PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. JAIRO E. HOYOS CAMPILLO

INSTITUTO OFTALMOLÓGICO HOYOS

Text del 2003

Som éssers visuals: la vida ens entra pels ulls i per això hem de tenir cura de la nostra vista.

Hi ha un cert tipus de malalties oculars que, per la seva freqüència i per la gran repercussió que tenen en la vida de les persones que les pateixen, s‘han de tenir especialment en compte. El públic, en general, té un coneixement poc exacte d’aquestes malalties i això fa que la seva actitud no sigui prou positiva a l’hora de tractar-les o de prevenir-les. Des de l’Instituto Oftalmológico Hoyos es treballa per a difondre entre la societat la necessitat de realitzar revisions periòdiques com a mesura preventiva de malalties oculars. Aquest centre privat, de reconegut prestigi, té dues clíniques a Sabadell i una altra a Barcelona; dirigit pel Dr. Jairo E. Hoyos Campillo, en aquesta entitat es desenvolupen diferents especialitats mèdiques amb la màxima cura i nivell professional. La cirurgia refractiva, de cataractes, de glaucoma i de retina, així com l’oftalmologia infantil són les principals línies de treball que, des de 1983, estan millorant la visió de moltes persones. “L’Institut neix com a resultat de l’evolució natural de la meva consulta privada. Sóc un professional que sempre he treballat en equip. Vaig formar-me com a metge resident a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on vaig ser-ne adjunt i cap clínic. Allà vaig especialitzar-me en trasplantaments de còrnia. De forma paral·lela a la pràctica hospitalària vaig crear la consulta privada que, amb el temps, s’ha convertit en una entitat gran i complexa, que reprodueix una mica allò que es realitza en un hospital, però modelada a partir de la meva filosofia particular de treball.”

Avui l’exercici de la medicina a nivell individual és difícil. En els darrers temps ha tingut lloc un creixement important de centres mèdics privats formats per professionals diversos. “Treballar en equip permet que cada metge se subespecialitzi en un tema concret i aprofundeixi molt més que si estigués treballant en solitari. L’intercanvi d’idees, de pacients, i el fet de consultar amb els companys d’altres especialitats, son factors que enriqueixen molt la professió.”

El Dr. Hoyos junt amb el seu fill Roberto, economista, porten endavant un Institut que, per la seva envergadura, requereix una doble gestió: mèdica i empresarial. “El gestor, tot i que no és metge, ha de viure i sentir el món de la medicina. Com a metge m’interessa bàsicament practicar la medicina però vull que la persona que gestioni l’entitat entengui i estigui en comunió amb allò que fem els oftalmòlegs.”

Així ho confirma també Roberto Hoyos: “Un centre d’oftalmologia difereix en molts aspectes del concepte tradicional d’empresa però, tanmateix, coincideix en d’altres. Hem de saber combinar la qualitat de l’assistència mèdica que donem a la societat amb la necessitat d’obtenir-ne un rendiment econòmic. A més, hem d’estar permanentment pendents de les descobertes mèdiques i tecnològiques que ens obliguen a invertir en noves tècniques i tecnologies.”

Les subespecialitats que desenvolupa el Dr. Hoyos són les cirurgies de còrnia, de glaucoma, refractiva i de cataractes. Quatre àmbits de gran importància que, en els darrers anys, han introduït importants avenços que han permès millorar la qualitat de vida de moltes persones. “A l’Institut hi ha altres especialites que tracten: el pol posterior de l’ull, la retina, oftalmologia infantil, oculoplàstia… i també hi ha metges que es dediquen a l’oftalmologia general. Aquests últims tenen un paper molt important ja que són ells qui detecten la malaltia i determinen quin subespecialista l’haurà de tractar.”

I afegeix: “L’oftalmòleg ha de ser hàbil, tenir grans coneixements i saber treballar en un espai molt petit. L’oftalmologia és un art, una ciència convertida en art. La destresa, l’agilitat, l’experiència i la fredor del cirurgià són elements bàsics per desenvolupar la professió. La cirurgia que realitzem entra dins del camp de la microcirurgia. S’utilitzen tècniques que permeten operar cataractes per incisions d’entre 1-1,5 mm que destrueixen el cristal·lí i deixen injectar una lent dins de l’ull. Fins el 1980 aquestes intervencions es duien a terme fent incisions de gairebé 180º. La tecnologia ha perfeccionat les tècniques manuals.”

L’Oftalmologia va ser, a finals dels anys 50, la primera especialitat mèdica a utilitzar el làser; de llavors ençà n’han sorgit una gran varietat, amb múltiples aplicacions en totes les branques de la medicina, i que han donat uns resultats especialment bons en oftalmologia. “És una arma poderosa que ha modificat notablement moltes cirurgies. Avui el glaucoma es pot tractar amb el làser sense que la intervenció comporti cap risc, quan abans era una operació molt més arriscada. Però, per evitar arribar a l’extrem d’intervenir quirúrgicament, la prevenció és bàsica. La revisió mèdica és imprescindible per evitar un glaucoma precoç, per detectar una degeneració de retina o bé de màcula. Som éssers visuals: la vida ens entra pels ulls i per això hem de tenir cura de la nostra vista. Els diabètics que tenen problemes retinals només es poden tractar amb làser… La cirurgia refractiva es practica des de l’aplicació de la tècnica làser que permet model·lar la còrnia pel fet de ser transparent. La miopia, l’astigmatisme o la hipermetropia es poden reduir o, fins i tot, eliminar gràcies a aquesta tècnica. Pels oftalmòlegs l’objectiu no és eliminar les ulleres sinó la dependència d’aquestes.”

A l’Institut també es realitzen trasplantaments de còrnia “que potser en un futur es podran fer amb còrnies artificials: un company oftalmòleg hindú, Arun Gulami, acaba de realitzar el primer trasplantament amb còrnies artificials a Jacksonville (EE.UU.).”

El Dr. Hoyos és el fundador de Keratomileusis Study Group (KMSG), una entitat creada el 1993 que acull, en tot el món, més de 2.000 metges oftalmòlegs que estableixen una comunicació permanent entre ells com a forma de difusió de coneixements. “Ens comuniquem gràcies a Internet, discutim casos complicats, fem cursos i assistim al congrés internacional que organitza aquesta entitat. Som un grup d’estudi de la keratomileusis. El terme kerato prové del grec i vol dir còrnia, mentre que mileusis significa esculpir: la paraula sencera es refereix a esculpir la còrnia, la famosa tècnica desenvolupada pel professor Josep Ignasi Barraquer, que avui és la més difosa arreu del món, es va començar a utilitzar a les darreries de 1960. Actualment s’utilitza en cirurgia refractiva i representa l’associació del làser amb la tècnica de la keratomileusis. El Dr. Barraquer va ser, fins a la seva mort, el President Honorífic de l’entitat, un eminent oftalmòleg que va donar suport a les nostres activitats i ens va ajudar molt amb els seus amplis coneixements en aquest camp.”

L’Instituto Oftalmológico Hoyos brinda a la societat el coneixement en el camp de la investigació en Oftalmologia i en la Cirurgia Refractiva amb un equip de professionals de nivell que treballen per oferir el millor servei als seus pacients.