Sr. MAS PUIG, SEBASTIÀ
Sr. MAS PUIG, SEBASTIÀ
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

SEBASTIÀ MAS I PUIG

CASA MAS ALIMENTACIÓ

Text del 25/02/14 . 

Incentivar la professionalització i potenciar la creació d’una xarxa industrial competitiva a fi d’establir una economia productiva que creï benestar perdurable per a la població, són les dues propostes essencials d’aquest emprenedor, per adaptar-se a un canvi de condicions de mercat, com les que estem vivint en l’actualitat; ha aconseguit que la seva empresa, a còpia d’equilibrar innovació i tradició, esdevingui un referent en el sector del menjar preparat fresc de qualitat.

Plats preparats d’alta qualitat

Casa Mas inicia la seva activitat en el sector dels plats preparats frescos fa vint anys, sempre amb la premissa d’alta qualitat. La idea de crear-la fou conseqüència de la meva experiència en una gran companyia alimentària com a comercial, i després de crear una petita distribuïdora d’embotits, vaig adonar-me del potencial del sector dels àpats cuinats, encara molt incipient al nostre país. Per aquest motiu, em vaig decidir a crear i a distribuir plats tradicionals elaborats com a casa . Aquest repte es va iniciar en un petit local de 150 m2 i vaig apostar per una petita estructura adequada a la dimensió, la implicació i passió de la mateixa fou essencial per començar aquesta aventura. Així va sorgir la nostra primera recepta: els canelons, que a dia d’avui, segueix sent un referent de la nostra gamma.

Aposta per la qualitat com a avantatge competitiva

El camí recorregut per Casa Mas va lligat a una constant evolució tecnològica i a l’estandarització, a la recerca de les matèries primes adequades per cada recepta i a la millora continua del procés. D’aquesta manera es busca com a objectiu, assolir que els productes conjuguin unes característiques sensorials determinades que reporten al menjar casolà i alts nivells de seguretat alimentaria que permeten consumir el producte d’una manera segura. Per tal d’aconseguir uns productes de primeríssima qualitat, Casa Mas aposta per la compra de matèries primeres majoritàriament als proveïdors locals, per mantenir al màxim de frescura de les mateixes i aconseguir la millor qualitat nutricional i organolèptica dels nostres plats. Molts dels nostres plats són receptes de temporada degut a l’estacionalitat d’algunes matèries primeres i no els comercialitzem durant tot l’any.

Diversitat i gamma de productes

Casa Mas compta amb més de 80 plats segmentats per famílies de productes, com: amanides, canelons, lasanya, pastes, croquetes, carns i peixos, cremes, llegums, pizzes i una especialitat de la casa que són els pastissos freds de tonyina i marisc. La inquietud per la qualitat fa que sempre hi hagi un procés de millora continua de les nostres receptes i processos d’elaboració, sempre amb l’objectiu de l’estandarització, per obtenir qualitat organolèptica i seguretat alimentària.

Capacitat productiva i canals distribució

Actualment fabriquem i comercialitzem aproximadament 600.000 plats mensuals, distribuïts en dos canals pròpiament diferenciats: el canal tradicional amb botigues especialitzades i el canal de gran consum o gran distribució; vuitanta receptes elaborades amb ingredients de primera qualitat i presentades amb diferents formats per adaptar-se al consum i així cobrir al màxim les necessitats del mercat.

Creixement i futur

Després d’haver aconseguit un bon posicionament en el mercat català i contribuir en la consolidació de l’hàbit de consum d’aquesta categoria, es va apostar per l’expansió de Casa Mas amb un projecte nacional. En l’actualitat hi ha una delegació comercial a Madrid i una xarxa comercial arreu d’Espanya. Una vegada consolidada aquesta etapa i seguint amb la nostra aventura, apostem per la internacionalització de l’empresa en els mercats estrangers de proximitat, respectant la gastronomia dels diferents països.

Inversions tecnològiques i optimització de recursos

A Casa Mas, tenim molt clar la importància de les inversions per tal d’assolir els objectius de creixement marcats, per això, procurem destinar els màxims esforços a la millora constant i a optimitzar al màxim els recursos existents. Cada any, destinem aproximadament un 14% de la facturació en millores empresarials. Aquest any passat, varem dur a terme una ampliació de les instal·lacions, construint un parc logístic de 2.000 m2 totalment refrigerats, amb les més avançades tecnologies per optimitzar tots els processos logístics de la empresa, des de l’entrada de matèries primeres, fins a la sortida dels productes acabats. Aquestes instal·lacions, estan dissenyades i construïdes per influir el mínim al medi ambient i suposar, així un important estalvi energètic.

Ara és el moment d’innovar

Les empreses viuen diferents fases. Nosaltres, fins al moment, hem passat per quatre: la de creació, la de consolidació, la d’expansió i aquesta quarta, que podem qualificar com la del valor afegit. Ara, és el moment d’intensificar el camí cap a l’excel·lència i d’innovar. Per això hem creat un departament tècnic, dirigit per un xef, i un altre de qualitat, que s’encarreguen de millorar les nostres receptes i de crear-ne d’altres adaptades a les noves exigències dels consumidors i als gustos gastronòmics del moment.

El nostre target potencial

El nostre públic és heterogeni i inclou totes les franges d’edat i estaments socioeconòmics. Casa Mas pel tipus de plats i formats que fa esta mol enfocat a un Target familiar amb nens. En aquests moments, però, observem que cada vegada és més representatiu el segment de les persones que viuen soles i el dels treballadors que dinen fora de casa i desitgen gaudir d’un bon àpat. Cal adequar el format i el tipus de recepta al seu estil de vida i necessitats pràctiques.

Tendència del mercat

El ritme de vida que imposa el segle XXI fa que molta gent no tingui temps per cuinar i acaben recorrent a un tipus de menjar que no sempre satisfà les necessitats nutricionals i gustatives de qui les ingereix. Comptar amb una oferta diferent i que conjugui la cuina tradicional, màxima qualitat i un preu competitiu es un al·licient important en un mercat cada vegada mes exigent sobretot en èpoques de crisi.

Què ha suposat la crisi en el nostre sector

Si bé la crisi ha comportat una reducció de la despesa en oci, la qual cosa ha contribuït al consum dels plats precuinats (un petit luxe més econòmic que anar a un restaurant), la incidència de l’atur i la moderació salarial han reduït de forma considerable la capacitat adquisitiva de les famílies i per lo tant la freqüència de consum en restaurants, per lo que aquest fet no ha de ser un obstacle per accedir als nostres productes, a partir de la amplia gamma i del fet de poder consumir-ho a la llar.

La tranquil·litat no és una opció

Els empresaris sabem que aspirar a la tranquil·litat en l’àmbit emprenedor és quelcom inassolible i ens prohibim caure en l’àrea de confort, perquè les conjuntures són canviants i, sobretot, perquè els emprenedors de soca-rel no sabem viure en un estat de calma i repòs: necessitem créixer, arriscar i materialitzar nous projectes per realitzar-nos com a persones.

El problema del finançament empresarial

És necessari que les empreses aprenguin a autofinançar-se a través de la capitalització constant. Les entitats bancàries, però, han de contribuir també al creixement i al dinamisme del país facilitant el crèdit. En aquest sentit, la crisi ha estat molt perjudicial perquè, d’una banda, l’accés al crèdit és avui molt complicat, ateses les dificultats de les entitats financeres, i, de l’altra, les fusions bancàries han minimitzat les opcions de finançament.

Professionalitat i desenvolupament del personal de Casa Mas

Actualment Casa Mas té una estructura de cent quaranta treballadors distribuïts per seccions: comercial, màrqueting, qualitat, àrea tècnica, àrea productiva, administració, logística i compres i recursos humans. La nostra filosofia és potenciar aquest personal mitjançant la formació i el seu desenvolupament per tal de créixer conjuntament, creant petites, mitjanes i fins i tot grans responsabilitats i així poder ser versàtils davant qualsevol repte o nova situació del mercat de plats preparats. Nosaltres creiem en les persones; i per tant, creiem en que és possible créixer i desenvolupar-nos a nivell d’empresa. És per aquest motiu que, més que reformar la normativa laboral, creiem que és més prioritari fomentar els ajuts en formació i professionalització del personal.

Acció social corporativa

La prioritat de Casa Mas en relació al procés productiu és ajustar-nos a la demanda dels nostres clients i evitar així el malbaratament de les matèries primeres. Però a vegades les diferents situacions de mercat fan que en ocasions tinguem producte que estigui pròxima a la seva data de caducitat o proves industrials de nous productes. Això, afegit a la forta política de Responsabilitat Social, fa que a Casa Mas col·laborem de forma satisfactòria i continuada amb: la Creu Roja, Fundació Banc dels Aliments i altres entitats sense ànim de lucre, donant producte fresc de primera qualitat perquè es pugui distribuir entre famílies que no disposen dels recursos necessaris per alimentar-se. D’aquesta manera aconseguim ajudar i apropar-nos a moltes famílies. Així mateix, també col·laborem amb diverses entitats del territori per a fomentar el desenvolupament cultural, social i esportiu.