Sr. José Antonio del Campo i Gárate et alia
Sr. José Antonio del Campo i Gárate et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JOSÉ ANTONIO DEL CAMPO I GÁRATE i RITA RODRÍGUEZ I FORCADELL

Grupo Merchanservis

Text del 18-03-2014

Fundador d’una companyia líder a Catalunya en el sector del màrqueting, el desenvolupament de mercat, les promocions i els esdeveniments, aquest emprenedor i la seva sòcia han apostat des de la creació de la seva entitat per la innovació i la diversificació de mercats. Assenyala que la crisi, tot i la seva severitat, està sent un revulsiu per a l’evolució de les empreses i confia que també ho sigui per als nostres polítics, massa distanciats de les necessitats ciutadanes.

Hòlding constituït per onze empreses

Sóc soci fundador de Grupo Merchanservis, una empresa creada l’any 1987 que inicialment va néixer amb la voluntat de desenvolupar-se dins el mercat de la reposició i la promoció de productes per a altres companyies, fonamentalment del sector de l’alimentació. Amb el transcurs del temps, però, el creixement experimentat per l’entitat ens impulsà a replantejar-ne l’orientació i ampliar l’oferta amb nous serveis. D’aquesta manera, coincidint amb la incorporació de la meva sòcia actual, Rita Rodríguez, fa uns anys que vam començar a adquirir noves dimensions de negoci. Avui controlem un grup conformat per onze empreses relacionades amb els àmbits de la reposició, la promoció, la força de vendes, les hostesses de fires i congressos, el regal d’empresa, la publicitat, l’organització d’esdeveniments i festes, l’auditoria de punt de venda, la preparació de comandes, els monitors escolars i esportius, l’assistència i l’acompanyament a persones i la formació en àrees diferents.

Una presència notable a escala estatal

Les nostres companyies, pioneres en el seu sector a Catalunya, actualment compten amb una plantilla de més de 4.000 treballadors, entre temporals i fixos, i operen en tot el territori estatal; estan formades per setze delegacions que, amb seu central a Barcelona, s’estenen per diferents regions, com ara Madrid, la Comunitat Valenciana, Andalusia, Galícia, Astúries, Illes Balears, Illes Canàries, el País Basc o Aragó. Concretament a Catalunya, estem presents a les quatre províncies.

Serveis auxiliars per a grans empreses

Els nostres mètodes i processos en el sector dels productes de gran consum tenen l’objectiu d’assolir el màxim potencial de venda. Bàsicament la nostra tasca consisteix a oferir serveis auxiliars a grans companyies, principalment de l’àmbit de l’autoservei o els grans magatzems. De fet, en l’actualitat, el 90% de les cadenes de supermercats tenen externalitzades activitats com les que prestem. I segons augmentaven les demandes dels nostres clients, Merchanservis ha ampliat la seva oferta i ha incorporat metodologia i tecnologia punteres que contribueixen a aportar més rendibilitat a les empreses.

Adaptar-se a les necessitats del mercat

Recentment hem desenvolupat sistemes de contractació de personal per a empreses, un vessant amb molt potencial, que implica l’execució de documents i informes per tal de facilitar aquesta tasca a les companyies. Malgrat que en el camp del servei de la reposició continuem sent el grup empresarial del sector amb un major nombre de cadenes de distribució clients, tenim un interès especial a consolidar i incrementar les altres línies de negoci per adaptar-nos a les necessitats que progressivament incorporen els mercats.

Som un suport de les companyies

Estem convençuts que la nostra activitat aporta un suport important a les companyies, en proporcionar-los un servei que els genera un eminent retorn econòmic, ja que estalvien riscos innecessaris i tenen l’oportunitat de dedicar-se plenament a la seva activitat; els elements complementaris que aquesta comporta queden a les nostres mans. Tanmateix, considerem que a Espanya no es valora prou la nostra tasca i que les entitats dedicades a l’externalització som injustament menystingudes.

Nous serveis, valor afegit i preus competitius

Gràcies als nostres anys d’activitat, fa temps que disposem d’una sòlida base estructural. Per aquest motiu, l’objectiu actual de Merchanservis se centra a mirar de créixer amb la incorporació de nous serveis que aportin un valor afegit. D’altra banda, l’estabilitat de la nostra plataforma ens permet abaixar al màxim els costos generals per poder ser més competitius.

Disposar d’una bona cobertura que respongui a les demandes de tots els clients

La nostra cartera de clients integra més de dues mil empreses, entre les quals hi ha companyies tan rellevants com Freixenet, Codorniu, Nestlé o Banc Sabadell. En qualsevol cas, som conscients que, per donar un servei de qualitat, és imprescindible disposar d’una bona cobertura que respongui a les demandes de tots els nostres clients, grans o petits. En la nostra àrea de treball és essencial comptar amb una estructura important; tanmateix, per tal d’evitar riscos gratuïts, aquesta no ha d’excedir-se més enllà del que és estrictament necessari.

Les crisis fan evolucionar positivament les empreses

A causa de la idea –tan estesa com errònia– que les multinacionals del nostre sector, en disposar de més mitjans, ofereixen un millor servei, un dels nostres majors temors en començar la crisi fou la possible fugida de clients cap a aquest perfil d’entitat. Això no obstant, avui podem dir que la nostra productivitat no només s’ha mantingut durant crisi, sinó que probablement ha augmentat gràcies a la nostra constant voluntat d’innovació i a l’observació contínua del mercat. Tot i la duresa que comporta qualsevol crisi, també considero que situacions complexes com la que estem experimentant contribueixen que les empreses evolucionin positivament.

Competir en idees i productes, no en preus

Actualment, l’estratègia de competir en preu és molt complexa per a les petites i mitjanes empreses davant les indústries dels països emergents, les quals poden arribar a fabricar una rèplica d’un producte amb gran immediatesa i a un preu inferior gràcies als seus baixos costos salarials. Per tant, hem de ser competitius innovant amb idees i productes i assolint la màxima qualitat.

Avantatges de l’exportació

En temps de crisi l’exportació afavoreix l’economia i impulsa una major productivitat. Si a Merchanservis disposéssim de productes que impliquessin qualsevol mena de tècnica, hauríem fet tot el possible per exportar arreu del món. La nostra activitat, però, engloba una sèrie de serveis que no podem oferir a l’estranger. De fet, seguint el model americà, el nostre sector s’articula en associacions d’empreses que proporcionen recursos a escala europea a les grans companyies multinacionals.

El crèdit no ha estat retirat per a les empreses solvents

Nosaltres sempre hem trobat una bona resposta en les entitats bancàries. Certament, hem experimentat l’inconvenient que suposa l’augment dels interessos, però no hem tingut grans dificultats en el procés de la concessió de préstecs. La meva experiència en aquesta qüestió, per tant, em du a considerar que els bancs continuen col·laborant amb aquelles empreses que demostren ser realment solvents. És cert que les entitats financeres són actualment més restrictives que no pas abans, però es tracta d’un canvi positiu, per acabar amb la mala gestió que van demostrar en atorgar crèdit sense cap mena de limitació. 

Si s’unifiqués el mercat laboral de la Unió Europea, millorarien les nostres xifres d’atur

Si s’aconseguís aplicar una unificació del mercat laboral que fos efectiva en el conjunt de la UE, probablement milloraria la situació de contractació en països com el nostre. Sens dubte, l’engranatge d’Europa seria molt més eficient amb una reglamentació genèrica que regís en tots els Estats membres. Això, però, mai evitaria l’existència d’unes zones més pobres i d’altres de més ben posicionades. 

Tampoc Alemanya ha escapat de la recessió

Des del nostre país acostumem a veure Alemanya com un exemple a seguir, però cal tenir en compte que és una nació on també existeixen sectors de la societat que actualment experimenten una situació complicada. Si bé és cert que es tracta d’un territori amb una taxa d’atur baixa, no podem obviar que la precarietat laboral està força present. Probablement, un dels avantatges d’Alemanya en relació amb Espanya consisteix a haver sabut mantenir una major part de les seves empreses autòctones, quelcom que beneficia l’estabilitat de la seva estructura laboral i converteix el territori en un país que encara conserva bona part de la seva riquesa.

Distància entre la classe política i el ciutadà

És una evidència que, en els darrers anys, entre la ciutadania s’ha estès un cert desencís envers la classe política. Tot i que en un Estat democràtic tenim l’avantatge de decidir el partit que volem que governi i desbancar aquell que no obri amb eficiència, els votants no disposem de la llibertat d’escollir el dirigent que ens pugui inspirar més confiança, sinó que el nostre sistema de llistes tancades fa que el màxim representant sigui imposat pels mateixos partits. Això és simptomàtic d’un dels grans mals de la nostra classe política: la falta de proximitat que manté amb la població. En qualsevol cas, mentre una part de la societat es mostri conformista, no es produiran canvis prou significatius que millorin la situació actual de l’estament polític.

Apostar pel diàleg i el sentit comú

Al meu parer, d’un temps ençà l’actitud del Govern de l’Estat envers Catalunya no ha estat encertada. Per tant, més enllà d’aprovar o desaprovar una suposada independència del nostre territori, aposto per reclamar canvis que incloguin unes condicions més respectuoses i justes per a Catalunya. Estic convençut que tot aquest conflicte que avui ens afecta tindria més possibilitats de resoldre’s si fugíssim dels extremismes que ara imperen i ens dediquéssim a aplicar el sentit comú i el diàleg entre ambdues parts.