finalment, Días de ira, el seu darrer títol, vol ser el mirall que reflecteix l’ascens vertiginós d’un personatge que surt del no-res per arribar a l’èxit i al reconeixement, però que s’adona que aquests no li suposen la felicitat. El ritme trepidant de l’acció, la ironia i el compromís amb la realitat immediata són les característiques comunes d’aquests títols.

Veure altres obres de Testimonios para la Historia