Dr. Leonardo Marquès
Dr. Leonardo Marquès
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DR. LEONARDO MARQUÈS

INSTITUT MARQUÈS

Text del 2004

Treballem per establir una relació personalitzada amb el pacient i mantenir una actitud d’escolta i acollida que recuperi el caràcter humanista de la medicina.

L’Institut Marquès està integrat per un equip de més de cinquanta professionals que treballen conjuntament en totes les branques de la ginecologia i l’obstretícia per oferir als pacients una excel·lent qualitat professional lligada a un tracte amb un fort component humà. El que avui és un dels centres de ginecologia i obstretícia amb major projecció de Catalunya va néixer fa vuitanta anys gràcies a la qualitat humana i a la inquietud professional del Dr. Vicenç Marquès i Bertran (Barcelona, 1895-1977), ginecòleg compromès i decidit a promoure l’assistència del part a la clínica en una època en què els naixements encara es produïen a les cases i els metges es trobaven sovint amb mitjans insuficients per solucionar parts difícils o hemorràgies de les mares. “L’any 1941, el Dr. Marquès fundà el Sanatorio Maternal, que sota la seva direcció es convertí en un dels centres més avançats d’Espanya i va aconseguir reduir els problemes maternofetals. Als esforços per promoure l’anestèsia per pal·liar el sofriment de les pacients, seguí més endavant l’interès per ajudar les parelles estèrils, cosa que el portaria a convertir-se en dels membres fundadors de la Sociedad Española de Fertilidad. Des del Sanatorio Maternal, el Dr. Marquès aconseguí importants avenços mèdics, com les primeres exanguinotransfusions a nadons sensibilitzats per problemes de Rh. S’hi atengueren més de set mil parts i s’hi realitzaren més de dues mil intervencions quirúrgiques ginecològiques.”

El 1951 s’incorporà a la clínica Leonardo Marquès Giraut, el fill gran del Dr. Vicenç Marquès. A més de treballar al Sanatorio Maternal de medicina privada, fou cap clínic de l’Institut Municipal de Maternologia i dels serveis de ginecologia de l’Hospital de Nostrta Senyora del Mar fins el 1969. Posteriorment, creà i dirigí fins el 1976 el Servei d’Esterilitat de l’Hospital de la Creu Roja de Barcelona. Seguint les inquietuds del seu pare respecte dels problemes d’esterilitat, realitzà importants estudis sobre la permeabilitat de les trompes i rebé el premi Fargas de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Barcelona. El 1965 els Drs. Marquès van deixar la seva primera clínica i juntament amb els seus col·laboradors es van traslladar a la Clínica Quirón amb l’objectiu de millorar l’assistència a les pacients des d’un gran centre mèdic amb tots els especialistes i l’equipament quirúrgic a l’abast. “Al llarg dels vuitanta anys transcorreguts des que fou fundat, l’Institut Marquès ha anat creixent fins a convertir-se en un referent de primer ordre en tot allò relacionat amb la salut reproductiva de la dona i la parella estèril. Aquest creixement ha estat possible gràcies a l’esforç del treball en equip i a una aposta decidida per la innovació que s’ha traduït en equipaments d’última tecnologia en totes les especialitats. En l’actualitat, l’Institut Marquès abraça tots els àmbits de la ginecologia i l’obstretícia, des de l’adolescència a la menopausa, passant per l’embaràs i el part, la prevenció i estudi de qualsevol possible trastorn ginecològic o el diagnòstic i el tractament de l’esterilitat. Des de qualsevol d’aquests camps es treballa sempre de manera coordinada entre tots els especialistes, un equip sòlid i unit per la vocació de servei al pacient.”

Els avenços de la medicina i la generalització de les revisions ginecològiques fan que avui en dia un gran nombre de trastorns ginecològics puguin detectar-se a temps mitjançant el diagnòstic precoç, que resulta especialment decisiu en el cas del càncer ginecològic i de mama. “L’Institut Marquès és conscient de la importància que representa per a la salut de les dones aquest diagnòstic precoç, i per això té per principi unificar totes les proves complementàries en una mateixa sessió, no només per evitar a les pacients molèsties, pèrdua de temps i desplaçaments innecessaris, sinó també per aconseguir agilitzar-ne els resultats i per tant el diagnòstic del trastorn i el possible tractament.”

Els serveis que ofereixen s’agrupen al voltant de quatre grans departaments, integrat cadascun per diferents unitats: “Departament de Ginecologia i Obstretícia, amb les unitats d’Oncologia Ginecològica, Endoscòpia i Patologia Cervical, Cirurgia Ginecològica, Patologia Mamària, Menopausa, Incontinència d’Orina, Anticoncepció, Embaràs i Postpart, Anestèsia i Dermatologia. El Departament de Proves Diagnòstiques, amb les unitats de Laboratori de Citologia, Ecografia d’Alta Definició, Diagnòstic Prenatal i Mamografia. El Departament d’Esterilitat, amb les unitats de Fecundació In Vitro, Diagnòstic de l’Esterilitat, Donació d’Òvuls i Embrions, Inseminacions Intrauterines, Andrologia, Fertilitat Masculina i Psicologia Clínica. Finalment, el Departament de Biologia de la Reproducció, amb el Laboratori de Fecundació In Vitro, Diagnòstic Genètic de l’Embrió, Tècniques Especials de Reproducció Assistida, Congelació d’Òvuls i Embrions, Estudi de Semen i Laboratori de Semen.”

La impossibilitat d’aconseguir un embaràs és un problema cada cop més freqüent en la nostra societat. A Catalunya afecta una de cada cinc parelles en edat reproductiva. “Això no obstant, fins fa poc la majoria de parelles havien d’anar a Barcelona per poder ser ateses en profunditat, amb la pèrdua de temps pels desplaçaments que això suposava. Atesa aquesta necessitat, i amb l’objectiu d’apropar el tractament de l’esterilitat al conjunt de la població de les comarques catalanes, l’Institut Marquès va inaugurar el febrer del 2001 un centre d’esterilitat i diagnòstic prenatal a la ciutat de Tarragona i el febrer del 2003 un centre de diagnòstic i tractament de l’esterilitat a Sabadell.”

Un dels objectius de l’Institut Marquès és contribuir a la difusió dels últims avenços en ginecologia i obstretícia entre aquells professionals interessats en la formació continuada. Per això, a més de participar activament en els més destacats congressos i reunions mèdiques nacionals i internacionals, l’equip mèdic organitza diferents cursos sobre ginecologia adreçats a tots els professionals interessats en la matèria, cursos que compten amb la intervenció de destacats especialistes i amb l’assistència de nombrosos ginecòlegs i biòlegs procedents de tot l’Estat espanyol. En l’actualitat, l’equip de l’Institut Marquès està dirigit pel Dr. Leonardo Marquès Amorós, la Dra. Marisa López-Teijón, el Dr. Xavier Marquès Amoròs i el Dr. Raúl Olivares Vela. En formen part metges, biòlegs, personal sanitari i administratiu i tots treballen units per establir “una relació personalitzada amb el pacient i mantenir una actitud d’escolta i acollida que recuperi el caràcter humanista de la medicina i que la desvinculi de la mercantilització a què en els últims temps sembla abocada.”