Dr. Francesc Xavier Güell Peris
Dr. Francesc Xavier Güell Peris
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. FRANCESC XAVIER GÜELL PERIS

UNITAT DE CARDIOLOGIA DR. GÜELL – CENTRE MÈDIC TEKNON

Text del 2003

Desxifrar els polimorfismes genètics de manera que existeixi un diccionari de predisposicions és un pas més per a la prevenció.

La Unitat de Cardiologia Dr. Güell, fundada l’any 1998 i ubicada a la clínica Teknon de Barcelona, està orientada sobretot a fer una tasca de cardiologia preventiva i ambulatòria. El mateix doctor Güell és qui ens explica com es poden prevenir les patologies cardíaques i quin és l’enfocament que fan des de la unitat que dirigeix: “Sabem que hi ha uns factors de risc bàsics, com són el tabac, el colesterol, la hipertensió arteral, l’obesitat i el sedentarisme, però a més a més també sabem que hi ha uns factors genètics que poden dir-nos moltes coses.”

De fet, des del descobriment del genoma humà la medicina està fent grans passos endavant, i l’equip del doctor Güell s’ha afegit de ple a totes aquestes noves investigacions: “Ens estem especialitzant i treballem amb especialistes d’altres llocs d’Europa per aconseguir saber què és el que està escrit en el llibre genètic dels nostres pacients de manera que descobrim quina patologia poden arribar a desenvolupar. D’aquesta manera, comptant amb els factors de risc convencionals i amb tota aquesta informació genètica es pot fer una prevenció molt més acurada, es pot incidir de manera molt més agressiva en aquelles coses en què aquella persona és més feble.”

No deixem de banda la genètica, perquè és important conèixer com ens han portat fins aquí aquestes noves investigacions i com es poden utilitzar per millorar la nostra qualitat de vida: “Fins fa molt poc temps, abans del descobriment del genoma humà, la genètica es dedicava exclusivament a buscar alteracions que es relacionaven amb malalties estranyes, relacionades amb trastorns en un sol gen o en un sol lloc d’un gen. I això no és pràctic des del punt de vista del total de la població, malgrat que és evident que és important per la persona que té aquesta malaltia.”

En canvi, el que s’ha pogut fer des del descobriment del genoma humà és estudiar els polimorfismes, que són alteracions genètiques freqüents a la població general: “Són alteracions que estan presents en un 2% la població i que influeix a les malalties poligèniques. També cal dir que una persona que tingui aquests trets, no necessàriament haurà de patir la malaltia, però com més trets genètics porti d’aquesta malaltia més possibilitats tindrà d’agafar-la.”

Aleshores, de què ens serveis fer prevenció? “Pot ser que amb una vida sana, controlant tots els factors de risc convencionals, aquesta persona aconsegueixi que aquest gen no s’expressi de manera precoç o que no arribi a expressar-se mai. Estem convençuts que això és un pas més per a la prevenció i per aquesta raó hi estem treballant i som pioners en aquest plantejament aquí a Catalunya i a l’Estat espanyol.”

A més d’aquestes novetats, la cardiologia continua avançant en molts altres aspectes i cal no quedar-se enrere: “En aquesta nostra especialitat existeixen més tècniques que les que existeixen en moltes altres, en aquest sentit està molt avançada i continuarà avançant: els mitjans d’imatge ja són fabulosos i s’està treballant perquè encara ho siguin més. Ara ja podem veure les artèries coronàries sense necessitat de posar-hi un catèter.”

Però totes aquestes novetats han d’anar acompanyades d’aquell bon savoir faire dels metges de capçalera d’abans: “Hem de saber escoltar el pacient, perquè és fonamental per a saber què li passa. A mi m’agrada tenir una visió global del pacient, perquè encara que vingui preocupat per un problema cardíac potser trobem que té una altra cosa, i això només ho sabrem si pensem en ell globalment.”

La formació del doctor Güell a la universitat de Glasgow, precisament, li va permetre entendre que un bon especialista també ha de conèixer, encara que sigui mínimament, les altres especialitats: “Jo sempre dic que primer sóc metge i després cardiòleg. Em vaig passar moltes hores fent guàrdies i veient tot tipus de problemes que havia d’explicar als residents i que potser pertanyien a neurologia, endocrinologia o geriatria, però això em va ajudar molt. Ara em trobo amb pacients que no tenen realment cap problema de cor i puc enviar-los a un company especialista en una altra cosa, no surten de la consulta pensant que no és res del cor però que no saben on han d’anar.”

Quant a les revisions periòdiques, el doctor Güell creu que són absolutament necessàries: “Sempre en funció dels factors de risc caldrà que una persona se les faci més o menys sovint, però no podem oblidar la importància que té el cor per al nostre organisme. Sovint, però, vénen pacients a la consulta que et diuen que faran tot el que els diguis però que no els obliguis a deixar de fumar, de manera que has d’aconseguir que entenguin que això no pot ser, que si no eliminem aquest factor de risc tan important no podrem fer res per prevenir possibles malalties cardíaques.”

Aleshores, es tracta de convèncer als pacients que se’ls ajudarà a canviar tots aquests mals hàbits, ja sigui el tabaquisme com els nutricionals: “Es tracta d’explicar-los coses que els puguin ser molt útils, com el fet que si mengen més peix que carn ja estaran donant al seu organisme greixos que són molt més bons per al cor, o que acompanyin aquesta dieta equilibrada amb exercici físic moderat.”

Mitja hora d’exercici al dia és el que recomana el doctor Güell per mantenir el cor en forma: “Els diem que caminin de pressa o corrin a poc a poc, que puguin parlar mentre fan aquest exercici, que això marcarà que ho estiguin fent a un ritme adequat. Tot això en pacients de més de quaranta-cinc anys, perquè després hi ha variables en funció de l’edat. Es tracta, doncs, d’explicar-los unes quantes pautes que els puguin ajudar a portar una vida més saludable i que no se sentin lligats a una dieta ni a un control molt estricte.” La saviesa popular ja diu que si es vol viure molts anys s’ha de tenir molt tracte amb la gent, estar connectat al món i relacionar-se, s’ha de menjar poc i caminar molt, i sembla que aquestes continuen essent les claus per a mantenir el cor en bon estat.

A la Unitat de Cardiologia Dr. Güell el que fan, doncs, és fer el saguiment d’aquelles persones que han estat donades d’alta de l’hospital després d’haver patit alguna malaltia cardíaca i també la prevenció de tots aquells que no han tingut cap problema, però que no volen tenir-lo: “Fem també força cardiologia geriàtrica, electrocardiografia, ecocardiografia, monitorització ambulatòria de la pressió arterial, diagnostiquem i fem cardiologia clínica, a més de treballar en la investigació dels polimorfismes genètics, que aviat ens ajudaran molt més del que ens podem imaginar.”