PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

CARLES VERGÉS ROGER

OFTALMOLOGIA

Text del 2004

“El metge ha de saber operar amb la tècnica més avantguardista, però també tractar el malalt en el nivell emocional”

L’oftalmologia, igual que la majoria d’especialitats mèdiques, ha sofert una transformació molt important com a resultat de les noves tecnologies. El doctor Carles Vergés Roger és el director del Departament d’Oftalmologia de l’Institut Universitari Dexeus, plataforma assistencial, investigadora i docent amb una inquietud constant per incorporar els avenços més importants de l’especialitat al seu treball diari.

El seu pare i un avi, metges, van ser segurament una de les claus de la seva atracció per la medicina. “Vaig estudiar a l’Hospital Clínic. Havia estat educat a Mequinensa i l’arribada a Barcelona va representar un tomb important en la meva vida. Mentre estudiava vaig entrar d’intern a un centre quirúrgic on vaig col·laborar amb un grup de cirurgians de medicina general. De mica en mica em vaig sentir atret per l’especialitat oftalmològica i, des de tercer curs, vaig estar d’intern a la càtedra d’oftalmologia del Clínic, on vaig descobrir la microbiologia.”

Acabada la carrera va voler incorporar més coneixements. “Mentre feia l’especialització en oftalmologia, vaig anar als EUA amb una beca per estudiar microbiologia ocular. En aquell país vaig aprendre una cultura mèdica diferent i interessant, però mancada de sentit humà. Després vaig estar a París i Londres.”

El seu mentor i referent durant tots aquests anys ha estat el professor Pita, catedràtic d’oftalmologia de l’Hospital Clínic. “Li dec tot el que sóc. Ell va viure la meva formació i em va oferir una plaça d’adjunt al Clínic i a la seva consulta privada de la Clínica Plató. Em va animar a sortir a l’estranger, a formar-me i a tenir inquietuds investigadores i docents.”

El món universitari és part intrínseca de la seva realitat professional. “He estat catedràtic de la UAB i avui desenvolupo gran part de la meva tasca docent dins de l’Institut Dexeus. L’Institut fa possible que en un entorn hospitalari s’hi pugui realitzar l’oftalmologia en relació amb la resta d’especialitats. A Barcelona és difícil combinar atenció clínica, docència i investigació en un mateix espai. El doctor Santiago Dexeus és un gran humanista i ha contribuït decididament a crear un concepte de clínica pensat per a l’atenció més adequada del malalt amb professionals de diferents disciplines.”

Sovint la gent es pensa que l’oftalmòleg s’encarrega de posar lents de contacte i d’operar determinades malalties, “però el nostre àmbit d’actuació va molt més enllà. L’ull és el primer òrgan que s’encarrega de la visió, una visió que acaba al cervell, i això vol dir que hi ha una estructura neurològica de gran complexitat i importància que els oftalmòlegs, junt amb altres especialistes mèdics, hem de tenir en compte. L’ull reconstrueix el món i això està imbricat amb el sistema límbic de les emocions. Veiem allò que el cervell vol veure. Molts canvis quirúrgics en el globus ocular tenen una conseqüència en el cervell que no acabem d’entendre, fet que obre un camp de recerca espectacular. L’oftalmòleg ha de tenir una formació global que li faci entendre que l’ull és un òrgan molt important per a la persona. Hi ha moltes patologies que no estan lligades a l’ull però s’hi reflecteixen.”

Llicenciat també en filosofia, expressa que “el metge ha de saber operar amb la tècnica més avantguardista, però també tractar el malalt en el nivell emocional.”

En els darrers anys les cirurgies refractiva i de cataractes han experimentat canvis molt rellevants. Les cataractes constitueixen actualment un dels problemes de visió més estesos, especialment a partir dels cinquanta anys. La superespecialitat del doctor Vergés és precisament la intervenció quirúrgica d’aquesta patologia amb una tècnica que dóna resultats excel·lents. El seu equip la utilitza després d’haver-ne estudiat i avaluat acuradament els resultats en un treball d’àmbit europeu: “És la tècnica denominada Coolphaco o facoemulsificació freda, que utilitza ultrasons per eliminar les cataractes de forma menys agressiva que altres. La intervenció resol una patologia i aconsegueix resultats estètics perquè moltes persones poden prescindir de les ulleres.”

Les patologies més habituals, com la miopia, la hipermetropia o l’estigmatisme, tenen solució gràcies, en part, a la cirurgia amb làser excímer. “Aquesta teràpia soluciona aquestes patologies definitivament, per això s’ha convertit en la cirurgia més popular. Però també ha fet que el malalt perdés la fidelitat que tenia amb el seu oftalmòleg de sempre.”

Les cataractes impliquen la pèrdua total o parcial de la visió d’una forma progressiva i per detenir aquest procés només es disposa de la cirurgia. El sentit humanístic que impregna el doctor Vergés queda palès en la seva manera de treballar: “Busquem que l’acte quirúrgic no sigui un trauma per al pacient, per la qual cosa cal l’ajuda de tots els professionals mèdics i d’infermeria. També tenim neuropsicòlegs que hi col·laboren. En medicina moltes vegades no pots ajudar el malalt des del punt de vista científic, però sí com a ésser humà.”

El Departament d’Oftalmologia desenvolupa la recerca clínica realitzant estudis d’avaluació d’eficàcia i de seguretat tant de tècniques quirúrgiques com de tractaments farmacològics. També ha introduït els sistemes d’anàlisis de la retina mitjançant imatge generada amb làser i, “en l’apartat de tractament, hem incorporat els nous avenços en el tractament fotodinàmic de la retina que permeten tractar malalties fins ara intractables. També estem realitzant importants investigacions per trobar solucions a una malaltia greu, el glaucoma, que afecta un important grup de població.” De ben segur que el temps ens portarà noves possibilitats de curació de les patologies oftalmològiques. Metges com el doctor Vergés hi estan contribuint de forma decidida amb l’esforç investigador i assistencial.