Sr. José Marco i Pueyo
Sr. José Marco i Pueyo
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

JOSÉ MARCO I PUEYO

VIAJES ITB DMC

Text del 28-01-2014

El soci fundador i gerent d’aquest empresa pionera a Espanya en la promoció i organització de viatges d’incentius i d’esdeveniments i congressos, considera que hauríem d’aprofitar el pol d’atracció internacional que actualment exerceix Barcelona, així com fomentar l’R+D+I i els llaços entre empresa i escola, per donar una empenta decidida a l’activitat industrial i al turisme de qualitat: els dos únics sectors capaços de treure’ns de la crisi. 

Trenta anys organitzant viatges, esdeveniments i congressos singulars

Vaig cursar estudis de Turisme, que em dugueren a fundar, amb altres socis, Viajes ITB DMC, entitat dedicada a la promoció i organització de viatges d’incentius, d’esdeveniments i de congressos. L’empresa va néixer el 1984: aquest any complirà el seu 30 aniversari. Des dels seus inicis, sempre s’ha diferenciat de les agències de viatges habituals i ha estat pionera a organitzar activitats insòlites o poc habituals. Vam ser els primers a promoure tours per Barcelona en bicicleta, i fa poc hem estat premiats per la tasca duta a terme en la promoció de viatges d’incentius al País Basc. La nostra filosofia ha estat en tot moment oferir un servei de qualitat al client, un objectiu del qual mai no ens hem desviat. En aquest camí, he d’agrair molt l’ajuda que sempre m’han donatla meva família i els meus col·laboradors.

Imaginació i coneixement

En el nostre sector, és indispensable tenir com aliats la imaginació i el coneixement. En aquesta línia, si bé hom ha de ser conscient que sempre cal provar coses noves per tal de sorprendre el client, és l’experiència, però, el valor que més avantatges ens proporciona enfront als nostres competidors. Aquest coneixement ens permetrà estar a l’alçada de les circumstàncies, oferir el servei més adequat segons les necessitats de la persona o empresa que ens contracta i, en definitiva, aconseguir-ne la plena satisfacció. L’organització de viatges i esdeveniments és una tasca difícil, que no tothom pot emprendre: en aquests últims anys han aparegut empreses que s’hi han volgut dedicar, però que finalment han fracassat perquè, tot i els seus atractius, no comptaven amb el bagatge necessari per tirar endavant.

Clients d’arreu del món

Els nostres clients acostumen a ser companyies de tot el món: d’Alemanya, sobretot, però també d’Anglaterra, França, els Estats Units, i ara, cada vegada més, de Rússia i Polònia. Procedeixen de sectors diversos com el de l’automoció, l’alimentació, el tèxtil o el farmacèutic, i acudeixen a nosaltres quan volen presentar un dels seus productes o volen premiar els seus treballadors pels objectius assolits.

Quan es treballa directament per a les persones, s’assumeix una gran responsabilitat

D’altra banda, els nostres proveïdors són tots de Catalunya i d’Espanya. Hotels, restaurants i empreses de transports de passatgers que tenen tota la nostra confiança perquè en tot aquest temps ens han demostrat que se la mereixen. Nosaltres hem estat especialment curosos a l’hora d’escollir-los tenint en compte que, quan es treballa directament per a les persones, com fem nosaltres, s’assumeix una gran responsabilitat. Tractar tan curosament els nostres clients ens ha permès organitzar actes de gran magnitud, com per exemple, la presentació a Saragossa d’un nou model d’automòbil, davant de setze mil persones.

Una ciutat atractiva i amb gran potencial

Durant tot aquest temps, no he tingut mai cap dubte a l’hora de recomanar Barcelona com a destí. És una ciutat d’un gran potencial i molt ben valorada pels nostres clients estrangers, perquè ofereix un munt de possibilitats a nivell cultural, gastronòmic, comercial i d’oci. Si bé és cert que en aquests moments s’han diversificat les preferències per motius econòmics, de manera que Portugal i Tunísia també són dos punts molt demandats, la ciutat comtal segueix exercint una atracció extraordinària; i un cop visitada, els nostres clients acostumen a repetir l’experiència. Crec sincerament que tots hem de seguir treballant per mostrar la riquesa d’aquesta gran ciutat i fer-la indispensable per al turisme de qualitat. Encara té molts atractius no prou potenciats.

Per acabar amb l’atur, cal incidir en sectors dinàmics com el turisme o el comerç

El nostre país gaudeix d’una gran font d’ingressos, el turisme; ara més que mai no el podem desaprofitar si volem sortir de la crisi i acabar amb la xacra de l’atur; l’única manera d’aconseguir-ho és generant ocupació. Al meu parer, les administracions públiques haurien de promocionar convenis amb hotels, espais turístics i restaurants per tal que es fomentés la contractació de persones aturades a l’hora de cobrir aquelles feines que esdevenen imprescindibles en temporada alta. Ho he vist fer arreu del món en els meus viatges i crec que és una bona fórmula per generar llocs de treball. Si finalment tira endavant la flexibilització dels horaris per als comerços, seria molt interessant incentivar d’alguna manera que aquesta ampliació la cobrissin persones en aquests moments aturades. El que està clar és que hem d’esforçar-nos tots, i molt, per afrontar la difícil situació econòmica actual; un pas importantíssim per assolir-ho seria rebaixar significativament els nivells d’atur.

Formar els joves segons les necessitats laborals del mercat

Enfortir els llaços entre el món empresarial i l’àmbit educatiu és una altra de les propostes que propiciaria la generació de llocs de treball. En aquests moments hi ha un gran desequilibri entre les demandes dels empresaris i el que s’ofereix des de les escoles. En el sector del turisme, per exemple, falten bons professionals de la restauració i de l’hosteleria. Caldria destinar recursos a formar els nostres joves en base a les necessitats laborals de la nostra societat. Si no es fa així, acabarem per generar encara més frustració en un col·lectiu que hauria de ser el motor de futur de qualsevol societat i que avui viu desanimat i trist davant les incerteses del mercat; per no mencionar que llençarem els diners en carreres professionals que actualment no tenen cap sortida.

Sense consum no hi ha producció ni ocupació

Les entitats financeres haurien de començar a deixar diners de nou, tant a les petites i mitjanes empreses com a les famílies. Fins que això no passi, res no es mourà. En el meu cas, he de dir que mai no he hagut de menester crèdit, però també és cert que molts negocis en necessiten per implementar nous projectes. Quan els diners tornin a circular, es reactivarà el consum, requisit indispensable per al funcionament de l’economia productiva. Els nostres ciutadans no poden comprar si no tenen diners, i si no compren, les nostres fàbriques no produeixen i, per tant, no poden contractar. Hem de tornar a fer moure la roda, i només ho podrem portar a terme si disposem de capital. No hi ha altra manera de sortir-nos-en.

En lloc d’invertir en investigació i indústria, apostàrem només per la construcció

L’actual situació econòmica té els seus orígens en la nostra manera d’actuar durant els anys anteriors al 2008. Vam cometre un greu error col·lectiu. En general, malbaratàrem els diners, en destinar els recursos, i les inversions, exclusivament a l’àmbit de la construcció. Vam obviar el fet que la riquesa d’una societat radica bàsicament en destinar recursos a la investigació i a la indústria. Si no haguéssim errat el camí, estic segur que el nostre país seria avui un dels més competitius d’Europa, tenint en compte el gran potencial de què disposem en matèria de recursos humans, atès el nostre índex de població i el seu nivell formatiu.

La imatge d’Espanya a Europa

Precisament per aquesta manera de fer, he de dir que fins ara la imatge que ha ofert Espanya a la resta d’Europa no és gaire positiva. Els nostres clients alemanys no han entès mai que s’hagin pogut malgastar tants diners en tants pocs anys. La seva cultura és molt diferent a la nostra; és molt més espartana i austera. No ens ha de sorprendre, doncs, que actualment ens exigeixin un major control de la despesa.

Hem ajudat Alemanya a assolir la seva posició de poder a la Unió Europea

De tota manera, cal no oblidar que ells també es van aprofitar d’aquest dispendi anys enrere. Nosaltres els compràvem els cotxes i els electrodomèstics; per tant, vam contribuir a l’activació de la seva economia i, en definitiva, a la seva actual posició de poder en el marc de la Unió Europea.

Renovació de la classe política

Tot i que no tinc cap dubte de què en aquests moments tenim líders polítics de gran vàlua, he de dir, però, que avui és fa molt necessària una regeneració en aquest col·lectiu, per facilitar-hi l’accés a gent jove capacitada i amb ganes de treballar per tirar endavant el país. S’ha de donar pas a les noves idees i maneres de fer, amb persones més en sintonia amb la realitat de l’època i capaces d’assumir reptes des de la reflexió i el coratge.

El diàleg i la negociació són indispensables en el contenciós Catalunya-Espanya

Així com penso que no s’hauria de tenir por a preguntar a la població sobre el seu futur, perquè de fet aquesta és la base de la democràcia, igualment considero que la solució a la situació d’enfrontament actual entre Catalunya i Espanya es troba en el diàleg. S’haurien de mostrar clarament els comptes i negociar un acord fiscal més just per als catalans. Però, perquè això succeeixi, és necessari que ambdues parts vulguin seure’s a parlar, i aquesta voluntat avui per avui no existeix. Tinc llaços familiars a l’Aragó, i em costaria molt assumir que formem part de dos països diferents… Per evitar arribar a aquests extrems, el diàleg i la negociació són indispensables.