Sr. MARTÍ I ROCHE, ENRIC
Sr. MARTÍ I ROCHE, ENRIC
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ENRIC MARTÍ I ROCHE

MESPACK

Text del 04/03/14 .

Empresa situada al podi mundial en el seu sector, el de la maquinària per a envasar, ofereix un alt valor afegit als seus clients, interessats a aconseguir envasos funcionals, econòmics i, sobretot, que atorguin visibilitat al producte en el punt de venda. L’emprenedor que l’encapçala lamenta la falta de productivitat del nostre Estat dins d’una Unió Europea gens cohesionada i es mostra inquiet davant un procés, el sobiranista, que ningú no ha estat capaç de concretar detalladament.

Transformar una petita empresa en una entitat puntera

L’any 1980, juntament amb altres socis, vaig introduir-me en el món del packaging. Férem créixer una empresa molt petita que, el 1996, vam vendre a una multinacional. Per compromisos comercials i ètics, vaig apartar-me d’aquest sector fins al 2002, quan vaig introduir-me a Mespack, de la qual aviat vaig esdevenir un dels accionistes majoritaris. Nascuda l’any 1994, era una empresa petita, amb productes de qualitat qüestionable. De llavors la meva implicació, hem transformat l’entitat, redissenyat la maquinària i aplegat un equip humà molt competitiu, perquè sabia que amb el know-how de què disposàvem i amb dedicació podíem catapultar la companyia. D’un grup de quinze persones el 2002 hem passat a cent setanta professionals, als quals hem d’afegir prop d’una vintena a l’Índia, la Xina, l’Argentina, el Brasil i en filials més petites.

Entre les tres empreses líders mundials del nostre segment

Fabriquem maquinària capaç d’envasar qualsevol mena de producte: farmacèutic, alimentari, en pols, granulat i líquid… Es tracta de tecnologia totalment pròpia que permet introduir un determinat producte en un envàs flexible. L’activitat no es redueix a la fabricació, sinó que inclou la instal·lació, la posada en funcionament i el manteniment durant la vida útil de la màquina. Això resulta força complex, perquè pràcticament tota la nostra tecnologia s’exporta i hem d’oferir servei comercial i postvenda a països tan diversos com poden ser el Iemen, Ucraïna o Austràlia. Disposem d’un miler de clients en setanta països del món. Estem entre les tres empreses líders mundials al nostre segment, que és molt específic.

Una plantilla d’enginyers i tècnics altament qualificada

La complexitat del nostre negoci reclama una estructura important, a banda de comptar amb professionals altament qualificats, vocacionals i rigorosos. L’equip humà, el principal actiu de la companyia, està integrat majoritàriament per enginyers, tant mecànics com elèctrics, i una plantilla de tècnics que han estat formats durant molts anys per muntar aquestes màquines. En les més grans s’hi ha d’invertir mil cinc-centes hores de feina. Produïm un centenar de màquines l’any. Mirem de fer-les al més adaptables i econòmiques possible i que siguin fàcils d’usar. Si partim de zero, el procés per desenvolupar i fabricar una màquina és llarg perquè requereix molta cura i gran rigor.

Fabricació de màquines a mida per a packaging de petites i mitjanes empreses i  de grans multinacionals

Tot i que fabriquem màquines a mida, un model pot donar lloc a diferents variants; i no només ens adaptem al client, sinó que a vegades ell ens sol·licita que li aportem propostes innovadores. Una desena de professionals integren el nostre equip de recerca i desenvolupament, departament al qual destinem un 4% de la facturació. Pot semblar poc en comparació amb altres sectors, però cal tenir en compte que el nostre no és un producte de gran consum: la vida competitiva d’una màquina oscil·la entre els tres i els cinc anys, perquè periòdicament van sorgint noves tecnologies que en fan aconsellable la substitució. Gaudim d’un bon prestigi, perquè fa molts anys que som al mercat; els clients ens coneixen, des de les mitjanes empreses fins a les grans multinacionals, firmes líders que confien en nosaltres.

Presentar el producte de manera diferenciada al punt de venda

L’embalatge reclama renovació, perquè cal lluitar permanentment per seduir el consumidor. La missió de l’embalatge, a més de per protegir el producte, és que aquest es pugui presentar al punt de venda de manera diferenciada davant de la competència; ha de ser més atractiu, més econòmic, més funcional… Es tracta que oferim al client tots els mitjans perquè la presentació del seu producte sigui com més òptima possible. A Espanya, però, al màrqueting no s’hi para tanta atenció com, per exemple, a Itàlia, on estan més sensibilitzats en aquest tema i procuren envoltar el producte de més encís per facilitar-ne la venda.

Oferim l’opció de formar-se i fer carrera dins la nostra companyia

És difícil trobar personal amb una preparació específica com la que reclama el nostre negoci; és per això que ens nodrim tant d’universitaris –que adquireixen l’experiència a casa nostra– com de professionals d’altres rams amb un període d’aprenentatge i d’adaptació laborals. A l’empresa oferim formació d’anglès, d’electromecànica, de pneumàtica… Volem que aquelles persones compromeses i interessades a créixer professionalment facin carrera a la nostra companyia. Com en altres sectors, patim l’escassedat de tècnics. Tothom aspira a la carrera universitària, la qual cosa és un error perquè estudis massificats com Dret o Econòmiques sovint aboquen els seus titulats a tasques administratives.

Molta importància de les fires professionals

Facilitem al nostre personal l’assistència a moltes de les fires professionals que es duen a terme arreu del món perquè puguin conèixer el mercat, els productes de la competència, les tendències, etc. També procurem participar activament en aquelles convocatòries que atorguen visibilitat a la nostra companyia i que ens permeten donar a conèixer al mercat la nostra activitat, la nostra oferta i el nostre servei. Aquesta primavera anem a una fira a Alemanya, on tindrem una presència notable, amb 600 m2 d’estand i quaranta persones, amb el que això suposa quant a inversió econòmica. Hi exposarem maquinària per valor de quatre milions d’euros.

Solvència empresarial

Al llarg de la meva carrera quasi mai no he tingut ajuda ni de la banca ni de les institucions i sempre he mirat d’espavilar-me. Per tant, per a la promoció exterior, prescindim dels serveis que ofereixen representacions d’ambaixades, oficines comercials, etc. A més, val a dir que aquest sistema, amb els nous sistemes de comunicació com Internet, ha quedat desfasat. I caminant tot sol a l’estranger no he vist perillar cap operació per la desconfiança que pugui haver despertat Espanya. Els nostres clients mesuren la nostra solvència, no la del país.

Trontolla el projecte comú de la Unió Europea

El futur d’Europa el veig complicat, perquè no és prou competitiva respecte a altres àrees geogràfiques. Si a això afegim que els diferents països de la Unió vetllen més pels interessos particulars respectius que pel bé comú, i que hi ha mentalitats molt diverses i molt zeloses de la seva idiosincràsia com ara Alemanya, França o Gran Bretanya, queda clar que el projecte comú trontolla. Tampoc no hi ha una harmonia fiscal, la qual cosa no és estranya si tenim en compte que ja existeixen diferències entre la tributació existent a Catalunya i a la resta de l’Estat.

Falta de productivitat de l’Estat espanyol

La pertinença d’Espanya a aquest club selecte que és la Unió Europea resulta un privilegi; en conseqüència, convindria fer un esforç per situar la nostra productivitat a nivells similars a països com Holanda o França. D’altra banda, és significatiu que, abans de la crisi, Europa concentrés prop del 40% del nostre negoci; ara, només el 10%. Hem intentat anivellar la situació anant als Estats Units i a la regió d’Àsia-Pacífic, així com a l’Àfrica i a l’Amèrica Llatina.

Per recuperar l’economia, tan important és estimular el consum com les empreses

La recuperació arribarà… malgrat els polítics. Disposem d’un empresariat català potent i amb empenta, que no rep cap tipus d’ajuda i que veu com els partits polítics, lluny de mirar d’arribar a acords i resoldre els problemes econòmics, inverteixen el temps a barallar-se. Cal plantejar-se, això sí, a quin país aspirem, perquè ens estem orientant cap al turisme i cap als serveis. Què és el que volem esdevenir: un país de vacances o un país amb una estructura industrial competitiva? Per recuperar l’economia, tan important és estimular el consum com les empreses; perquè si aquestes no poden produir i vendre, és impossible promoure el consum.

Sense front comú

Ara no és el moment més idoni per reclamar la independència. En aquest debat hi conflueixen dos sentiments: el patriòtic i l’empresarial. Són sentiments sovint oposats, perquè, tot i que a nivell personal l’autodeterminació catalana pugui resultar seductora, és possible que als interessos de l’empresa això no convingui. Personalment, estic molt decebut amb tots els partits catalans, perquè no han estat capaços de fer un front comú per aspirar a un projecte comú. I si no hi ha hagut capacitat d’unir-nos al voltant d’un projecte comú, és difícil que prosperi el procés sobiranista.

Quin futur li espera a Catalunya si s’independitza

El problema fonamental és que els impulsors del procés sobiranista no han sabut explicar amb prou claredat com es pretén tirar endavant aquest projecte. I per a l’empresari resulta molt complicat sumar-se a un procés sense conèixer-ne les conseqüències: com s’articularia una Catalunya independent, si romandria a la Unió Europea, si continuaria vinculada a l’euro… A més, cal tenir en compte que, fins ara, el feedback que ha arribat de la resta d’Europa no ha estat favorable; i algunes declaracions fins i tot són inquietants.