Sr. Josep Lloret Collell
Sr. Josep Lloret Collell
PC, 14è VOLUM. Associacionisme cultural, esportiu i assistencial

SR. JOSEP LLORET COLLELL

JOVENTUTS MUSICALS DE TORROELLA DE MONTGRÍ

Text del 2002

Catalunya sempre ha estat un país on la societat civil ha tingut un rol molt actiu, i fins i tot ha suplert les carències de les administracions.

Les notes musicals inunden aquesta pàgina, protagonitzada per uns empordanesos amb molta empenta. Es tracta de les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, una entitat presidida per Josep Lloret, que, al llarg de la seva vida, ha format part de múltiples associacions, entre les quals el Casal del Montgrí: “Torroella és una població coneguda pel seu dinamisme cultu­ral. És curiós que un muni­cipi de només 7.000 habitants estigui a punt d’inaugurar el centre Casa Quintana, un in­dret modèlic en el marc de la cultura mediterrània, des del punt de vista de totes les dis­ciplines, no únicament la mu­sical.”

Després de tants anys immers en el món associatiu, ha arribat a la conclusió que associar-se és molt positiu. Ens recorda que Catalunya sempre ha estat un país on la societat civil ha tingut un rol molt actiu, i fins i tot ha suplert les carències de les administracions. Ara bé, reconeix que avui dia la supervivència d’una associació és probablement més difícil que anys enrere, perquè “la burocràcia ens exigeix tot un seguit de condicions que no ens faciliten les coses.”

Les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, integrades per 700 socis, van néixer, en certa manera, com un apèndix de l’antic Casal del Montgrí: “A Torroella sempre hi ha hagut molta inquietud per la música, ja des de fa segles. De la capella de Sant Genís, situada al poble i dotada de bons ensenyants, van sortir compositors tan prestigiosos com Anselm Viola i Benet Julià, que van arribar a ser mestres i directors de l’Escolania de Montserrat. Tampoc no ens podem oblidar de les co­rals, ni de les cobles: la cobla de Montgrí és la més antiga de les que existeixen actualment. El seu fundador va ser Pere Rigau, fill d’aquesta localitat. Més tard, el mestre Vicenç Bou en va recollir el testimoni.” El municipi ha vetllat per mantenir aquesta tradició artística que tant els ha distingit des de l’edat mitjana, una tradició de la qual la dictadura els havia privat, però que la localitat sent com a molt seva. Val a dir que el marc arquitectònic del municipi, ple d’empremtes medievals, el converteix en un escenari molt adient amb la celebració d’esdeveniments musicals.

Admet que, probablement a causa d’aquest caliu i aquesta inclinació envers la música, “el naixement de l’entitat que represento va ser probablement molt més fàcil que el d’altres d’arreu de Catalunya.”

De manera que, a l’hora de muntar l’entitat, a Josep Lloret i uns quants emprenedors més “només ens va caldre bufar les brases per revifar el foc de la passió per la música. No ens va ser difícil reunir molts de socis i constituir una junta inicial amb molta empenta. Aquesta junta va encarrilar el que seria el futur de l’entitat, mitjançant iniciatives tan reeixides com el festival musical internacional, els cursets d’interpretació, el concurs de cant Jaume Aragall i una àmplia programació de concerts.”

Sens dubte, el Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí, celebrat anualment, és la nineta dels ulls de l’associació: “Fa set anys vàrem decidir canviar-li el nom, per tal que la paraula música aparegués en plural.”

D’aquesta manera, l’entitat demostrava la seva postura oberta envers manifestacions de música diverses, i “evitàvem que el públic interpretés que el festival estava dedicat únicament a la música clàssica europea. La programació contempla des de la música antiga fins a la contemporània, si bé dediquem una atenció especial a les etapes barroca i clàssica.”

El president subratlla que es tracta d’un esdeveniment de caràcter “molt rigorós, no en va hi convidem intèrprets de gran prestigi, però també volem que tingui un vessant més informal, que la gent deixi de banda el tòpic dels concerts de música clàssica com a concentracions de gent vestida d’etiqueta.”

D’aquesta manera, han aconseguit que el festival adquirís “un caire molt popular. La gent hi assisteix únicament per escoltar bona música en un ambient relaxat, per passar unes bones vetllades a casa nostra.”

A l’hora d’organitzar el Festival, l’entitat té al seu costat un patrocinador molt destacat, la Caixa de Catalunya. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona també hi participen. La preparació d’aquest esdeveniment internacional és una tasca feixuga, que es prolonga durant un any. Una de les seves principals inquietuds és que “sempre hi hagi una bona representació de músics catalans, tant solistes, com grups de cambra, orquestres i compositors.”

Ara bé, hi ha participants d’arreu del món, la majoria europeus. Per aquest festival han passat figures tan destacades com Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, Jaume Aragall, Pinkas Zukermann, Giovanni Antonini, Viktoria Mullova i Katia Ricciarelli. Josep Lloret subratlla que “molts músics que avui dia s’han convertit en grans figures van estar a Torroella quan encara feien els seus primers passos en el món de la música.”

El Festival, d’un mes i mig de duració, presenta més d’una trentena d’activitats. Inclou un apartat dedicat a músiques del món, al qual estan convidats intèrprets de qualitat procedents de tots els continents, “que ens aporten una altra manera d’entendre la música i una estètica que gaudeixen de gran acceptació entre el públic.”

Aquest esdeveniment també ofereix als alumnes més destacats dels cursos que imparteix l’associació l’oportunitat de fer un recital. És evident que el Festival representa una injecció econòmica molt important per a aquest municipi empordanès, ja que té una gran repercussió als mitjans de comunicació, i hi assisteix molta gent. Sense anar més lluny, aquesta dinàmica ha propiciat que la Jove Orquestra Nacional de Catalunya establís la seva seu estiuenca a Torroella, la qual cosa crea un ambient musical molt agradable al municipi. A més del Festival, com hem esmentat anteriorment, l’associació Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí s’ocupa de tota la programació de concerts d’hivern i de gestionar l’escola municipal de música, integrada per 175 alumnes, tant des del punt de vista pedagògic com econòmic. El president subratlla que “estem oberts a qualsevol altra iniciativa relacionada amb el món de la música que pugui resultar interessant.”