Sr. Joan Sans i Martínez
Sr. Joan Sans i Martínez
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JOAN SANS I MARTÍNEZ

ONDUCART

Text del 11-02-2014

Un producte d’embalatge pot amagar una alta sofisticació en el seu disseny i producció. Això ho sap bé el gerent d’aquesta entitat de fabricació de cartró ondulat. La seva àmplia experiència professional el qualifica per afirmar que només fent que les empreses es renovin i s’ajustin al mercat, tot optimitzant-ne els recursos humans, el veritable motor de qualsevol negoci, es podrà començar a construir un teixit industrial sòlid, fonamentalment amb iniciatives privades.

Cartró ondulat per a l’embalatge

Comercial de vocació, he desenvolupat tota la meva carrera professional al mateix entorn empresarial, que disposa de diferents plantes industrials arreu del territori espanyol, totes orientades al mateix sector: l’embalatge de cartró ondulat. Després d’assumir diferents tasques i responsabilitats, l’any 2005 em vaig fer càrrec de la planta de Santa Perpètua de Mogoda. A partir del paper, fabriquem planxa de cartró i fem capses que els nostres clientes utilitzen per introduir-hi els productes que han d’enviar a tot el món. Aquesta empresa va néixer fa més de cinquanta anys, encara que el grup ja va començar l’any 1933 fent estoigs per a perfumeria; posteriorment, evolucionà cap a les capses de cartró ondulat que contenen aquests mateixos estoigs. Un alt percentatge del cartró produït l’utilitzem per fabricar capses, mentre que la resta el venem al mercat exterior, ja que produïm cartró per a les dues divisions.

Activitat amb un alt grau de sofisticació industrial

De la mateixa manera que succeeix en tots els sectors, inclòs el nostre, la tecnologia és fonamental per optimitzar els processos i els costos. Una adequada inversió en maquinària, sistemes de control i planificació ajuden a poder fer més rentables les produccions. En el nostre cas, la transformació del paper en cartró ondulat i la seva posterior transformació en caixa fan que aquest nivell tecnològic repercuteixi en els productes finals que obtenim, amb millors acabats i millor presentació de producte per als nostres clients.

Malgrat que produïm un material només de transport, mirem de donar-li un valor afegit

Tot el procés industrial és a mida; no fem res d’estàndard. La nostra no és una factoria de producció, sinó una planta de serveis; perquè fer una capsa és fàcil, però el que oferim és una resposta a les necessitats individuals del client. Malgrat que l’embalatge ha de ser un material exclusivament de transport, mirem d’afegir-hi un plus, a través de la imaginació, per tal de sorprendre tant el nostre client com el consumidor final. D’altra banda, per una raó de costos de transport, el nostre servei abasta un radi d’acció d’un màxim de tres-cents quilòmetres (a excepció d’alguns productes molt especials). Tot i això, comptem amb un amplíssim ventall de clients, tant grans multinacionals com empreses de dimensió modesta, ja que disposem de capacitat per fer sèries adequades a cada necessitat.

Inversió constant en maquinària i tecnologia per adaptar-nos a les noves tendències

Som atípics al nostre sector, on totes les empreses separen la part onduladora del converting. La nostra filosofia de treball és integral: quan invertim en maquinària ho fem per poder oferir un bon servei i una bona qualitat. Podem fer ones de canal E, canal B, canal C, i combinar canals…; el procés de planificació està estudiat per tal de poder adaptar-nos a les noves necessitats i tendències. El lineal del supermercat, per exemple, ha començat a canviar en alimentació i drogueria; d’aquesta manera, el packaging ha evolucionat cap a nous models, com la twin box, que és una safata i una tapa unides per punts de cola. Aquí podem aplicar una impressió d’alta qualitat, mitjançant flexografia, amb excel·lents acabats malgrat que es treballi sobre cartró ondulat.

Una estructura empresarial ben cohesionada

L’equip humà a Santa Perpètua de Mogoda el formem un grup de persones molt ben cohesionades. Comptem amb el servei contractat de logística i emmagatzematge, i amb els professionals del transport. Disposem de plantes properes al lloc on s’han de consumir els nostres productes. Cal tenir en compte que, a Catalunya, hi ha una empresa paperera que ens subministra un important percentatge de la matèria primera, paper reciclat i reciclable, la qual cosa és molt important perquè ens ajuda a obtenir un millor subministrament.

Evitar els problemes i les despeses que comporten els estocs

Sempre hem estat refractaris a acumular estocs i hem apostat per una planta àgil i productiva que treballi per sota de la seva capacitat real. Aquesta estructura ens permet reaccionar davant puntes de feina o urgències eventuals i evitar els problemes que comporten els estocs, que ocupen espai, s’han de moure, són susceptibles de malmetre’ls, etc. Tot plegat suposa invertir en temps i personal. La planta la programem a quatre hores vista, i pràcticament fabriquem al dia. A la vegada, propiciem que el client tampoc no acumuli estoc; planifiquem la feina pensant en ell.

Atents a les necessitats del mercat

La nostra filosofia és estar atents a les necessitats del mercat i escoltar les idees dels clients; i, si podem, hi aportem millores. Estudiem no només com ha de ser el transport, sinó com es comercialitzarà, com es presentarà, etc. Hem après que l’actual conjuntura reclama rapidesa en el lliurament de la mercaderia, i ens hem preparat per atendre les demandes en terminis ajustats. En qualsevol cas, darrerament hem aconseguit fidelitzar clientela a través d’ajudar-la amb col·laboracions a dues bandes, amb l’objectiu de garantir-nos així una bona relació per als propers mesos i anys.

La importància d’un embolcall atractiu

Hem dissenyat productes específics per a marques de roba que han incrementat de manera exponencial la seva venda a través d’Internet. Un client rellevant, per exemple, ha volgut desenvolupar una capsa que, exteriorment, no inclou cap identificatiu però que, a l’interior, revela un disseny clarament associat a la marca i que sorprèn el destinatari. La idea ha estat nostra, a partir del seu plantejament inicial i requeriments. Darrerament, també ens trobem amb clients que ens demanen dissenys per a projectes que encara no s’han implementat, perquè comprenen que l’embolcall és molt important per als seus futurs compradors. No hem d’oblidar que, en alguns casos, el nostre producte val tant o més que el producte que conté (com ara, posem per cas, l’aigua o el pa congelat).

Si un treballador no funciona adequadament és perquè no té un cap que el guiï com caldria

La clau perquè tota empresa funcioni és l’equip. Si coneixes la gent i ets capaç de motivar-la, pots extreure el millor de cadascú i rendibilitzar al màxim el capital humà. Així com mai no hi ha un mal alumne sinó un mal professor, en una empresa si algú no funciona adequadament és perquè no té un cap que el guiï de manera eficient. Si el treballador sap remar, és important aconseguir que ho faci en la bona direcció. I els que no remen, se’ls ha d’estimular perquè ho facin. La gent normalment és més vàlida d’allò que hom es pensa.

Cal flexibilitzar les relacions laborals, recuperar el crèdit i fer un canvi de mentalitat empresarial

La manca de flexibilitat laboral castiga molt les empreses i les plantilles optimitzades. Recuperar el crèdit bancari és fonamental; però això hauria d’anar acompanyat d’un canvi de mentalitat de moltes companyies, ancorades en el mateix que feien vint anys enrere. En l’actualitat les escoles de negocis estan formant els directius d’una forma diferent a fa uns any, ja que es troben un altre context de necessitats les empreses.

La cultura de la subvenció ha arrelat massa en la nostra societat

És necessari que s’ajudi les petites i mitjanes empreses; això sí, sempre que presentin projectes viables i solvents. Són igualment interessants els incentius al consum, perquè actuen com a revulsiu per animar l’economia. Tanmateix, la cultura de la subvenció ha arrelat massa en la nostra societat, i la majoria de la població només està disposada a tirar endavant projectes si troba aquest suport. Però no podem esperar que les solucions sempre vinguin de fora: els primers que ens hem de moure som nosaltres mateixos.

Un jovent exigent i poc pacient

Pel que fa al problema de l’atur juvenil, crec que és una qüestió d’actitud; a aquestes edats, si hi ha ganes de fer coses, un s’espavila i troba el que sigui. Sol succeir que, amb el nivell formatiu del país, hi hagi molts universitaris que vulguin començar d’antuvi amb un determinat càrrec laboral. Són excessivament exigents i volen assolir l’èxit de manera immediata; no valoren prou la formació que els pots proporcionar la feina i la paciència. Hem d’inculcar la cultura del esforç.

Polítics amb una concepció funcionarial

Els polítics tenen avui molt mala premsa; i és comprensible perquè són un grup amb tics de funcionari: no són prou proactius ni amb el poble ni amb les empreses. Hem de tenir en compte que la majoria dels representants parlamentaris són persones que han fet carrera en la política des del funcionariat; els passa com els treballadors públics, que actuen de manera diferent als seus homòlegs en una empresa privada. Cal, per tant, un canvi rotund en la actitud de la classe política del país.

Davant la independència

Davant el repte secessionista, la ciutadania es troba expectant. D’una banda hi ha esperança, perquè tothom és conscient que l’immobilisme no porta enlloc, però, de l’altra, els empresaris saben que segurament aquest procés els passarà factura. Al meu parer, tot és possible: el més important és que tot s’atingui a la voluntat majoritària del poble, amb seny.