DR. DIMITRI NAÚMOV
DR. DIMITRI NAÚMOV
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. DIMITRI NAÚMOV

ODONTOLOGIA – ORTODÒNCIA

Text del 2005

Sincerament crec que la millor manera de guanyar clients és treballar bé.

Catalunya té la joia de ser un punt de trobada i coexistència pacífica i enriquidora entre múltiples cultures mundials. Les diverses circumstàncies polítiques, econòmiques i socials han determinat que nombrosos ciutadans d’altres països s’instal·lessin i exercissin la seva dedicació professional en el nostre país. Els metges no són pas una excepció en aquesta norma, i el doctor Dimitri Naúmov és un exemple dels professionals nascuts i formats en altres indrets que van decidir d’establir-se a Catalunya. En el seu cas concret, el doctor Naúmov va optar per marxar per motius personals del seu país natal, Rússia, quan tot de canvis polítics i socials modificaven substancialment la idiosincràsia de l’antic gegant comunista: “No pertanyo a cap nissaga mèdica, ja que els meus pares eren tots dos enginyers. Vaig educar-me a Moscou, i per això em considero moscovita. En plena adolescència vaig començar a sentir interès per tot allò relacionat amb les ciències de la salut. En primer lloc, va ser per la biologia i més tard, i durant molt temps i de manera intensa, la medicina estètica. De fet, sempre m’ha preocupat el concepte d’harmonia i de bellesa, i aleshores em sentia atret per una professió l’objectiu de la qual era millorar o perfeccionar la imatge estètica dels pacients. No obstant això, més endavant vaig descobrir que l’odontologia i, més concretament, l’ortodòncia em permetrien poder desenvolupar-me més plenament des d’una perspectiva mèdica i estètica i que, per afegitó, eren un camps plens de reptes professionals perquè eren especialitats relativament noves.”

Va formar-se com a facultatiu dins la branca de l’odontologia a Rússia, i per això pot comparar els dos sistemes acadèmics: “La formació teòrica és molt semblant als dos estats. Crec que el que més varia són els mitjans disponibles. A Rússia hi ha excel·lents professionals, de primer nivell dins l’òrbita mundial, però que en aquests moments no disposen de prou mitjans per desenvolupar una medicina puntera. Al mateix temps, a l’Estat espanyol els professionals mèdics tenen a l’abast força mitjans en comparació del meu país d’origen, però no en relació amb altres cultures mèdiques, com ara la nord-americana. D’altra banda, s’ha de reconèixer que l’Estat espanyol té un veritable problema de finançament de la medicina pública. En aquest sentit, tal volta caldria que s’apliqués el model rus, en què les institucions privades lloguen les seves instal·lacions a les públiques per visitar de manera gratuïta els pacients.”

Així es garanteix una assistència sanitària universal de qualitat. Un cop va decidir anar-se’n del seu país d’origen i exercir professionalment al nostre, va especialitzar-se en la seva veritable passió, l’ortodòncia: “Per mi l’ortodòncia és una forma de crear bellesa i de permetre que les persones se sentin més a gust amb la seva aparença física. En un primer moment l’ortodòncia únicament s’emprava per a la correcció de defectes dentals de la població infantil. No era gens freqüent veure una persona adulta amb una ortodòncia deu anys enrere, però amb el temps s’ha anat generalitzant. De fet, des del meu punt de vista, el futur de l’especialitat passa per la subdivisió en ortodòncia infantil i ortodòncia adulta. Pel que fa a mi, em sento molt identificat amb la segona perquè propicia l’ocasió de proveir els pacients d’una segona oportunitat estètica.”

Per tal de completar la formació, el doctor Naúmov va realitzar diversos cursos a l’estranger. Una vegada va donar per finalitzada aquesta etapa inicial de formació va inaugurar la seva pròpia clínica d’ortodòncia a Barcelona. A fi d’evitar els probables trastorns lingüístics, va decidir modificar la transliteració del seu cognom i batejar l’establiment com a Clínica Naumof, on actualment continua treballant. A més, encara manté contacte amb el seu país mitjançant “estades a Moscou per tal de col·laborar en qüestions d’ortodòncia.”

L’evolució de la seva branca d’especialització ha estat autènticament espectacular des de la seva arribada a Espanya. A aquest impressionant avenç han contribuït les nombroses investigacions que s’hi porten a terme. Per tal de conèixer i aprofundir en aquesta millora, però, cal que els professionals es reuneixin i discuteixin els avantatges i inconvenients de les noves tècniques: “El reciclatge i la contrastació de les descobertes és imprescindible per a un avenç satisfactori de la medicina.”

En aquest sentit, el doctor Naúmov considera que “hauríem d’envejar molts aspectes de la medicina nord-americana perquè és molt efectiva. No obstant, no presenten  el tarannà altruista de gran part dels professionals europeus perquè de seguida patenten els nous descobriments i innovacions i justament aquesta acotació dels drets d’ús determina que no es difonguin, evitant que a la llarga beneficien grans capes de població.”

La Clínica Naumof treballa amb connexió telemàtica permanent amb empreses nord-americanes, encarregades de fer els motlles i d’adequar amb absoluta precisió els tractaments que els pacients han de rebre: “Efectuem les proves diagnòstiques escaients –radiografies, fotografies, etc.- i les envien a una empresa localitzada a Silicon Valley amb l’objectiu que realitzi una simulació per ordinador que mostri l’estat bucal actual del pacient i les opcions terapèutiques factibles. Per decidir quina és la teràpia òptima per a un pacient no només cal fixar-se en la seva patologia, sinó també en la seva psicologia. Tenim tractaments l’eficàcia dels quals és del 100%, però que, per contra, requereixen una absoluta constància de la qual no són capaços tots els pacients. Si no es dóna aquesta característica, és més recomanable col·locar un aparell convencional transparent. Un cop s’ha decidit quina és l’opció més adequada, s’envia el resultat als Estats Units, des d’on ens remeten el sistema de correcció definitiu sobre el qual nosaltres haurem d’efectuar els retocs finals perquè encaixi a la perfecció.”

La continuïtat del seu establiment, però, no ve donada per l’ús de la darrera tecnologia, sinó pel “boca orella dels pacients. Sincerament crec que la millor manera de guanyar clients és treballar bé.”

Tot i que la seva feina l’entusiasma i que en bona part és el motor de la seva existència, la família és també essencial per al doctor Naúmov. Casat amb l’economista Inma Corbera Elizalde, procedent d’una família tradicional catalana, és pare de dos fills: “M’agradaria que algun continués la meva tasca professional, malgrat que encara no són prou grans per decidir el seu futur professional.”