PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

DAVID UBIÑANA VIVIÓN

LECERF ACCESSORIES

Text del 22-02-11

“Els nostres creatius fan que la nostra producció sigui única, especial. Busquen, per tant, dissenys agradables i bells, però que mai descuidin la seva funcionalitat. Tractem tot el que està relacionat amb la pell tret de les jaquetes”

“Triguem sis mesos a desenvolupar una col·lecció, amb la inversió de temps i esforç que això suposa i, és clar, veure com et copien amb impunitat et castiga molt emocionalment”

“Els complements conformen la nostra imatge final, són el detall de la nostra presentació, els elements de l’atrezzo per muntar un bon escenari personal”

“Fer shopping és, per a la majoria de persones, gratificant, i pot funcionar com a teràpia. Això sí, s’ha de fer amb mesura perquè no esdevingui una pràctica malaltissa, compulsiva”

Lecerf, “el Cérvol en la llengua de Proust”, és una empresa dedicada al món dels complements amb seu a la població osonenca de Seva, tot i que la família Ubiñana té els orígens a l’Ametlla del Vallès. El senyor Ubiñana creà aquesta empresa de marroquineria el 1994, amb 25 anys. La professió de marroquiner arrenca de l’experiència amb el seu pare, que duia un comerç del sector a l’engròs. David Ubiñana s’hi involucrà de tal manera que el seu interès professional pel món de la pell va acabar donant pas a Lecerf Accessories, S.L.U., fabricant d’aquests productes. “Bàsicament, ens movem en quatre línies de treball: tenim la peça petita, que seria pròpiament la marroquineria, com ara carteres, bitlleters, agendes o clauers; les bosses de mà i els maletins; l es sandàlies per a dona i home, i la línia de fumador. De fet, tractem tot el que està relacionat amb la pell excepte les jaquetes. Fabriquem i dissenyem segons la demanda dels nostres clients. Distribuïm els nostres productes amb la marca Lecerf a botigues especialitzades i de regal. La línia de fumador es distribuïda a estancs i caves de cigars d’alta gamma.”

La plantilla, conformada per 10 persones, compta amb la família per cobrir les àrees de major responsabilitat. L’esposa del senyor Ubiñana, com a cap del Departament de Disseny, s’encarrega d’investigar els materials, les tendències i les necessitats del mercat. “Els nostres creatius fan que el producte sigui especial. Busquen dissenys agradables i bells, però que mai descuidin la seva funcionalitat. Com que ens hem d’adaptar a les noves necessitats dels clients, això inclou fabricar fundes per als aparells portàtils de les noves tecnologies (mòbils, ipods…). Quan dissenyem un maletí, per exemple, hem de tenir en compte tots aquests espais interiors; sinó, mai no el vendríem.”

L’esforç inventiu i l’originalitat de les seves peces tenen com a enemic el capítol, no prou combatut, de les marques falsificades. “Costa molta feina crear un producte que tingui trets diferencials de la resta de competidors. Hi ha empreses que desgraciadament només es dediquen a plagiar. A nosaltres ens ha passat. Trigues sis mesos a desenvolupar una col·lecció, amb la inversió de temps i esforç que això suposa i, és clar, veure com et copien amb impunitat, emocionalment et castiga molt. No hi ha prou protecció legal en aquest sentit. La majoria d’empreses afectades desistim de perseguir els falsificadors.”

La matèria primera de Lecerf és la pell de vedell. Gran part del vacu el compren en territori espanyol (a Igualada o a la zona de Llevant), però també es proveeixen a la Xina, l’Índia i Itàlia. “Estem incorporant teixits tècnics perquè la moda i els gustos estan canviant. Hi ha gent que troba que la pell és més clàssica, més demodeé, però la veritat és que se segueixen dissenyant coses molt modernes amb pell. Utilitzem també la pell de rèptil, que treballem exclusivament per a l’exportació, atès que és un gènere minoritari pel seu elevat cost.”

Fa poc més d’un decenni es van veure obligats a deslocalitzar la producció per abaratir els costos laborals. “Ho fabriquem tot a la Xina. Som importadors, però també ens considerem fabricants perquè gestionem els dissenys, la qualitat de les matèries primeres, el packaging; tot, menys la producció. Moltes empreses del sector funcionen així. Tanmateix, seguim fabricant la línia de fumador al nostre territori. Fem les anomenades pureres, que són les fundes dels cigars. Som de les poques empreses del sector que cobreix totes les vitoles –els anells– del cigar cubà, que és el que marca la tendència dins l’àmbit dels cigars. És una branca important de la nostra empresa i hi ha poca competència. A part, Lecerf està implicada en molts subsectors, atès que té la capacitat de produir una gran varietat de productes, afins al sector dels complements.”

L’empresa disposa d’una xarxa de comercials a nivell estatal, però també està implantada arreu del món, on ven a 37 països mitjançant distribuïdors i agents. “Venem força internacionalment, i fabriquem per a marques de molt renom. Dins l’associació de fabricants del sector hi ha el GEME, Grupo de Exportadores de Marroquinería Española, del qual nosaltres formem part des que es creà, i participem en moltes de les missions que es fan a l’estranger. Actualment, estem centrats en les fires de Milà, París i Frankfurt, i properament també estarem a la de Düsseldorf. De totes maneres, és un món que funciona molt per les relacions, per les referències que acaben generant un teixit comercial important.”

La marca del cérvol es mou al ritme de la moda perquè en formen part. “Fem dues campanyes l’any, la col·lecció d’estiu i la d’hivern, encara que un dels objectius és crear unes línies intemporals, de les quals el client sempre pugui gaudir; igual que els productes estrella de les grans firmes de moda, que perduren en el temps i són sempre un referent dins el sector.”

Ja no es porta tenir una maleta per a tota la vida. Els colors de temporada s’imposen i es contraposen als clàssics; la pell és suau i tova, o rígida i brillant. “Les empreses, els dissenyadors, estem provocant el mercat constantment amb noves propostes. De fet, és part de la nostra tasca, temptar el consumidor.”

Malgrat els flaixos de cada temporada o la tecnologia tèxtil, l’olor de la pell roman dins les botigues i dins els armaris. “Nosaltres fabriquem productes perquè durin. La nostra premissa numero u ha estat sempre crear productes de qualitat. Per mi, l’ideal és que un client ens compri un producte nou, no perquè l’antic se li hagi trencat, sinó perquè se sent atret per una altra nova creació.”

La imatge de l’home amb el seu maletí s’ha actualitzat per la de l’executiu amb una bossa creuada a l’espatlla. “L’home està esdevenint consumista de complements, li agrada arreglar-se i necessita una bossa per portar tot allò imprescindible per exercir la seva activitat professional. La nostra empresa sempre s’ha identificat amb els productes per a home; ha estat sempre la nostra gran aposta. Les peces masculines, molt típiques com a regal, representen un 80% de la facturació.”

Una bona bossa, una bona sabata, “són els elements de l’atrezzo per muntar un bon escenari personal. Els complements formen part del que anomenem moda. Són la imatge final, el detall de la nostra presentació. Portar una bona cartera de pell t’identifica i et proporciona seguretat. Quan la persona ha assolit l’objectiu, l’adquisició d’aquell objecte, se sent bé. El cercle es tanca amb l’obtenció de benestar, és com un alliberament. Per descomptat, l’essencial és trobar-se bé amb un mateix, encara que no comptis amb l’aprovació dels altres.”

Abans, pels sotracs emocionals hi havia els confessionaris; ara hi ha el shopping. “El sol fet de comprar una cosa que t’agrada i que no sigui una primera necessitat proporciona satisfacció. Fer shopping és, per a la majoria de persones, gratificant, i pot funcionar com a teràpia. Això sí, s’ha de fer amb mesura perquè no esdevingui una pràctica contraproduent o fins i tot malaltissa, compulsiva.”