Sr. LOZANO I HERNÁNDEZ, ANDRÉS
Sr. LOZANO I HERNÁNDEZ, ANDRÉS
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

ANDRÉS LOZANO HERNÁNDEZ

TUSCOR LLOYDS

Text del 29/01/14 . 

El director de la seu espanyola d’aquest operador logístic britànic, líder en la importació i exportació de mercaderies entre Europa i Mèxic, sap per experiència que l’esforç i la constància són recompensats; per tant, advoca per treballar tots plegats (catalans, espanyols, europeus) en sortir de la crisi, apostant per les TIC i la internacionalització de les pimes, corregint aquelles carències de base de la nostra societat, com ara la falta d’una educació de qualitat.

L’operador logístic líder entre Europa i Mèxic

Sóc director general de Tuscor Lloyds a Espanya des de l’any 2004, l’any en què Deepak Manrai, soci fundador d’aquesta empresa d’origen britànic, decidí obrir una oficina a la península Ibèrica; concretament, seguint una proposta meva, a la ciutat de Barcelona. Som una empresa logística dedicada a la importació i l’exportació de tot tipus de productes. Actualment, liderem el mercat d’intercanvis entre Europa i Mèxic, i estem començant a tenir presència al Canadà, al Brasil i a Colòmbia. Els clients de la seu barcelonina són bàsicament empreses espanyoles que desitgen internacionalitzar-se dins el territori americà.

En deu anys, hem assolit una posició privilegiada al mercat espanyol

Aquests deu anys a Espanya han estat intensos i difícils, però finalment hem assolit les fites que ens havíem marcat. Sóc d’origen mexicà, format en Comptabilitat i especialitzat en Global MBA als Estats Units. Segurament perquè l’espanyol és la meva llengua nativa, Deepak Manrai em trià per dirigir la companyia a Espanya. Hi vaig arribar amb la meva muller, Ana María Novoa, metgessa de professió, amb la qual, durant aquest temps també hem tingut dos fills, l’Andreu i la Sara, que ja són catalans. Vaig començar de zero, sense contactes ni relacions. Tanmateix, amb molt d’esforç i constància vaig aconseguir fer créixer el negoci; avui puc dir que comptem amb més de 200 clients a tot Espanya.

Proveïdors de credibilitat contrastada

La filosofia de la nostra entitat sempre ha estat apostar per la màxima qualitat en el servei; per tal de mantenir aquest objectiu, hem de menester un seguit de proveïdors de experiència i credibilitat contrastades, ja que el nostre prestigi està directament relacionat amb la manera de fer dels intermediaris als quals acudim.

Clients en els sectors més diversos

Els nostres principals clients formen part del sector de l’alimentació –sobretot, del vi i l’oli­– i, en menor mesura, del tèxtil i del farmacèutic. Atesa l’amplitud i diversitat de tipologia dels productes que tractem, emprem qualsevol tipus de mitjà de transport que s’ajusti a les necessitats de cada client i/o comanda. Fins i tot, fem enviaments “a la carta”, altament personalitzats i concrets.

Barcelona, una ciutat de gran potencial

Quan es plantejà la possibilitat d’obrir oficina a Espanya, el meu soci anglès volia que l’ubiquéssim a València, que compta amb un port de gran importància comercial. Tanmateix, jo vaig apostar immediatament per Barcelona, perquè la meva muller volia estudiar la seva especialitat de medicina a la Ciutat Comtal i per a mi era crucial la meva estabilitat familiar, a banda que és una ciutat molt dinàmica i moderna i un punt excepcional de comunicacions marítimes en el Mediterrani. Mai no m’he penedit d’aquesta elecció, i el meu soci, tampoc. Crec que Barcelona encara té moltes més possibilitats de créixer, i per això vull que sigui clau de cara al futur de Tuscor Lloyds.

Avui apostar per la internacionalització és essencial

En aquests temps de crisi és essencial encetar noves vies i endegar nous projectes. Si volen sobreviure i créixer, les petites i mitjanes empreses han d’apostar per la internacionalització. És lògic que moltes pimes considerin aquesta sortida a l’exterior un risc perquè els costos que implica no són baixos. El quid és saber convertir aquests costos en guanys futurs; i si a més, hom es deixa assessorar per especialistes, aquesta operació acaba convertint-se, generalment, en un valor segur. En aquesta línia, explorar nous mercats a països com Mèxic, on existeix el lliure comerç amb Europa, és una proposta, no només engrescadora, sinó també fiable. I recordem que pot servir com a porta d’entrada a un altre mercat de gran potencial: els Estats Units.

Cal adaptar-se als temps utilitzant les noves tecnologies

En la societat actual, un altre element imprescindible són les noves tecnologies; hem d’aprendre a usar-les per a les nostres finalitats professionals i empresarials. Gràcies a aquests nous recursos, s’han escurçat les distàncies i cada vegada hi ha contactes comercials més estretets entre països i empreses físicament molt allunyades. Avui s’estableixen sinèrgies fins fa ben poc impossibles; entitats que abans competien dins un únic mercat comú, ara comparteixen serveis, mitjans de transports i infraestructures perquè s’han repartit el mercat globalitzat. En definitiva, cal adaptar-se als nous temps. Només d’aquesta manera serem més competitius i eficaços.

Obrir el crèdit a les petites i mitjanes empreses

Evidentment, per poder fer inversions a fi d’internacionalitzar-se o de renovar-se tecnològicament, cal disposar de liquiditat. En aquest sentit, les nostres empreses necessiten més que mai que les entitats financeres tornin a prestar diners. Hi ha molts negocis que podrien ser viables però que no ho poden demostrar perquè la falta de crèdit els impedeix seguir. És molt important que els bancs i les caixes reprenguin la seva tasca més social i acompanyin, ajudin, els petits i mitjans negocis; així es reactivarà l’economia productiva.

Potenciar l’emprenedoria

Tant important com l’obtenció de crèdit, ho és que les administracions públiques donin facilitats a les persones que desitgin posar en pràctica una idea empresarial. Haig de dir que a Espanya aquesta és una tasca complicadíssima d’executar, entre d’altres raons perquè els emprenedors topen amb una càrrega fiscal altíssima, la qual cosa, de bell antuvi, dissuadeix a molts d’assumir el risc. Una altra de les causes per les quals l’emprenedoria no sembla acabar d’arrencar a l’Estat espanyol té a veure amb el temps i els obstacles que s’han de superar abans no s’engega el negoci. A Anglaterra, per exemple, un ciutadà pot fer les gestions necessàries per crear una empresa a través d’Internet en només en una hora. Aquí, això és del tot impensable.

Si es facilitessin les relacions laborals, l’atur disminuiria

Si volem reduir la xifra d’aturats, caldrà donar facilitats a les petites i mitjanes empreses per contractar; i això només s’aconseguirà si es reforma la llei laboral vigent. Tinguem en compte que molts empresaris prefereixen no arriscar-se a l’hora d’ampliar la seva plantilla, perquè tenen por dels costos que els comportarà el fet de prescindir d’alguns treballadors en etapes de baixa productivitat. Així, doncs, s’abstenen de fer noves contractacions. En un país on la taxa d’atur se situa per sobre del 26%, les administracions públiques haurien de treballar per facilitar la creació de llocs de treball; no oblidem que les pimes són les principals generadores d’ocupació a l’Estat.

Per una educació de qualitat

Un altre taló d’Aquil·les del nostre país és l’educació. Com a exemple, em referiré només a un aspecte crucial: és lamentable que els nostres nens i joves no tinguin una formació sòlida en l’àmbit de les llengües. En un món on tots estem cada vegada més connectats, i que es configura com un gran mercat únic, les escoles haurien d’incidir, d’una manera més eficaç en l’aprenentatge de l’anglès, l’idioma comercial per excel·lència. Tenim l’obligació de facilitar als nostres fills les eines i els recursos que els condueixin cap a l’excel·lència; en definitiva, cap al seu ple desenvolupament professional i vital.

La irresponsabilitat d’Espanya

Als nostres veïns del Nord de la UE els costa d’entendre, i amb raó, com a Espanya es poden haver gastat tants diners, d’una manera tan irracional. Els sorprèn molt que hàgim deixat de banda aspectes tan importants com la investigació, les noves tecnologies i l’economia productiva, i els alts nivells d’atur assolits els semblen una mica ficticis.

Els països nordeeuropeus obliden que el nostre consum ha afermat la seva riquesa

D’altra banda, és obvi que els països del nord d’Europa s’han aprofitat de les debilitats dels Estats del sud, i que la seva actual posició de poder està directament relacionada amb el fet que anys enrere, espanyols o grecs, posem per cas, eren els principals consumidors dels seus productes. I si bé és cert que avui els alemanys lideren clarament la Unió Europea, crec que l’entrada de nous països comportarà, a la llarga, una diversificació del poder, cosa que propiciarà un major equilibri polític, social i econòmic.

Sortirem de la crisi

És moment de girar full; hem de fer tots els possibles per evitar cometre els errors anteriors i per recuperar-nos sobre les bases d’una economia sòlida i productiva, allunyada de l’especulació i l’enriquiment fàcil. Tenim un gran potencial i gent jove molt capacitada. Hem d’emprendre el camí cap al creixement, estar motivats per la convicció que sortirem de la crisi.

Catalunya i Espanya: un futur en comú?                  

Sempre he cregut que la unió fa la força; per tant, penso que tant Catalunya com Espanya hi sortirien perdent si la primera esdevingués independent. Els nostres polítics haurien d’entendre que, per davant de tot, estan els interessos dels ciutadans i que tenen el deure de seure a dialogar a fi de trobar una sortida pactada a aquesta situació. Malgrat que sóc mexicà, estic molt integrat a Catalunya, i els meus fills són plenament catalans; per això puc dir, honestament, que caldria mantenir-nos a l’Estat i afrontar nous reptes units.