Sr. Àlex de la Rosa et alia
Sr. Àlex de la Rosa et alia
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ÀLEX DE LA ROSA I GARCIA, DAVID CREUS I CASTELLÓ i MARC ESPIN I SÁNCHEZ

Students Racing Team

Texto del 23-12-2013

Aquests tres joves emprenedors han apropat la competició automobilística als aspirants a pilot, als estudiants de mecànica i al públic en general. Per la seva experiència empresarial, saben que enderrocar les barreres de l’elitisme és possible; un elitisme que veuen enquistat en una classe política i financera alienes a les necessitats de la població. Segons afirmen, ja no vivim una crisi, sinó un canvi d’era en què caldrà ser més proactius que mai. 

Apropant el món de la competició automobilística al ciutadà

L’empresa Students Racing Team fou creada recentment amb l’objectiu d’apropar el món de l’alta competició automobilística –molt elitista i professionalitzat–, tant a estudiants de mecànica i aspirants a pilot com al gran públic. Per aquest motiu, la idea del low cost mou totes les àrees del nostre negoci. Les carreres que organitzem, el lloguer de cotxes per a circuits, la preparació de vehicles de competició o el taller mecànic busquen oferir qualitat a un preu accessible. El nostre lema és: es pot accedir al món de l’automobilisme encara que no es disposi de molts diners. I malgrat que al principi ningú no apostava per la nostra idea, que potser semblava massa idealista o ingènua, l’experiència està demostrant que teníem raó.

Més que l’adversitat, és com es gesta l’empresa

El projecte va néixer durant una classe de l’Escola de Mecànica de Competició Monlau, on tots tres estudiàvem. En un principi, vam voler córrer en una carrera mítica –les 24 Hores de Barcelona–, però finalment ens adonàrem que era una cursa massa cara per fer-la en versió low cost. Tanmateix, d’aquesta experiència sorgí l’oportunitat de comprar un cotxe entre els tres. Amb ell, volíem practicar la mecànica que apreníem a l’escola, i també llogar-lo per fer voltes en un circuit i així pagar-nos la benzina, les reparacions i les carreres en què participàvem. El cotxe, però, mai va funcionar bé; i ja que tampoc no estava homologat com a vehicle de competició, va esdevenir inútil. Malgrat tot, aquestes dificultats no ens van desanimar; ben al contrari, se’ns va ocórrer una altra idea: la creació d’una empresa que disposés de cotxes de competició per tal de poder-los llogar a preus assequibles. Al maig del 2012 vam comprar un Citroën Saxo, homologat i completament preparat per efectuar ral·lis. Actualment, ja en tenim quatre. Tot i que el primer cotxe continua sense tenir cap ús, el conservem com a emblema de la nostra tossuderia i perseverança.

Una altra manera d’enfocar el negoci

Fins ara, en el món del lloguer de cotxes de competició, només hi havia empreses que oferien automòbils d’alta gamma, com els Ferrari, però no tothom pot conduir aquests tipus de vehicles d’elit. També hi ha propietaris de cotxes de carreres que deixen pujar al seu automòbil com a copilot. Nosaltres som pioners perquè lloguem cotxes de competició homologats i de kart cross. També organitzem jornades de pilotatge, anomenades Track Day, que permeten als pilots gaudir dels vehicles sense presses i intercanviar experiències durant una barbacoa.

Preparació i assistència dels vehicles

Preparem el vehicle del pilot a preus low cost per tal que pugui superar tots els desafiaments de la prova. Estem especialitzats a realitzar preparacions per disputar proves d’autocross, kart cross, ral·lis de terra, resistències off-road i raids pel desert en turismes. També ens traslladem als diferents circuits; oferim un equip d’assistència complerta durant la competició i organitzem tests per a pilots que vulguin entrenar-se per tal de guanyar experiència, conèixer el circuit abans de participar en algun campionat o, simplement, gaudir del pilotatge del cotxe sense haver de preocupar-se de la part mecànica.

Escuderia enfocada als estudiants

Efectuem manteniments i revisions per a cotxes d’estudiants a preus molt assequibles. Per assolir-los, hem creat una escuderia de gent jove i amb molta empenta que volen dedicar-se al sector de la competició. El nostre taller, però, també està adreçat al públic en general. No perdem mai de vista la nostra filosofia: el low cost.

Conducció de kart cross sobre circuits de terra

Oferim circuits de terra perquè el lloguer dels asfaltats és massa car. De totes maneres, hi ha un gran desconeixement de les sensacions que pot aportar la conducció sobre terra; tinguem en compte que, per exemple, un kart cross en terra accelera molt més de pressa que un Ferrari. El pilot Jordi Gener, germà del corredor Marc Gener, va venir a un dels nostres esdeveniments i ens va dir que mai havia tingut una experiència tan estimulant: ens va omplir de satisfacció.

L’Unidesert: un trampolí i un repte

Unidesert és un raid d’aventura solidari que se celebra al Marroc i que està destinat exclusivament a estudiants. Vam guanyar l’edició del 2013 amb un Corsa Don Algodón i això ens ha donat renom. La gent es meravella que hàgim pogut guanyar aquesta competició amb aquest cotxe, amb el qual hem pujat dunes i hem recorregut alguns dels mateixos trams que el París Dakar. A aquesta cursa vam aprendre valors tan importants com els del treball en equip i l’esforç. Aquest any hem creat la nostra pròpia prova, DeSRT Expirience. Volem que sigui una experiència única per als participants, lligada a un projecte solidari. Enguany ens centrarem en la seguretat vial dels infants: presentem les FlashBAG, motxilles amb bandes reflectants que ajudarien a disminuir l’elevat nombre d’accidents que es produeixen al desert per manca de visibilitat. Estem impulsant també un co-working, perquè altres equips que vulguin participar-hi puguin unir-se i obtenir així facilitats i descomptes. Volem sumar esforços.

Com a taller mecànic, volem acabar amb la falta de transparència del sector

No només som un taller mecànic: cerquem sempre el preu més just per al client, en conservar un marge de benefici no inflat. Volem acabar amb la falta de transparència típica del sector: el client, per tant, ha d’estar sempre informat dels avantatges i els inconvenients de, per exemple, fer servir una peça de desguàs o una de nova, perquè pugui triar lliurement. Val a dir que, abans de canviar res, intentem sempre reparar, i duem a terme una autèntica mecànica preventiva.

La realització personal i professional per sobre del benefici econòmic

No cerquem un creixement empresarial ràpid, sinó que allò que volem és consolidar-nos. Ens hem format en època de crisi i per tant sabem en quins errors no hem de caure. Sovint, amics i família ens pregunten quan apujarem els preus i començarem a obtenir beneficis. Però nosaltres som conscients que hem de mantenir la calma. El que estem vivint ara ja no és una crisi, sinó més aviat la transició cap a una nova era en què caldrà renovar molts conceptes i valors. Tot i que hi haurà dificultats, continuarem lluitant, perquè ens agrada el nostre negoci, creiem en ell. I el més important: treballarem en una feina que ens fa feliços.

Vendre sensacions positives, il·lusió, gaudi

El més important per a nosaltres és vendre el fet de gaudir, d’obtenir sensacions positives, perquè, què es la competició al cap i a la fi? Anar amb cotxe dins d’un circuit i passar-s’ho bé; això es palesa en la gent, quan surt dels nostres kart cross i del Citroën Saxo amb un somriure espectacular malgrat no haver conduït un Ferrari. I és que no cal un vehicle d’elit per sentir què és la competició.

Saber-se crear la pròpia feina

En l’actual canvi d’era, un mateix ha de crear la seva pròpia feina. Les empreses ja no contracten gairebé a ningú. Nosaltres mateixos, si no haguéssim endegat Students Racing Team, tindríem un panorama ben poc engrescador. De la nostra classe, només un grup reduït de companys ha aconseguit entrar en grans equips i un altre grup reduït està treballant en karting, tot i que guanyant un sou molt baix.

Ens financem sense l’ajut dels bancs

No hem demanat cap crèdit ni ho farem, perquè hem deixat de confiar en els bancs. Hi ha altres maneres de buscar finançament. Nosaltres hem comptat amb la família, amb gent que ens ha ajudat, i amb molts col·laboradors i patrocinadors, com les empreses Mactac, BBG Services, Speed Car, Xopie, Recosa, RBG o Doga. De fet, nosaltres vam arrencar el negoci amb molt poc capital. Ja tenim una petita escuderia, hem guanyat una carrera i estem fent contactes: el nostre esforç comença a fer realitat el nostre somni.

La política concebuda com una vocació voluntària de servei

La clau per sortir de l’atzucac en què ens trobem seria renovar moralment l’exercici de la política. Aquesta hauria de concebre’s com una pràctica voluntària, de vocació de servei; per tant, els nostres polítics no haurien de cobrar per la seva tasca, o bé rebre un salari mínim. La seva conducta, a més, hauria d’estar regida pel bé comú, i la seva tasca diària consistir, sobretot, en la gestió eficient de tots els recursos (naturals, humans, energètics…) d’un país. Ben al contrari, sembla que el que realment mou els nostres mandataris és l’interès personal; per això no dubten a emprar la demagògia quan els convé. Tenint en compte la poca vàlua ètica i professional del nostres polítics, no és estrany que gran part del jovent es declari apolític.

Diferents opinions respecte a la independència

Tenim diferents opinions respecte al procés sobiranista: Àlex creu que la independència crearia més inestabilitat, i que per tant seria més convenient arribar a un pacte que fos fiscalment beneficiós per a Catalunya, sobretot tenint en compte que el Govern de Madrid farà el que sigui per mantenir la integritat de l’Estat. En canvi, per a Marc i David el moment d’ésser independents ja ha arribat i caldria donar una resposta democràtica a aquesta realitat.