DR. JOSEP MONNÉ CAMPAÑÀ
DR. JOSEP MONNÉ CAMPAÑÀ
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DR. JOSEP MONNÉ CAMPAÑÀ

TERMES LA GARRIGA

Text del 2003

La qualitat assistencial dels balnearis és de les més elevades que hi ha dins del món de la medicina.

A Catalunya hi ha molts balnearis, una herència de la tradició de les cures termals que els romans, grecs i àrabs ja practicaven en el nostre país fa milers d’anys. Un d’aquests centres és Termes La Garriga. Des de temps immemorials brollen les aigües minerotermals en aquesta localitat vallesana de tradició balneària. Termes La Garriga és un balneari amb una llarga experiència que va iniciar la seva activitat el 1874. Fa alguns anys aquest espai se va remodelar notablement; ha mantingut l’arquitectura antiga combinada amb les tècniques més modernes de tractaments termals. Els establiments termals s’han modernitzat en els darrers anys i la seva oferta s’ha ampliat convertint-se, per a moltes persones, en centres de vacances a més de centres de curació i prevenció de malalties. Termes La Garriga posa a la disposició dels seus clients les tècniques termals i els aparells més moderns per al tractament del cos i de la ment. El servei mèdic és un dels components bàsics d’aquestes instal·lacions que estan totalment preparades, des d’un punt de vista sanitari, per dur a terme tractaments mèdics. Així ho indica Josep Monné Campañà doctor d’aquest centre. “Som un àmbit de la medicina que ha fet i està fent aportacions significatives a aquesta ciència tant en l’aspecte preventiu com en el de recuperació i hem d’estar donant un servei de màxima qualitat.”

Els balnearis han hagut d’adaptar-se als temps actuals remodelant i modernitzant les seves instal·lacions. “A les primeries del segle xx aquest espai havia tingut un gran esplendor. Era molt habitual que les famílies anessin al balneari. Van passar els anys i aquella clientela fidel es va anar envellint perquè no apareixien nous usuaris. Es va anar creant una imatge imprecisa de la realitat dels balnearis empesa per l’edat dels usuaris i els tipus de tractament que s’hi realitzaven. Les aigües termals són les més adequades pel tractament de malalties degeneratives i reumàtiques com per exemple l’artrosi, que solen donar-se especialment en gent gran. Amb l’aparició dels fàrmacs es va començar a alleugerir tota la simptomatologia de les malalties reumàtiques i va afirmar-se que l’artrosi era incurable. Tot plegat va fer entrar els balnearis en una època de crisi que es va haver de compensar captant gent jove sense patologies d’aquestes característiques.”

Des del punt de vista mèdic i tenint en compte les possibles aplicacions de les aigües minerotermals, es van començar a definir noves línies patològiques que es podien tractar –van sorgir temes com l’estrès, l’aprimament, l’estètica… lesions menors però que atrauen la gent jove– que s’han combinat amb les tradicionals. “Algunes d’aquestes noves línies han fet mal a la part terapèutica de les aigües, la hidroteràpia. Aquesta és una especialitat reconeguda per la ciència mèdica que té un camp d’aplicacions molt ampli i desconegut. A Espanya només hi ha una càtedra d’hidroteràpia que es troba a Madrid. Els metges que treballem als balnearis hem hagut de defensar els beneficis de totes les pràctiques davant de la classe mèdica i fer valer la nostra professionalitat. El món del balneari ha de recuperar la credibilitat que tenia davant de la medicina abans que s’introduissin les noves línies de tractament.”

Les aigües minerotermals tenen moltes propietats i es classifiquen segons les seves característiques químiques o físiques de les quals la més important és la temperatura. “Les característiques químiques són molt importants a nivell superficial. Abans, les cures balneàries eren principalment begudes; la gent anava a prendre les aigües, no a banyar-se en elles. Les aigües sulfuroses s’utilitzen per múltiples tractaments de la pell com per exemple les afeccions de psoriasi. Les aigües de cada balneari tenen unes indicacions terapèutiques diferents, en funció de la deu que les-hi proporciona.”

Les persones que volen ser tractades a les Termes requereixen una atenció especial. “Els pacients, durant l’estada a les instal·lacions, voldrien trobar solucions a tots els seus problemes de salut, tot i que moltes vegades ja fa anys que els arrosseguen. Primer els fem una exploració completa i exhaustiva. La nostra és una medicina molt variada i agraïda. El fet que les aigües tinguin un poder antiàlgic important i antiinflamatori fa que les persones marxin amb els problemes de dolor molt alleujats.”

L’atenció del metge és molt important. “De vegades aquestes instal·lacions espanten una mica pel fet que hi ha un equip mèdic que obliga els pacients a passar una avaluació. Després de la primera visita s’adonen que la trobada és positiva i que amb el metge hi ha una relació propera i familiar. D’alguna manera practiquem la medicina d’abans, escoltar i ser una mica confessors de les seves preocupacions és part de la nostra tasca. La qualitat assistencial dels balnearis és de les més elevades que hi ha dins del món de la medicina. Sovint trobem depressions ocultes que requereixen tractament psicològic o psicoterapèutic. Tot i que no tenim aquesta especialitat en el nostre equip mèdic, quan hi ha casos psicològics ens posem en contacte amb el psicòleg o psiquiatra del pacient i fem un manteniment del tractament instaurat. La persona estressada de veritat, al cap de dos o tres dies d’estar a les Termes quasi es transforma en un client fidel. Ni s’imaginava, en entrar a les instal·lacions, que podria passar-se una estona llegint un llibre, escoltant música o deixant-se fer un massatge…”

Una de les funcions principals de l’equip mèdic de les Termes és realitzar medicina preventiva que ajudi a canviar els hàbits de vida de les persones que els visiten. “Volem que durant l’estada al nostre establiment adoptin hàbits més saludables i que els apliquin al seu estil de vida. La dieta, l’exercici físic i habituar-se a les revisions mèdiques són alguns dels aspectes que més treballem. Una de les grans lluites dels professionals que exercim en balnearis és aconseguir que els metges prescriguin aquest espai reconeixent que pot produir una millora en la simptomatologia d’un pacient.”

I afegeix: “A les Termes acollim gent amb una necessitat important de salut i que es preocupen per dur una vida saludable.”

Moltes persones van a les Termes per curiositat. “Quan proven les tècniques i es deixen relaxar per l’ambient que es crea a l’interior del balneari surten sabent que tornaran a repetir l’experiència. Hi ha persones que regalen estades, com si fossin unes petites vacances, i empreses que hi realitzen reunions de treball. En realitat, el balneari ha de crear la sensació d’un clima més familiar que professional i ser un espai obert a tothom.”

Sens dubte, l’atenció sanitària i terapèutica que reben els usuaris d’aquest d’establiments són d’un elevat nivell. Els seus tractaments són una bona manera de trobar resposta a molts problemes de salut.