DR.ANTONIO MANCHÓN GRIMALT, SRA.PILAR GABÀS DE AZCÓN, DRA.PILAR MANCHÓN GABÀS, SR.ANTONIO MANCHÓN GABÀS, SRA. EVA MANCHÓN GABÀS, SRA. ANA MANCHÓN GABÀS
DR.ANTONIO MANCHÓN GRIMALT, SRA.PILAR GABÀS DE AZCÓN, DRA.PILAR MANCHÓN GABÀS, SR.ANTONIO MANCHÓN GABÀS, SRA. EVA MANCHÓN GABÀS, SRA. ANA MANCHÓN GABÀS
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR.ANTONIO MANCHÓN GRIMALT, SRA.PILAR GABÀS DE AZCÓN, DRA.PILAR MANCHÓN GABÀS, SR.ANTONIO MANCHÓN GABÀS, SRA. EVA MANCHÓN GABÀS, SRA. ANA MANCHÓN GABÀS

DOCTOR MANCHÓN CENTRE DE DIAGNÒSTIC

Text del 2003

Volem destacar especialment el gran equip de professionals que col·laboren amb nosaltres i que han fet possible el nostre èxit.

En l’especialitat de la radiologia el nom de Manchón té una llarga tradició i reconeixement. Els anys trenta, a Barcelona, el doctor Fernando Manchón, pare i mestre del doctor Antonio Manchon, junt amb el seu soci, el doctor Modolell i el tàndem dels doctors Vilaseca i Parés, foren els pares de la radiologia catalana. Seguiren la línia iniciada pels doctors Comas i Prió, els primers radiòlegs de la ciutat. El doctor Antonio Manchón va començar en el despatx del seu pare i en una clínica propietat de la família on va treballar fins els anys vuitanta. Simultàniament, desenvolupà la seva activitat a l’hospital de la Vall d’Hebron com a cap de la secció de radiologia i més tard ocupà el càrrec de cap de servei a l’hospital de Bellvitge. Quan el progenitor va deixar d’exercir, aquell primer centre esdevenia del tot insuficient per donar cabuda a les novetats tecnològiques que albiraven un futur prometedor. Aleshores el doctor Antonio Manchón va decidir crear un nou centre, amb la seva esposa al capdavant de la gerència. “Vam començar apostant per la tecnologia, érem un dels pocs establiments barcelonins que disposaven d’ecògraf. Posteriorment vam instal·lar la radiologia convencional, vam ampliar la plantilla i, a poc a poc, es va convertir en un centre multidisciplinari”, rememora el doctor Manchón.

Apassionat de les innovacions, aviat incorporà l’escàner i, fins i tot, va escriure els primers llibres sobre aquesta nova tecnologia que es van publicar a Espanya i Amèrica llatina. Actualment el Centre de Diagnòstic Doctor Manchón s’allotja en una torre modernista de Barcelona, rehabilitada per la filla Ana, l’arquitecta de la família. “Hem transformat una residència a l’avinguda del Tibidabo en una clínica d’alta tecnologia on a més el client disposa de totes les comoditats. De fet, els clients valoren molt l’entorn i el servei. Sovint la gent no és conscient de la qualitat dels serveis que els oferim, creuen que fer bé una exploració és la nostra obligació i no són concients que dels nostres diagnòstics en depenen el tractament i la curació”, ens comenta la gerent del centre, la Sra. Pilar Gabàs.

En l’actualitat hi treballen 45 persones, entre les quals hi ha tres fills de la família Manchón, la Dra Pilar Manchón, radiòloga, que segueix la línia professional iniciada pel seu avi, el senyor Antoni Manchón, en la gestió i Eva Manchón en l’assesorament jurídic. “Volem destacar especialment el gran equip de professionals que col·laboren amb nosaltres. Sense ells no hauria estat possible el nostre èxit.”

El doctor Manchón ha viscut al llarg de la seva trajectòria professional el desenvolupament de la tecnologia aplicada a la radiologia, des del primer ecògraf, el primer escàner i la primera ressonància no claustrofòbica, fins a l’actual digitalització d’imatges. “Els primers ordinadors dels aparells eren màquines molt grans que sovint no tenien programa i te l’havies de fer tu mateix. A més, s’espatllaven contínuament. Ara, en canvi, cada cop són més compactes i necessiten menys manteniment.”

D’altra banda, les imatges que produeixen cada cop són de millor qualitat. “El metge actualment es basa cada dia més en les nostres proves. Nosaltres som una mena de notaris de la imatge”, assegura la doctora Pilar Manchón.

El centre té una tecnologia puntera: equips de ressonància magnètica, escàner helicoïdal i radiologia digital. “Som pioners en la radiologia digital. Ja no fem servir plaques sinó que emmagatzemem les radiografies a l’ordinador en format digital. El client, després de sotmetre’s a les exploracions, rep un cd-rom en què estan gravades totes les imatges (ressonància, TAC, eco, etc.) i l’informe corresponent. A mesura que el pacient es fa més proves s’hi van adjuntant.”

Això és molt pràctic, sobretot si els pacients vénen de la resta de l’Estat o de l’estranger. Ja no cal transportar un enorme cartipàs amb totes les plaques. Així mateix, aquest procediment esdevé molt útil a les empreses de segona opinió, als particulars que vulguin conservar proves antigues i als investigadors que desitgin recopilar casos interessants. “Podem escanejar plaques ja fetes i passar-les a suport informàtic. O bé digitalitzar-les i enviar-les per Internet mitjançant un sistema de compressió que permet fer-les arribar ràpidament al centre que les requereixi.”

La passió de la família Manchón per la tecnologia, el desig de ser pioners en la seva especialitat i el compromís d’oferir uns serveis de màxima qualitat requereixen un important esforç econòmic i d’investigació. “Estem tan il·lusionats amb les innovacions que en un primer moment no som conscients de la despesa que suposa l’adquisició d’una màquina d’última tecnologia”, assegura la Dra. Manchón.

Anualment tota la família es desplaça als Estats Units, on es troben els líders de l’especialitat, per estar al dia de les últimes novetats. “Quan assistíem al congrés anual de Chicago els anys setanta, érem quasi els únics espanyols. Avui dia és una cita d’assistència obligada per a tots els radiòlegs del món.”

Allí s’informen de les últimes novetats i procuren adquirir-les. “Quan comprem un aparell nou, cal formar tot el personal del centre, des de la telefonista fins a l’últim especialista. A més, també celebrem una jornada de portes obertes o un simposi que té gran capacitat de convocatòria”, comenta l’actual gerent. “Les màquines que adquirim vénen amb uns protocols d’ús però nosaltres aviat en les fem nostres i al cap de poc temps ja en treiem molt més partit. Tenim sistemes de telemàtica realitzats amb els nostres equips que han permès solucions més ràpides i vàlides que les que proposen les mateixes empreses amb uns preus desorbitats. A més, tot el sistema d’arxiu electrònic, la teleradiologia o els cd-rom que oferim, tot ho hem fet partint de zero, segons el nostre criteri i amb l’ajut d’informàtics experts”, ens informa el Dr. Manchón.

Durant molts anys el centre només ha treballat amb la medicina privada i amb les companyies d’assegurances. “Les mutualitats són els nostres principals clients, tot i que cada vegada ens apreten més en els preus i ens fan molt difícil el binomi qualitat-preu. Això ens obliga a adoptar fórmules imaginatives de gestió, ja que per a nosaltres la qualitat és innegociable. Pel que fa a la sanitat pública, recentment participem en les adjudicacions d’una petita part de treballs públics. L’ideal seria que qualsevol persona pogués accedir lliurement als nostres serveis independentment de la procedència pública o privada”, ens diu la gerent.

El futur immediat de la radiologia serà la superespecialització i el desenvolupament de la ressonància magnètica i la imatge molecular. “Fins ara la radiologia era anatòmica. Amb la ressonància es detecta la malaltia i a més de tenir en compte l’estructura també es detecten els canvis moleculars. També suposa un avenç molt important en la cirurgia i tractament dels tumors perquè permet veure les funcions de cada part del cervell.”

Totes aquestes novetats i d’altres que apareixeran s’incorporaran al Centre de Diagnòstic Doctor Manchón, capdavanter en la seva especialitat.