Srs. LLEAL I TOST, ROSA M. I ÀLEX
Srs. LLEAL I TOST, ROSA M. I ÀLEX
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ROSA MARIA LLEAL I TOST i ÀLEX LLEAL I TOST

LLEAL

Texto del 4/03/14 . 

Aquesta empresa amb gairebé segle i mig de vida ha implantat les seves màquines arreu del món en sectors tan exigents com el farmacèutic, l’alimentari o el cosmètic. La cinquena generació de la nissaga familiar aposta per l’R+D+I i l’educació com a vies de progrés de l’entitat, però també del país, avui llastrat per la mala imatge; d’aquí la iniciativa de col·laboració amb l’IQS, per tal d’estimular la futura incorporació d’enginyers al seu projecte.

Cinquena generació al capdavant d’una entitat dedicada a la fabricació de maquinària industrial

Som la cinquena generació d’una companyia fundada pel nostre rebesavi fa cent quaranta anys. El negoci va començar l’any 1874 com un taller de caldereria. Les generacions següents van ser les encarregades d’incorporar als dipòsits un motor i energia perquè Lleal, S.A., esdevingués una entitat de referència en el disseny, el desenvolupament i la fabricació de maquinària i noves tecnologies per a la indústria de procés, principalment en els sectors cosmètic, farmacèutic i alimentari. Els nostres predecessors foren força autodidactes: van aprendre dels pares respectius i van passar el testimoni als fills. Nosaltres, que som enginyers, vam veure l’avi lluitar per l’empresa, comprovàrem com se l’estimava. Va saber transmetre aquest sentiment al nostre pare, i ell, a nosaltres. Això és el que ens dóna força per continuar dirigint l’empresa, alhora que ens traspassa molta responsabilitat, perquè hi ha quatre generacions que han patit per tirar endavant la companyia i no podem, ni volem, fallar-los.

El perfil lluitador, sofert i compromès d’una empresa familiar

L’empresa manté el caràcter familiar i, si això és positiu per la implicació que aquest model d’entitat suposa tant per part dels seus responsables com de la plantilla, també significa una gran lluita, esforç i sacrifici. Atesa la nostra trajectòria extensa, hem viscut les conjuntures econòmiques diverses per les que ha passat i segueix passant aquest país. Ara bé, sempre hem intentat convertir les amenaces circumstancials en oportunitats, actitud gràcies a la qual hem sortit reforçats de totes les crisis. El nostre objectiu és ser el referent en la fabricació de béns d’equip per a la indústria de procés, tant nacionalment com internacional. Per fer-ho, a Lleal, S.A., conjuguem experiència, joventut, compromís i innovació, valors que ens han permès adaptar-nos a diversos mercats mundials.

Caldereria, mecanitzat i muntatge

La caldereria és una professió on no hi ha oficials. Per aquesta raó, el reclutament de personal normalment consisteix a agafar gent jove que s’ajusti a un perfil determinat i formar-la a través d’un procés d’aprenentatge, que pot arribar als quatre anys. L’ofici de calderer consisteix a modelar l’acer inoxidable, per donar forma a la màquina. Un cop fet això, el departament de producció dóna forma a la xapa i, després, hi ha un procés de mecanitzat, muntatge, incorporació de quadres elèctrics i maniobres. Encara que cada vegada hi ha més automatització en els processos, aquests sempre reclamen que hi hagi un operari controlador per tal que tot s’executi de manera uniforme i eficient.

Col·laboradors essencials per als clients

Fabriquem un producte essencial per al client, ja que són les nostres màquines les que li permetran dur a terme la seva pròpia producció. Per tant, tenim molt clar que no som mers proveïdors d’un article, sinó que adquirim un compromís amb el client que ha realitzat una inversió i ens convertim en un col·laborador clau per a ell. La relació que hi establim, de fet, no s’acaba en subministrar-li la màquina, sinó que, per contra, és llavors quan comença.

Importància del servei al client

Per aquesta raó, el servei al client és cabdal i ha de ser molt flexible. Com que tenim implantació a pràcticament tot el món (Europa, Amèrica, Àfrica…), l’hem potenciat molt, ja que és una eina molt profitosa de fidelització del client. Entre altres serveis, oferim una atenció permanent, els 365 dies de l’any, per respondre a les necessitats de les empreses que treballen ininterrompudament. Sovint també ens reclamen per reparar màquines alienes, perquè els competidors no els atenen. Sabem que donar respostes a aquestes necessitats representa una inversió a llarg termini i la millor manera de fidelitzar els clients futurs. Fins i tot un client va preferir esperar que li desenvolupéssim una màquina que comprar-la de manera immediata a la competència per la confiança que li mereixíem.

Gran laboratori i planta pilot

L’any 2003 vam obrir una factoria a Granollers amb més de 40.000 m2, 800 dels quals estan dedicats a un laboratori on fem una intensiva tasca d’R+D+I. Oferim al client la possibilitat d’anar-hi i consultar, contrastar i experimentar sobre el terreny. Això li dóna molta seguretat, perquè en aquestes instal·lacions investiguem qualsevol dubte o problema, n’elaborem un informe i n’oferim una solució. És una eina que ens brinda una gran diferenciació respecte als competidors, que fins i tot ens permet fer projectes a mida o desenvolupar un tipus de maquinària que, amb alguns ajustos, pot servir per a altres companyies.

Ventall de solucions per a la indústria

El nostre ventall de solucions és molt ampli, des de petits enginys fins a la instal·lació d’una planta sencera. En aquesta varietat té gran mèrit la tasca del nostre Departament d’Enginyeria, des del qual els nostres enginyers estudien i dissenyen, amb les tecnologies més punteres, possibles solucions o innovacions per als nostres clients. Aportem la maquinària per produir fàrmacs populars, però també per fer la massa de sucre dels caramels o la base de l’alimentació dels nadons. I no cal dir que observem estrictament els estàndards de qualitat per gaudir de la confiança de les entitats.

Aula Josep Lleal i Riembau a l’IQS

Mantenim relacions amb diferents facultats, que organitzen visites a la nostra planta per veure’n el funcionament. A més, enguany hem fet una donació de maquinària a l’Institut Químic de Sarrià, en una iniciativa que suposa un homenatge al nostre pare com a industrial, ja que l’aula que acull aquestes màquines du el seu nom, Josep Lleal i Riembau. Els enginys, consistents en un mesclador de precisió UVE-MIX BL-8-CAI per a sòlids, un molí col·loïdal de moles MCV-1 i un equip emulsionador BI-AGI 5, s’han instal·lat al servei dels estudiants de Farmàcia, Enginyeria Química i Enginyeria Industrial. Per tant, els futurs enginyers ja començaran a familiaritzar-se amb les nostres màquines. Comercialment resulta interessant perquè futurs directors tècnics o caps de compra tindran l’oportunitat de conèixer-les i guardaran un bon record de les màquines amb les quals van fer les primeres pràctiques i investigacions.

Contribuïm a millorar la imatge del país

Actualment, la imatge d’Espanya està notablement desprestigiada i, en el nostre sector, països com Suïssa, Alemanya o, fins i tot, Itàlia gaudeixen de més crèdit. Per això ens esforcem a promoure la visita dels clients a l’empresa: la imatge que podem transmetre compensa la que es té del país. Aquest esforç per demostrar la qualitat que oferim, en última instància, contribueix a minorar el descrèdit del país.

Dos avantatges singulars

D’altra banda, hem d’admetre que, com a país europeu de parla castellana, comptem amb avantatges. Primer, perquè, com a membres de la UE, som sempre proveïdors potencials per a la resta de països comunitaris. Segon, per raons lingüístiques i culturals, els països llatinoamericans se senten més còmodes tractant amb nosaltres. Si som capaços de demostrar que els productes alemanys no són millors, des de l’Amèrica del Sud sempre acabaran decantant-se per nosaltres.

Suport institucional

A Lleal, S.A., un dels pilars bàsics de la nostra activitat productiva és la inversió en recerca, desenvolupament i innovació amb la finalitat d’adaptar-nos, al màxim, a les necessitats dels nostres clients i a la realitat dinàmica dels mercats. És per això que cerquem, sovint, la col·laboració d’institucions que ens presten suport en les inversions R+D+I. Val a dir que el llavors M.H. President de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i l’alcalde de Granollers van venir al seu dia a conèixer l’activitat de la nostra planta tot just estrenada i ens translladaren el seu suport moral, per la qual cosa estem molt agraïts.

Estimular el consum

El que ara caldria és que el crèdit fluís cap al consum, perquè és la demanda la que estimula les empreses a produir. Si hi ha capital per fabricar però no hi ha consum, produir no té sentit. D’altra banda, avui dia som moltes les empreses que, davant el tancament del crèdit per part de la banca, hem hagut d’assumir la funció que li correspondria. Per exemple, hem finançat maquinària a quatre anys als nostres clients. Si no haguéssim accedit a aquesta fórmula, s’haurien estroncat operacions. Evidentment, ho hem fet amb clients de confiança i garantint les operacions. La visió freda i distant de les xifres que tenen els bancs atura les empreses i, per tant, la mateixa economia.

Molt soroll per a res

Sobre el procés sobiranista hi ha molt marge per al diàleg, però no se’n parla. La feina dels governants és arribar a acords, no barallar-se. Per barallar-se no cal ser ni polític ni diplomàtic. Hem percebut que a la resta d’Espanya són més reticents a establir relacions comercials amb nosaltres pel fet de ser catalans. Ara es fa molt de soroll, però si els catalans haguéssim volgut ser independents, potser ho seríem des de fa anys, perquè som tossuts i treballadors. La independència es proposa de manera fal·laç com a remei per al problema real del finançament, quan sembla que allò que es vulgui sigui, veritablement, un pacte fiscal.