Dr. Enric Cayuela Font
Dr. Enric Cayuela Font
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. ENRIC CAYUELA FONT

OBSTETRÍCIA I GINECOLOGIA

Text del 2004

La detecció precoç d’una malaltia fa que la curació sigui més senzilla i menys agressiva.

Les tècniques diagnòstiques i quirúrgiques han passat per una gran transformació en tan sols dues dècades fruit de la important revolució tecnològica que ha provocat canvis transcendentals en el món de la medicina i ha enriquit les diferents especialitats. El Dr. Enric Cayuela ens dibuixa l’evolució de la seva especialitat, l’obstetrícia i ginecologia, en els darrers anys així com la incorporació de noves tècniques diagnòstiques i quirúrgiques que han permès oferir a la dona solucions curatives avançades. La seva dilatada i brillant trajectòria professional l’ha portat a responsabilitzar-se del servei de ginecologia i obstetrícia de l’Hospital de Vic, tasca que combina amb una consulta privada.

El món de l’Enric Cayuela és i ha estat sempre el de la medicina. De petit expressava als seus pares la voluntat de ser metge i anar a l’Àfrica per atendre sanitàriament les poblacions més desateses. Els seus pares, Enric i Conxita, van poder viure i compartir amb alegria com els somnis del seu fil s’anaven fent realitat: “La meva mare, filla de Cervera, mai no va dubtar que ho aconseguiria. Els primers anys de carrera a la Universitat de Barcelona el meu objectiu era especialitzar-me en anàlisis clíniques. Aquella idea inicial va desmuntar-se després d’assistir a un part. Vaig descobrir un aspecte de la medicina que em va impressionar: veure l’emoció d’uns pares en néixer el seu fill, l’habilitat del ginecòleg en intervenir la pacient i admirar l’espectacle del naixement va ser determinant. No ho vaig dubtar ni un moment i a partir d’aleshores vaig tenir clar que seria ginecòleg i obstetre. Avui, després de vint-i-cinc anys exercint, continuo emocionant-me en un part i compartint l’alegria dels pares. Aquest vessant de la medicina és una alegria. També la part de ginecologia té un gran interès perquè tracta els problemes de la salut reproductora de la dona.” L’interès per l’obstetrícia el comparteix amb la seva esposa, Mariví Cambredó, matrona, amb qui té dos fills, Sergi i Laura.

L’especialitat va desenvolupar-la a la Mútua de Terrassa, període de formació que va completar a la Clínica Santa Fe de Sabadell, avui Parc Taulí, “on vaig conèixer la persona que més ha influït en la meva vida professional, l’eminent ginecòleg Rafel Fuster Chiner. La duresa dels seus ensenyaments i la seva rigorositat en el treball van ser un model a seguir.”

Aquella etapa formativa va prendre un nou rumb el 1992 en conèixer un altre destacat professional de la medicina ginecològica, el Prof. Rafael Valle. “Vaig desplaçar-me a l’Universitat de Northwestern a Chicago per aprendre una nova tècnica, l’histeroscòpia, que a l’Estat espanyol gairebé no es coneixia. Em va demanar que quan tornés a Catalunya la difongués entre els professionals de la medicina. Aleshores treballava al Parc Taulí i no hi havia mitjans per implantar una tècnica i uns aparells d’un cost elevadíssim. Vaig aconseguir que els laboratoris Astra Zenaca fessin l’aportació econòmica necessària per introduir-la. Vam ser un dels primers hospitals públics espanyols a intervenir amb l’histeroscòpia.”

El vessant docent del Dr. Cayuela ha estat intens: el 1992 va iniciar els primers cursos sobre la tècnica histeroscòpia que en l’actualitat continuen fent-se i són de caràcter universitari. Més de cinc-cents ginecòlegs del país s’han format seguint les seves instruccions i han contribuït a difondre i implantar una tècnica que ha portat grans beneficis. “El 2003, quan vaig entrar de cap de servei de l’Hospital General de Vic, vaig marcar l’objectiu de crear una unitat de ginecologia moderna i avançada. Disposem de la unitat d’histeroscòpia més moderna de l’Estat espanyol.”

L’histeroscòpia és una tècnica que mitjançant un petit telescopi introduït per la vagina permet estudiar la matriu. “És una tecnologia que té dos vessants, la diagnòstica i la quirúrgica. La primera serveix per detectar un càncer d’endometri, per investigar per què hi ha dones que pateixen un avortament el segon o tercer mes d’embaràs -estudiar la infertilitat-, detectar diferents tipus de tumors… La segona,  per extreure tumors, fibromes, resoldre problemes d’esterilitat, realitzar lligadures de trompes…”

El desenvolupament d’aquesta tècnica els darrers anys ha implicat una gran labor d’investigació en la qual també ha participat el Dr. Cayuela: “Un grup de treball del Parc Taulí – escollits per recomanació del Prof. Rafael Valle- vam incorporar-nos en un projecte d’investigació d’una empresa americana mèdica (Conceptus) per estudiar un nou aparell, que introduït via vaginal servia per obstruir les trompes de forma simple, no agressiva i sense riscos per a la pacient. El mètode clàssic d’esterilització és dolorós i agressiu. L’histeroscòpia ha permès que les pacients puguin ser intervingudes en deu o quinze minuts i tornar a casa sense patiments ni necessitat de ser ingressades ni anestesiades.” Un treball acurat i de qualitat que els va fer mereixedors d’un reconeixement per part de la FDA americana.

Aquesta tècnica també ha donat una resposta a un problema força freqüent entre la població femenina, les menstruacions molt abundants i molestes. “Amb l’histeroscòpia es pot establir un tractament per normalitzar la regla i millorar la qualitat de vida de la pacient sense extirpar la matriu, la denominada ablació d’endometri. L’histeroscòpia ha resolt una malformació uterina, el septe uterí, que provocava avortaments. Avui aquesta patologia es pot diagnosticar i tractar fàcilment. El mateix passa amb el fibroma de matriu de tipus submucós: ja no cal obrir la panxa per extirpar-lo.”

Les possibilitats diagnòstiques de l’histeroscòpia permeten detectar tumors. “Quan detectem possibles tumors hem de confirmar-ho amb una biòpsia. En aquest tipus de patologies els metges adoptem una actitud especial, situant-nos molt a prop del pacient per ajudar-lo i animar-lo a tractar la patologia. Si bé el càncer d’endometri avui té un bon pronòstic, no passa el mateix amb el d’ovari. La dona visita el ginecòleg amb més freqüència que fa uns anys i això permet detectar de forma precoç moltes més patologies. És bàsic que el ginecòleg faci realitzar a la dona a partir dels cinquanta anys una mamografia i una citologia anuals per prevenir i detectar precoçment patologies. La detecció d’una malaltia en una fase precoç fa que la curació sigui més senzilla i menys agressiva.”

El futur de les investigacions mèdiques és esperançador per trobar curacions a les patologies que en l’actualitat encara no tenen una resposta definitiva: “Haver desxifrat el genoma obre moltes esperances al camp de la medicina.” El cúmul de coneixement d’aquest professional mèdic ha pogut vessar-se en diferents organismes entre els quals destaca l’Associació Americana d’Endoscòpia i la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia. Una trajectòria destacada que també compta amb la publicació de diversos articles a revistes nacionals i internacionals, un llibre i alguns capitols d’altres. També ha estat condecorat amb la “medalla al mèrit sanitari en la categoria d’Encomienda” pel Ministeri de Sanitat.