DR. JORDI RAMON SOLÉ
DR. JORDI RAMON SOLÉ
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. JORDI RAMON SOLÉ

TRAUMATOLOGIA I ORTOPÈDIA

Text del 2005

Amb l’artroscòpia no tenim la necessitat d’obrir el genoll per resoldre problemes de menisc, lligaments o cartílag.

El Dr. Jordi Ramon Solé és metge especialista en traumatologia i ortopèdia. A l’Hospital de Sabadell, desenvolupa una tasca centrada principalment en la cirurgia del genoll i de l’espatlla, feina que combina amb la direcció assistencial del servei de cirurgia ortopèdica. Va ser el primer metge que va sorgir dins de la seva família “per generació espontània”, ja que el pare era representant d’una empresa tèxtil de Sabadell. “M’atreia molt la biologia. Aquesta afecció, juntament amb el bon ambient que veia a la Clínica Infantil del Nen Jesús quan hi anava, em van decantar per la medicina.”

L’any 1976 va començar a estudiar la carrera a la Universitat Autònoma de Barcelona. “Fèiem els primers cursos a Bellaterra. Els darrers tres anys vaig estudiar a la unitat docent de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Sortosament, vaig tenir com a professor d’anatomia el Dr. J. M. Domènech Mateu, que va ser un gran mestre. Dominava tant el vessant científic com l’humà i sabia transmetre’ls molt bé als alumnes.”

En els moments previs a la creació de la Corporació Sanitària Parc Taulí, el Dr. Ramon Solé, influenciat pel magisteri del doctor Domènech, va anar a la Clínica Santa Fe de Sabadell. Sentia força interès per l’aparell locomotriu i volia tenir contacte amb l’àmbit clínic. “Com que a partir de tercer de carrera ja podia introduir-me en el món clínic, alhora que estudiava a la Vall d’Hebron vaig anar a treballar un dia a la setmana, com a alumne intern, al servei de traumatologia de la Clínica Santa Fe.”

I ja no se’n va moure més, perquè en acabar la carrera hi va fer la residència i després s’hi va quedar com a metge adjunt interí. “Amb el temps, vaig guanyar una plaça de facultatiu júnior i, posteriorment, em van donar la plaça de facultatiu sènior. Vaig anar tenint diversos càrrecs de gestió relacionats amb l’activitat quirúrgica.”

Combina aquesta tasca amb la medicina privada i mutualista. “Treballo amb Assistència Sanitària Col·legial, Sabadell Grup Assegurador i la Mútua General de Catalunya.”

El doctor Fermín Aramburo Hostench, director del servei de cirurgia ortopèdica, va deixar en mans del Dr. Ramon la direcció assistencial d’aquest servei. “El Dr. Aramburo va demanar un relleu per qüestions personals, però representa un capital molt important i continua vinculat al servei com a director. Des de fa un any i mig compagino la tasca de director de servei en funcions amb la meva feina assistencial diària. Sobretot, faig cirurgia de genoll i d’espatlla, que són les articulacions que tenen més patologies.”

Al servei de traumatologia hi ha un equip de  trenta-cinc persones. “Hi treballem vint-i-cinc metges adjunts, tots traumatòlegs, i deu residents. És un servei que funciona per unitats: la unitat de mà i de microcirurgia, la de raquis, la de maluc, la de genoll i la unitat de peu. La plantilla és molt sòlida, té molta experiència, ja que divuit dels membres s’hi han mantingut des de fa molts anys. Els altres sis són metges que fan les classes interines que hem creat recentment, perquè hem incrementat molt la nostra activitat.”

Va treballar un any a la Clínica Fiac, amb el Dr. Ramon Cugat, per aprendre la tècnica de l’artroscòpia. “El Dr. Cugat ha estat un mestre en el tractament del genoll i sobretot en l’artroscòpia. Va ser un dels introductors d’aquesta tècnica a Catalunya. Quan va tornar de Boston, vaig fer juntament amb un company una estada a la Clínica Fiac per aprendre la tècnica, la qual vam introduir a l’Hospital de Sabadell l’any 1989. L’artroscòpia aporta molts avantatges. No tenim la necessitat d’obrir el genoll per resoldre problemes de menisc, lligaments o cartílag. El fet d’obrir un genoll generava moltes complicacions, estades molt llargues a l’hospital i podia ocasionar problemes molt greus. L’artroscòpia, com a tècnica mínimament agressiva, ha reduït les complicacions i ha millorat la rehabilitació, que ara és molt més ràpida i menys traumàtica.”

El Dr. Ramon fa cada any prop de cent cinquanta cirurgies artroscòpiques i cent cirurgies protèsiques. Fa la cirurgia protèsica de genoll amb navegador, una nova tecnologia. “Una pròtesi que no treballa bé, sigui del material que sigui, acaba afluixant-se, i aquí és on entra la navegació. L’èxit, el bon funcionament d’una pròtesi i la seva durabilitat, depenen del fet que la col·locació sigui exacta. Com el marc d’una porta, la pròtesi necessita uns eixos adients, que biomecànicament permetin que el genoll es mogui adequadament. Una fluctuació de més de tres graus d’angulació en el pla frontal o sagital fa perillar el futur d’una pròtesi. El navegador és un programa informàtic que inclou tota la informació sobre els eixos i que ens guia per fer la intervenció quirúrgica amb més precisió.”

Vaticina canvis espectaculars. “En un termini de deu a vint anys, les tècniques de creixement de cèl·lules cartilaginoses o d’agents estimulants del creixement de l’os en determinades zones, que avui desenvolupen els biòlegs, estaran al nostre abast, perquè puguem solucionar millor els problemes traumàtics. Les noves tècniques faran os allà on volem os, cartílag allà on volem cartílag.” 

La implicació emocional amb el pacient és perillosa. “No t’has d’implicar anímicament. De vegades és inevitable que certes complicacions i certs problemes dels malalts t’arribin a afectar. Però has de saber treure-te’ls del cap.”

El Dr. Ramon Solé està molt enfeinat, però també disposa d’estratègies per evadir-se. “No tinc cap dèria per cap cosa en especial, només faltaria que arribés a casa i em posés a col·leccionar segells o a fer a mots encreuats. El que em desconnecta de debò és molt senzill. M’agrada anar amb la meva dona al teatre, al cinema, a l’òpera. M’agrada assistir al final de curs de la nena. El meu hobby és la família.”