Dr. Fernando Echevarne i Florence
Dr. Fernando Echevarne i Florence
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

DR. FERNANDO ECHEVARNE I FLORENCE

LABORATORI D’ANÀLISIS DOCTOR ECHEVARNE

Text del 07-06-2010

En el sector empresarial al qual em dedico, és important que totes les persones que en formen part prenguin consciència que la nostra especialitat, a part de professionalitat, requereix afabilitat i humanitat en el tracte amb els clients.

Quan algú s’obsessiona per la seva imatge corporal, corre el risc de descuidar, o perjudicar, la seva part mental, i no podem viure sense un equilibri entre aquestes dues faccions que conformen la nostra persona.

La Fundació Echevarne, a banda de fer recerca bàsica i aplicada, atorga el Premi Nacional d’Oncologia Fundació Echevarne, un guardó que reconeix la tasca realitzada per investigadors espanyols i incentiva la investigació en l’àmbit de l’oncologia.

Barcelona Centre Mèdic és una iniciativa única a Europa que ofereix un servei d’atenció mèdica integral.

El doctor Fernando Echevarne i Florence, fundador de Laboratorios Echevarne i President de Barcelona Centre Mèdic (BCM), sustenta una trajectòria de més de 50 anys en el sector de les anàlisis clíniques. Laboratorios Echevarne compta, a dia d’avui, amb 800 professionals distribuïts pels 46 centres que conformen la seva estructura. “La meva és una empresa familiar i, tot i que hem rebut un gran nombre de propostes de fusions i de venda, el fet que els meus fills estiguin també implicats en el negoci ha contribuït que anem invertint tot allò que guanyem en expansió. El nostre objectiu actual és créixer sense perdre la identitat.”

Els empresaris que tenen la responsabilitat de disposar d’una gran plantilla d’empleats saben que és important que el treballador se senti còmode amb el seu entorn laboral. Perquè, en gran mesura, d’això dependrà el correcte funcionament de l’engranatge de l’empresa. “Sempre he dit que, qui fa les empreses és el conjunt de persones que les integren, perquè el cap o el propietari mai no és autosuficient. Personalment, he tingut sempre la sort d’estar envoltat per gent molt competent a qui he intentat tractar de la millor manera que he sabut. La jerarquia compta molt poc davant d’una xifra tant considerable com són 800 treballadors. Per tant, són ells qui marquen l’estil i el tarannà de l’empresa. En el sector al qual em dedico, és important que totes les persones que hi formen part prenguin consciència que la nostra especialitat, a part de professionalitat, requereix afabilitat i humanitat pel que fa al tracte amb els clients.”

En una empresa de llarg recorregut com Laboratorios Echevarne, també és imprescindible saber-se adaptar als temps que vénen. “No fa pas tant que el metge mantenia un tracte pràcticament familiar amb els seus pacients. Avui dia aquella manera de funcionar s’ha perdut i ens trobem davant d’una nova cultura que és la del treball per damunt de tot. Això fa que actualment no puguem dedicar dues hores a cada pacient; tot i així, si la feina es fa bé, cinc minuts poden ser suficients per transmetre confiança, mantenir un tracte humà i aconseguir que el pacient se senti emparat per l’especialista.”

Darrerament s’ha obert un debat sobre la discriminació dels valors en la societat actual. “La pèrdua de valors és preocupant, perquè sense valors desapareix l’ètica i desapareixen les expectatives reals. I, certament, ara no només estem vivint una crisi econòmica, sinó que també estem experimentant una crisi de valors.”

Aquesta carència de principis sovint crea una sèrie de valors falsos que porten a buscar la felicitat en aspectes com la fama, els diners o un culte obsessiu pel cos i la imatge. “L’estètica corporal és una qüestió que s’ha banalitzat. Si bé crec que mantenir una bona imatge és important, també considero que no cal arribar als extrems on ens hem situat darrerament. La cirurgia plàstica és útil, realment, per a casos concrets, però és prou conegut que avui s’estan realitzant operacions molt capritxoses en què algunes persones arriben a perdre fins i tot la seva personalitat facial. Quan algú s’obsessiona per la seva imatge corporal, fàcilment corre el risc de descuidar, o perjudicar, la seva part mental, i el que no podem fer és viure sense un equilibri entre aquestes dues faccions que conformen la nostra persona. Els cirurgians estètics haurien de tenir la valentia de descartar les intervencions que no són realment necessàries i inculcar a aquella gent que no les requereix que no tenen cap defecte, sinó que cada persona és diferent. I si ells no poden fer-ho, recomanar-los un psiquiatre o un psicòleg.”

El doctor Fernando Echevarne és l’artífex de la Fundació Echevarne, una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer el 1993. “En els seus orígens la Fundació trobava la seva finalitat fent recerca bàsica, després vam passar a la recerca aplicada i, actualment, atorguem el Premi Nacional d’Oncologia Fundació Echevarne, un guardó que reconeix la tasca realitzada per investigadors espanyols, alhora que incentiva la investigació d’excel·lència en l’àmbit de l’oncologia.”

Un dels darrers reptes del doctor Echevarne ha estat convertir la ciutat de Barcelona en un destí mèdic de referència a escala internacional. Per assolir-ho, ha comptat amb el suport tant de l’Administració com de la societat civil, quelcom que ha permès crear Barcelona Centre Mèdic (BCM), una associació de la qual n’és president. “Barcelona Centre Mèdic és una iniciativa única a Europa que ofereix un servei d’atenció mèdica integral. L’origen d’aquest propòsit fou la necessitat de fer alguna cosa per Barcelona, una ciutat que acull metges d’alt nivell i disposa d’una tecnologia punta. Malauradament, però, aquí ens caracteritzem per no haver sabut vendre la nostra qualitat en aquest àmbit i, a escala internacional, la gent coneix Barcelona perquè la relaciona amb Gaudí, l’Eixample o les Olimpíades del 92, ignorant que també tenim una base mèdica que és de les més importants del món. Per aquest motiu, els 20 centres assistencials més acreditats de Barcelona vam decidir unir-nos en una associació mèdica que permetés mostrar-nos dins un context de ciutat sanitària. Així, formen part de BCM centres de prestigi com les clíniques Barraquer, CIMA, FITAC, Planas, Plató, Quirón, Sagrada Família o Teknon, entre d’altres.”

Tal ha estat la bona acollida de Barcelona Centre Mèdic que darrerament l’associació ha tancat un acord amb Rússia per tal que els clients de les mútues privades puguin rebre assistència a centres mèdics de la ciutat de Barcelona. “També hem signat un acord amb Egipte i estem fent tractes amb una companyia alemanya que compta amb vuit milions d’assegurats. Estem interessats també en les importants llistes d’espera del Regne Unit i fa poc hem presentat la nostra entitat a Miami, Xangai i Corea, entre d’altres indrets. Ara mateix, una de les nostres intencions és potenciar el mercat dels Estats Units. Bàsicament, desitgem provar d’obrir les portes de les fronteres i expandir-nos en altres latituds més enllà de la Unió Europea. Tot això ho volem fer sense deixar de banda el mercat nacional, que per a nosaltres és també molt important. La nostra aspiració és arribar a la màxima quantitat de pacients fent conèixer l’excel·lència de la sanitat de Barcelona arreu del món.”

El Consell Empresarial de BCM reuneix destacades empreses de diversos sectors econòmics que col·laboren en la promoció internacional que cerca l’associació. “Cadascuna d’aquestes empreses ocupen llocs destacats en els seus àmbits d’activitat. Els sectors representats en el Consell Empresarial de Barcelona Centre Mèdic són: la indústria farmacèutica, els grups editorials, el sector hoteler, les empreses de servei, la tecnologia, els serveis financers i les línies aèries.” Des del primer moment, Barcelona Centre Mèdic també va comptar amb el suport i la col·laboració de les principals institucions polítiques de la ciutat, com ara la Generalitat de Catalunya o l’Ajuntament de Barcelona.