PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. FRANCESC MIRAVÉ GIRALDOS, DR. FRANCISCO MANUEL, DRA. MAYTE MIRAVÉ MESSEGUÉ.

CENTRO ODONTOLÓGICO DRS. MIRAVÉ

Text del 2003

Els odontòlegs estem promovent la prevenció i l’educació en higiene dental.

Tenir cura de la higiene dental és un aspecte fonamental de la vida diària. Uns hàbits higiènics adequats acompanyats de revisions dentals periòdiques poden estalviar molts mals de cap. Aquests són els consells que dóna l’equip de metges especialistes en l’odontologia format pels Drs. Francesc Miravé Giraldos i els seus dos fills, Mayte i Francisco Manuel Miravé Messegué; advertiments que el Dr. Miravé transmet als seus pacients des de fa quatre dècades, igual que abans ho va fer el seu pare, també dentista. Aquest llinatge de metges viu avui una revolució tecnològica i mèdica en el sector a la qual s’estan adaptant per continuar oferint els millors tractaments als seus pacients. El Centro Odontológico Miravé és una organització moderna i preparada que basa el seu treball en la tasca professional i acurada desenvolupada per un equip de bons especialistes. Per a moltes persones anar al dentista té una connotació negativa, en realitat és una falsa percepció, com explica Mayte Miravé: “Rebem pacients que estan molt espantats. La primera vegada que arriben a la consulta s’asseuen a la cadira amb la por de no saber què els farem. Nosaltres els hem de tranquil·litzar i fer-los sentir còmodes i segurs. A mesura que ens visiten i passen per tractaments pal·liatius la por va desapareixent. En definitiva, busquem que els pacients se sentin envoltats de persones conegudes, de metges que els coneixen i els escolten. En aquesta comunicació és vital que l’odontòleg s’assabenti de tot allò que la persona que ve a la consulta espera i necessita.”

Les visites al dentista possiblement es podrien reduir si, des de petits, s’adquirissin uns hàbits d’higiene dental adequats, indica el Dr. Francisco Manuel Miravé. “La prevenció dental hauria de començar en el marc de la família. Els metges ja fa anys que intentem conscienciar la població sobre aquesta necessitat, però no és fàcil aconseguir un canvi de mentalitat; una bona manera de fer-ho seria convertir aquesta tasca en un joc, els nens petits haurien de veure els pares netejant-se les dents, així anirien agafant uns hàbits higiènics que els durien després a fer-se revisions periòdiques i s’acabaria amb la falsa creença de la por al dentista.”

És més, pels qui creuen que n’hi ha prou amb glopejar un dentifrici líquid una vegada al dia, el cert és que cal rentar-se les dents tres vegades, després de cada àpat “i si això va acompanyat del glopeig d’una solució dentrifícia, millor encara. Estem promovent la prevenció i l’educació en higiene dental; els pacients no s’haurien de plantejar el cost d’una visita preventiva. Moltes vegades no cal realitzar cap mena de tractament, la qual cosa no vol dir que la visita hagi estat en va.”

El més important en els centres dirigits per la família Miravé és el benestar del pacient que aconsegueixen mitjançant el tracte personalitzat i sincer, i una filosofia de treball basada en l’ètica professional.  Així és com Francesc Miravé Giraldos ha treballat tota la seva vida i creu que s’ha de continuar fent: “Però hi ha persones que sense ser metges obren centres odontològics o clíniques dentals que plantejen com a negoci, moltes vegades aquestes instal·lacions no compten amb els mitjans necessaris i, en definitiva, minva l’atenció al pacient. Les persones que visiten l’odontòleg periòdicament esperen un tracte personal. Quan els pacients es troben cada vegada amb un equip de professionals diferent, amb metges que no el coneixen i que el tracten de forma impersonal és quan dubten de la qualitat d’aquell centre. A casa nostra un pacient sempre els visiten els mateixos especialistes, un equip de professionals que treballen plegats buscant l’anàlisi dels casos i la comunicació per afavorir-lo. El més bonic de l’odontologia és seguir un pacient durant tota la seva vida.”

El tracte personalitzat i proper amb el client conviu amb l’aplicació de mètodes mèdics moderns i d’un sistema de treball optimitzat i innovador que dóna cada dia més comoditats als pacients: “ En l’actualitat els centres odontològics proporcionem serveis més amplis, integrals, efectius i ràpids. Els dentistes s’han hagut d’especialitzar davant d’una ciència que cada vegada és més àmplia, pel que fa a coneixements i tractaments. Actualment hi ha molts camps d’actuació. De fet, està creixent molt el nombre de professionals del sector i comença a haver-hi molta competència promoguda per la idea que la professió és econòmicament bona, i en realitat no és així, perquè cada dia hi ha més odontòlegs. El dentista rural és avui insostenible, donat que per obtenir rendiment en una consulta cal un nombre considerable de pacients.”

L’especialització també ha arribat al Centro Odontológico Miravé. Mayte s’ha especialitzat en genives, Francisco  Manuel realitza les pròtesis i altres odontòlegs s’encarreguen de les operacions maximofacials, entre d’altres intervencions. “El més important és que el tractament complet es pugui fer en un únic centre i amb la màxima celeritat. En aquests moments, els implants es poden realitzar en un sol dia. Els nous tractaments han aconseguit que l’os creixi més de pressa i que s’enforteixi més. En aquests casos, la regeneració és més ràpida i més resistent per poder aguantar un implant.”

L’aplicació de noves tècniques no és incompatible amb els tractaments tradicionals: “Tenim mètodes molt senzills, que s’han practicat des de sempre, i que avui continuem utilitzant.”

El Dr. i la Dra. Miravé pertanyen a una generació de professionals que combinen l’exercici professional amb altres vessants del seu àmbit, com són la docència i la investigació. “No s’ha de perdre el contacte amb la universitat. És important la formació continuada i l’assistència a seminaris i congressos que ens permeten estar al dia pel que fa a novetats del nostre camp. Els professionals del Centre passen per cicles formatius permanentment perquè consideren que la seva formació és en benefici del pacient. No n’hi ha prou amb tenir la llicenciatura en odontologia, s’han de fer cursos, màsters o postgraus que actualitzin els coneixements i alhora conduexin cap a l’especialització mèdica. A Barcelona, en aquest camp, hi ha una gran oferta formativa i de molta projecció internacional donat el seu alt nivell. Aquesta formació, per norma general, s’acostuma a compatibilitzar amb l’exercici professional.”

Passat, present i futur s’uneixen en aquest centre odontològic on hi conviuen diferents generacions mèdiques compromeses amb la salut dental de la societat, que treballen amb plena vocació d’atenció personalitzada i de confiança vers el pacient.