Dr. Lluís Gea Guiral
Dr. Lluís Gea Guiral
PC, 17è VOLUM. Especialitats Mèdiques de Catalunya, II

DR. LLUÍS GEA GUIRAL

ESTOMATOLOGIA

Text del 2004

Cal tenir en compte que, per mantenir una bona salut bucal, és necessari que tothom s’examini una vegada a l’any.

El doctor Lluís Gea Guiral és especialista en estomatologia i exerceix, des de fa dinou anys, a la seva pròpia consulta, on també col·laboren altres professionals. L’estomatologia és la branca de la medicina que estudia l’anatomia, la fisiologia i la patologia de la boca i les seves estructures: dents, llengua, llavis, maxil·lars, músculs i glàndules salivals. Aquesta és una especialitat que abasta tota la cavitat bucal i els seus teixits fronterers. El fet que sigui una especialitat tan àmplia implica una segmentació en diverses subespecialitats. El doctor Gea es dedica, bàsicament, a l’estètica i la cirurgia oral.

La medicina és una disciplina amb la qual el doctor Gea sempre ha estat vinculat. “A la meva família hi ha una certa propensió cap a la professió mèdica. Tinc un oncle que és metge i també ho són els meus dos germans, un dels quals és especialista en ortodòncia i forma part de l’equip de professionals que treballen a la consulta que jo dirigeixo.”

El doctor Lluís Gea recorda que la predisposició cap a la medicina és una actitud que manté des de la seva infantesa. “Des que era un nen que recordo la voluntat d’arribar a ser metge i, quan vaig començar a tenir consciència de les diferents branques que englobava la medicina, de seguida vaig sentir-me atret per la cirurgia aplicada en cavitats petites. Durant una època, fins i tot, vaig arribar a plantejar-me la possibilitat d’especialitzar-me en otorinolaringologia, però, més tard, quan en plena etapa de formació vaig realitzar rotacions en els diferents serveis de pràctiques de la universitat, vaig adonar-me que el que realment m’interessava era tot allò que estava relacionat amb la salut bucal.”

El doctor Lluís Gea Guiral va desenvolupar els seus estudis a la Universitat de Barcelona. La seva formació va forjar-se entre la unitat docent de l’Hospital Clínic i Provincial i la de l’Hospital Universitari de Bellvitge, on va fer l’especialitat. “Recordo aquella època amb molt d’afecte i em considero afortunat per haver mantingut contacte amb grans professionals de la medicina. Tenint en compte que aquell era un moment en què la universitat estava molt concorreguda, vaig tenir la sort de formar part d’una promoció en què només hi havia una vuitantena d’alumnes, fet va propiciar que tots ens arribéssim a conèixer i mantinguéssim una relació molt propera. Formar part d’un equip reduït d’estudiants ens va facilitar, a l’alumnat, una situació idònia en la qual tothom tenia la possibilitat d’implicar-se plenament en les classes pràctiques.” En aquella època, l’especialització d’estomatologia s’efectuava durant un període de dos anys i aquest fet va comportar que el doctor Gea obtingués la titulació amb només vint-i-cinc anys.

Tota l’etapa formativa del doctor Lluís Gea va esdevenir-se a Barcelona, però ell mai no va descartar la possibilitat d’assistir a consultes privades a l’estranger. “Sempre m’ha interessat conèixer noves maneres d’enfocar la medicina i, assíduament, faig estades a Alemanya i a Itàlia, concretament acostumo a anar a Munic i a Como, ciutats a les quals també m’interessa que es traslladin els meus col·laboradors. Aquestes estades són molt útils i enriquidores perquè ens permeten ampliar coneixements i descobrir aspectes de l’especialitat que, al nostre país, resulten difícils de trobar.”

L’estomatologia forma part d’una branca mèdica que evoluciona constantment i aquesta circumstància imposa al professional la necessitat de mantenir-se al dia amb una formació gairebé continuada. “Aquesta és una de les especialitats que més han canviat en els darrers vint anys i en què s’augura una gran progressió de cara al futur. Es tracta d’una disciplina en què contínuament apareixen noves tecnologies, nous materials i noves tècniques.”

La longevitat de la població actual suposa un repte afegit pel que fa a tots aquests canvis. “Actualment, la perspectiva de persistència dels materials que s’utilitzen en actes mèdics com pot ser el de la col·locació d’implants i pròtesis és molt llarga, gairebé de per vida. Tot i que en qualsevol especialitat mèdica és impossible certificar una seguretat absoluta, en aquests moments dins del camp de l’estomatologia s’estan utilitzant una sèrie de materials que han de complir un seguit de requisits molt estrictes abans de poder ser utilitzats i aquest fet comporta que se’ls pugui atribuir una garantia francament fidedigna.”

Tenir cura de la salut bucal és una prioritat que, poc a poc, va prenent lloc en la consciència col·lectiva de la societat. “Actualment, s’acudeix amb més assiduïtat a la consulta que no pas fa un temps, quan, la majoria de les persones, només hi venien en el moment extrem en què patien dolor. De totes maneres, però, cal tenir en compte que, per mantenir una bona salut bucal, és necessari que tothom s’examini una vegada a l’any i, malauradament, el percentatge de persones que es visiten periòdicament, avui en dia, encara és escàs. Les xifres indiquen que a Catalunya només un trenta o un quaranta per cent de la població arriba a fer-se una revisió anual. La prevenció, com en qualsevol altre àmbit mèdic, també és imprescindible en el camp de l’estomatologia. En les revisions es poden detectar algunes malalties que, diagnosticades a temps, responen a tractaments relativament senzills. Un exemple molt comú és el cas de la periodontitis, una afecció inflamatòria de les genives que, si es determina al principi de la seva aparició, pot controlar-se mitjançant higienes dentals continuades que garanteixen una prevenció. D’aquesta manera, el pacient no arriba a patir les conseqüències d’aquesta malaltia que, a la llarga, podria produir-li una pèrdua de peces dentals.”

Una bona opció per facilitar l’assistència de l’usuari a la consulta són els centres que ofereixen una atenció generalitzada. “Antigament, en el camp de l’estomatologia es tendia a prestar una atenció més individualitzada, però, actualment, aquest sistema està desapareixent i cada vegada hi ha més predisposició a unificar les subespecialitats en un mateix centre. D’aquesta manera s’ofereix al pacient la comoditat d’acudir a una sola consulta, indiferentment de quina sigui la seva patologia, on és atès per l’especialista que li correspon. En el meu cas personal persegueixo l’objectiu que la consulta funcioni com un centre d’especialitats que comprengui diversos àmbits, com poden ser l’ortodòncia, l’estètica, la cirurgia i l’odontopediatria, entre d’altres. És important que el pacient experimenti la tranquil·litat que comporta entrar en una consulta on es pot solucionar tot tipus de patologies.”