Anna Garriga Ripoll
Fotografia: Àngel Font
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge, Pròleg

Sra. Anna Garriga Ripoll – Degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona

Degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials Universitat de Girona

31/05/09

A la universitat, els responsables acadèmics dels estudis d’economia i empresa, en el moment actual més que mai, hem adquirit una doble responsabilitat pública: adaptar els ensenyaments a l’espai europeu d’educació superior i convertir la formació en una eina indispensable per sortir d’una crisi econòmica que s’anuncia profunda.

La Declaració de Bologna ens ofereix realment l’oportunitat de fer un salt qualitatiu en el procés continu de millora de l’educació universitària. L’any 2010 és, a la pràctica, el tret de sortida per tal d’oferir una sòlida formació superior europea.

La formació de les noves generacions d’economistes a les nostres contrades ha de contribuir a impulsar la creació de noves empreses, nous productes, la innovació… i totes aquelles peces clau per reactivar l’economia gironina i catalana. Per això, cal reforçar les sinèrgies entre el món acadèmic i l’empresarial, a fi d’actualitzar les habilitats que han d’adquirir els futurs empresaris del nostre país, fomentar l’emprenedoria i totes les competències indispensables per treballar en les múltiples vessants de la professió d’economista.

A més, la formació dins l’espai europeu ha de potenciar decididament la mobilitat d’estudiants, una aposta especialment important en els estudis d’economia i empresa. De tots és coneguda la tradició internacional de les empreses i empresaris catalans, que fan els seus negocis oberts a Europa i al món. Per això, cal formar universitaris europeus de debò, coneixedors d’idiomes, impregnats de cultures i societats ben diverses. Per aconseguir-ho, les universitats hem de fer comparables els estudis amb les altres universitats europees, però també és imprescindible que l’Administració central i autonòmica doti als nostres joves d’un sistema de beques també comparable amb Europa. Només un sistema de beques pot garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés general a l’educació superior, tant en els graus, com en els màsters i doctorats, sigui quin sigui el nivell socioeconòmic dels estudiants. Cal invertir més que mai en educació, i de qualitat, perquè d’això en depèn el futur dels nostres joves i també el creixement econòmic del nostre país.

Un tret destacable de les comarques gironines és que la Universitat de Girona sempre ha tingut la ciutat, el territori i la gent que l’hi ha fet costat de ben a prop. La simbiosi entre la universitat i el territori ha de constituir, en època de crisi més que mai, un maridatge excel·lent per impulsar l’economia, la tecnologia, la ciència, la cultura i la societat en general.