Dr. Jorge Tortorelli Alicata
Dr. Jorge Tortorelli Alicata
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. JORGE TORTORELLI ALICATA

INSTITUTO OFTALMOLÓGICO TRES TORRES

Text del 2003

El vertader cirurgià no és el que opera amb làser, sinó el que coneix tota l’oftalmologia.

Per l’ús de tecnologies cada vegada més precises, que permeten fer uns diagnòstics i uns tractaments més eficaços, les especialitats en medicina s’han anat subespecialitzant fins el punt que a un metge especialista pot ser-li molt difícil saber-ho tot de la seva pròpia especialitat, necessita treballar en equip. En aquest mateix sentit, l’oftalmologia “s’ha complicat molt. Si un professional vol fer les coses bé, sol no pot abastar-ho tot.” afirma el doctor Jorge Tortorelli Alicata, oftalmòleg fundador de l’Instituto Oftalmológico Tres Torres de Barcelona. Glaucoma, estrabisme, retinopatia diabètica, oculoplàstia, traumatologia ocular, trastorns maculars, nervi òptic, cirurgia refractiva, són subespecialitats de l’oftalmologia, en les quals «el metge s’ha de preparar a fons per l’aprenentatge específic que la microcirurgia comporta i per la nostra obligació d’estar al dia en tot el que fem”.

A fi de donar un bon servei cal aglutinar totes les especialitats, creant un equip de professionals que treballin amb un mateix objectiu: “Vaig crear l’Institut convençut que el futur de la professió passava per l’associació entre oftalmòlegs, cada un amb una especialitat diferent.”

Per al doctor Jorge Tortorelli, l’objectiu de fundar un centre oftalmològic no ha estat fàcil d’assolir: “a banda que és complicat donar absolutament tots els serveis dins l’especialitat de les malalties oculars, feia pocs anys que era a Catalunya.”

El doctor va arribar a Barcelona el 1980 procedent de Buenos Aires i després d’estudiar l’especialitat durant cinc anys a la Clínica Barraquer, l’any 1988 va fundar l’institut, conscient que aquest pas només era el començament: “Que la clínica funcioni de veritat porta tants anys de treball que la competència es deixa per més endavant. Si faig bona oftalmologia necessito que el públic ho sàpiga, i no solament un grup reduït.”

L’any 2003 l’institut ja té tres clíniques, amb un total de 40 treballadors i unes estadístiques del tot satisfactòries: “Estem entre les cinc clíniques de Catalunya que més operen. Respecte de l’any passat, hem passat de 2.000 a 3.000 cirurgies, mil persones més han confiat en nosaltres. Aquest fet ens satisfà més que no pas cap altre.”

Darrere d’aquests resultats hi ha esforç, un concepte empresarial lligat al de servei i la tecnologia més avançada: “El nostre nivell tecnològic ens diferència de la resta d’entitats, però per adquirir aquest nivell cal un institut rendible.”

Per al doctor Tortorelli disposar dels últims aparells en oftalmologia va associat a donar el millor servei obtenint uns resultats sorprenents: Ara la nanotecnologia permet, per exemple, aconseguir que un pacient amb una retina que no funciona vegi ombres, moviments, i surti de la ceguesa total.”

La tecnologia obre les portes a la investigació, l’eficàcia de la qual també ha estat provada a l’Institut: “Estic especialment orgullós de la microcirurgia de cataractes. N’hem seguit el desenvolupament i ara la practiquem amb anestèsia tòpica, en sis minuts i sense punts de sutura. El pacient se’n va cap a casa amb l’ull destapat i a les 48 hores ja pot fer vida normal. Abans els pacients intervinguts de cataractes estaven una setmana amb l’ull tapat i trigaven un mes a recuperar-se.”

Però la gran revolució tecnològica en oftalmologia ha estat la cirurgia làser. El doctor Tortorelli explica que el descobriment de la tècnica és d’origen militar, per això “és altament destructiu, però traslladat a la medicina actua a mínima escala. Talla la còrnia i la volatilitza amb unes energies tan mínimes que no fa mal.”

De totes les intervencions amb aquesta tècnica, la més coneguda és la cirurgia refractiva per corregir amb una sola intervenció la miopia, la hipermetropia o l’estrabisme, i relegar les clàssiques lents graduades a l’oblit o a un segon lloc, segons els casos. El doctor Tortorelli és testimoni d’aquest resultat espectacular com a especialista i com a pacient: “Jo mateix el 1996 em vaig fer operar i veig tan bé com el dia després de la intervenció. Cada vegada hi ha més pacients que es fan operar la vista amb làser. Ara s’ha convertit en una tècnica segura, i qui porta ulleres és perquè vol; malgrat que, hi ha pacients que no poden passar en sense, cal tenir molt clar fins a on es pot arribar amb aquesta tècnica.”

D’altra banda, l’èxit del làser també ha revolucionat l’oferta dels serveis oftalmològics: “La cirurgia refractiva ha fet que ens convertim en mers cirurgians amb làser i, per aquest motiu, s’han creat un munt de clíniques dedicades exclusivament a aquest tipus de cirurgia.”

Per al doctor Tortorelli hi ha una diferència de servei notable entre aquests centres i els instituts oftalmològics que treballen des de fa anys: “el veritable cirurgià no és el que sap opera amb làser, sinó el que coneix tota l’oftalmologia; tot i que sempre existirà la mà del cirurgià, que també marca la diferència.”

Una altra patologia que pot tractar-se amb la tècnica làser és el glaucoma o hipertensió ocular que “destrueix el nervi òptic sense possibilitat de regenerar-lo i no dóna símptomes fins que no arriba la ceguesa.»

El doctor Tortorelli creu més en l’eficàcia de la prevenció d’aquesta malaltia: «Nosaltres, per sistema, a cada pacient que acudeix a la nostra consulta li prenem la pressió ocular.”

L’institut  ha participat en campanyes sobre la prevenció d’aquesta greu malaltia que són valuoses per al doctor, però encara creu que cal insistir-hi per canviar costums que poden dur conseqüències negatives per a la salut dels ulls: “Trobem molts glaucomes en gent que s’ha fet graduar les ulleres durant anys a les òptiques. Allà no miren la pressió ocular, no revisen amb consciència mèdica, i per aquí poden escapar-se moltes malalties. És molt important atendre el pacient en tot el seu conjunt i no sols en la graduació de la vista.”

El doctor també troba a faltar més consciència col·lectiva en la importància del banc d’ulls, que en realitat és de còrnies: “Gràcies al trasplantament de còrnia molts cecs han recuperat la visió, però no hi ha donacions suficients, hi ha llistes d’espera d’entre 300 i 400 persones. A més, hi ha familiars de donants que en el moment de l’òbit es neguen a complir la voluntat del difunt.”

Malgrat la manca de donacions, el doctor matisa que “a Espanya n’hi ha moltes gràcies a la gran campanya de publicitat de la Clínica Barraquer, on hi ha el banc d’ulls.”

Ara l’institut també vol tenir el seu propi banc “perquè l’utilitzi qui vulgui, tot i que és molt complex organitzar-lo, pels tràmits amb l’Administració i també per la captació de donants.”

Si el doctor Tortorelli demana més conscienciació a la societat és perquè de ben segur ell sap la importància d’una visió sana, no sols per experiència professional sinó per la personal: “Quan vaig acabar la carrera de medicina volia especialitzar-me en ginecologia, però llavors el meu pare va agafar un virus oftàlmic i, en una setmana, es va quedar cec. Va recuperar una visió molt pobra.”

Per aquest fet va estudiar oftalmologia a Barcelona, i ara és la seva ciutat d’adopció, on sent que l’esforç de fundar la clínica que ell volia ha estat recompensat:  “A Catalunya cal agrair-li que l’esforç i la feina ben feta dels bons professionals obté una reconeixença.”