Dr. Sergio Bonafonte
Dr. Sergio Bonafonte
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. SERGIO BONAFONTE

CENTRE D’OFTALMOLOGIA BONAFONTE

Text del 2003

Estem obligats a actualitzar-nos en benefici de la societat.

.

L’oftalmologia és la branca de les ciències mèdiques que s’encarrega de l’estudi dels ulls i del tractament de les seves malalties. El Centre d’Oftalmologia Bonafonte és una organització especialitzada, dedicada a l’atenció integral de la salut ocular pel que fa a la promoció, prevenció, atenció especialitzada i rehabilitació. Proporcionar un servei de qualitat als seus pacients és la màxima prioritat d’un equip mèdic que disposa dels darrers avenços tecnològics i de les més modernes tècniques de tractament. El Centre és el reflex de les inquietuds del Dr. Sergio Bonafonte, un dels màxims representats del món de la investigació oftalmològica en l’Estat espanyol.

Aquest especialista de l’oftalmologia ha cultivat una trajectòria professional àmplia que l’ha dut a estar en contacte permanent amb el món mèdic internacional.  Va exercir durant 10 anys com a  professor de Patologia Ocular en la Clínica Barraquer de Barcelona y després va exercir com a Clinical fellow en retina i vitri en el Departament d’Oftalmologia del Hermann Eye Center del Centre Mèdic de Houston en la Universitat de Texas. El Dr. Bonafonte és autor de nombrosos articles científics publicats en revistes especilitzades de diferents països com Espanya, França, Suïssa, Alemanya i Estats Units. Ha escrit diversos llibres que han merescut unes 25 edicions o reimpressions. Entre aquests en destaca un sobre tumors oculars: ‘Los melanomas Uveales’, escrit amb la col·laboració dels doctors Alfredo Muiños y Rafael Barraquer; del qual es van fer dues edicions en castellà i posteriorment es va traduir a l’italià. Va tenir una excel·lent acollida entre els oftalmòlegs, i el professor Shields –el millor expert a nivell mundial en aquests tipus de tumors– va recomanar el text i va aconsellar la seva traducció a l’anglès en un article que es va publicar en l’American Journal Ophthalmology (tal vegada la revista més prestigiosa de l’especialitat). Una altra de les seves obres més importants va ser el llibre ‘Cirugía del Vítreo’ escrit en col·laboració amb els doctors Alfredo Muiños i Emilio Iglesias, de la clínica Barraquer. El text es va utilitzar com a ponència oficial en el Congreso de la Sociedad Española de Oftalmología; es va fer una edicció especial per a Brasil, va rebre el Premio del Ministerio de Cultura; el Ministeri Rus el va considerar entre els millors llibres espanyols en la matèria; i va tenir molt bona crítica als Estats Units. L’última obra important del Dr. Bonafonte és el llibre ‘Retinopatía diabética’ signat amb el professor Charles García, director del Departament de Retina del Hermann Eye Center de la Universitat de Texas (Houston). En aquest llibre hi han col·laborat autoritats en la matèria. “La retinopatia diabètica és una complicació de la diabetis general i també una de les principals causes de ceguesa en persones en edat laboral. En els darrers anys s’ha investigat molt en aquest camp fins arribar a trobar bons resultats amb làser i cirurgia.”  Aquest libre és un referent mundial com a material pedagògic per als metges residents, els oftalmòlegs i els retinòlegs. A la seva presentació en el Col.legi Oficial de Metges de Barcelona hi van assistir personalitats reconegudes a nivell mundial. El Dr. Bonafonte va ser nomenat, directament pel president de la Sociedad de Vítreo dels Estats Units, com a membre d’aquesta Societat, en la que només hi ha un altre metge espanyol. És una obra encara vigent.

Aquests llibres van dirigits a oftalmòlegs però el Dr. Bonafonte en té d’altres de gran utilitat per a estudiants de medicina i inclús n’ha  publicat un dirigit als pacients.

L’oftalmologia abasta avui moltes especialitats, i això obliga els metges oftalmòlegs a optar per alguna d’elles. “Hi ha professionals que trien l’oftalmologia general i d’altres que s’especialitzen en algun camp de la mateixa (glaucoma, cataractes, refractiva, retina i vitri, parpelles, etc.). Jo en sóc una excepció perquè per circumstàncies personals m’he vist obligat a treballar en diferents camps de l’especialitat, tant en pol anterior (cataractes, glaucoma, cirurgia refractiva i inclús trasplantaments de còrnia) com en pol posterior (cirurgia de retina i vitri).”

Aquesta amplitud de camps li dóna una visió global i experta del món de l’oftalmologia. Sergio Bonafonte destaca l’evolució d’aquesta branca mèdica en els darrers anys i les millores tècniques i metodològiques que s’han incorporat en aquet camp gràcies a les noves investigacions. “l’oftalmologia va restar adormida, evolucionant molt lentament fins a mitjan del segle XX però, en els últims 30 anys, s’ha produït una veritable revolució amb l’aplicació de les tècniques modernes.”

S’han introduït els tractaments amb làser en la pràctica diària, s’ha desenvolupat la cirurgia de vitri i la cirurgia refractiva (miopia, hipermetropia i astigmatisme) que abans no existien i s’ha modernitzat la cirurgia de la cataracta. Si bé el nostre país no destaca per les seves aportacions en matèria d’investigació sí compta amb excel·lents cirurgians, equiparables als millors d’arreu del món. Les noves tecnologies han contribuït, de forma clara, a la millora dels tractaments en les malalties oculars. El làser ha estat un dels grans avenços que s’ha aplicat en l’oftalmologia. “Utilitzem bàsicament el làser tèrmic (d’argó o iode) per tractar les malalties de la retina; el làser de Yag, per les cataractes i les opacitats secundàries; el làser d’Excimer en cirurgia refractiva per a eliminar les ulleres i les lents de contacte; el làser de CO2 per lesions de parpelles i, un modern làser per a algunes malalties maculars amb la tècnica denominada teràpia fotodinàmica.” En l’Estat espanyol hem estat capdavantes en cirurgia refractiva.”

Al principi es van cometre imprudències: “Hauríem hagut de ser més prudents. Amb el temps hem après a ser moderats en la selecció preoperatòria del pacient. Es van arribar a operar casos de miopía de fins a 15 i 20 dioptries, de vegades amb bons resultats. Però, tot i així, avui sabem que no es poden operar aquestes altes miopies ja que, tot sovint acaben provocant problemes greus. Avui sabem més sobre les contraindicacions de l’aplicació del làser i de fins a on podem arribar.”

La vida moderna ens fa ser més exigents i “una persona jove pot estar traumatitzada pel fet d’haver de dur ulleres. Les lents de contacte ja van ser un gran pas però la cirurgia refractiva encara ha estat millor.” El làser té les seves limitacions i quan no està indicat, com en els casos amb més dioptries, utilitzem tècniques alternatives com la cirurgia amb lents intraoculars.

Les investigacions fan cada dia un pas endavant en trobar solucions definitives a molts tipus de ceguesa. Els trasplantaments de còrnia i la cirurgia de vitri han aconseguit que moltes persones, abans condemnades a la ceguetat, recuperessin la visió. Pero inclús en els casos amb el pitjor pronòstic s’està avançant molt. “S’està treballant en implants intraretinals. Al fer cirurgies intracraneals s’han introduït al mateix temps electrodes en el nervi òptic amb resultats molt esperançadors. Són els primers passos per fer que les persones cegues puguin veure-hi.”

Els avenços constants en noves tecnologies fan que s’hagin d’actualitzar de forma permanent tant els coneixements dels professionals com l’instrumental que utilitzen en la seva pràctica diària. “M’agrada estar al dia pel que fa a noves descobertes i dur-les a la pràctica sempre que estiguin validades. Estem obligats a actualitzar-nos en benefici de la societat.”

La formació continuada, la investigació i la docència, són aspectes clau en la trajectòria d’un metge oftalmòleg i el Dr. Bonafonte les defensa amb fermesa. “Si bé l’oftalmòleg du a terme una  tasca essencial en el camp del tractament, també té un paper fonamental en la prevenció. Les principals causes de pèrdua de visió i ceguesa poden moltes vegades prevenir-se amb una visita mèdica a temps. Això mateix passa amb altres malalties.”

El Centre Oftalmològic Bonafonte és una entitat de prestigi i de referència en el camp de l’oftalmologia conduïda per un equip d’especialistes que garanteixen uns tractaments acurats i professionals. Aquest centre va ser el primer reconegut per la Generalitat per a tractar de forma exclusiva la cirurgia ocular ambulatòria  a Catalunya, responent a una necessitat social amb tècniques i mitjans de qualitat.