Dr. Song Dal Yong
Dr. Song Dal Yong
PC, 16è VOLUM. Especialitats mèdiques de Barcelona, I

DR. SONG DAL YONG

ACUPUNTURA – MANOPUNTURA

Text del 2004

Metges occidentals quan practiquen l’acupuntura en malmeten la filosofia.

.

L’acupuntura és una tècnica mèdica molt antiga. Va néixer a Corea fa tres mil anys i des d’aquest país es va estendre cap a la Xina, on es va perfeccionar tècnicament i teòricament. L’acupuntura es basa en el principi oriental que el cos humà és una unitat comparable a l’univers, en què tots els òrgans estan relacionats. Per tant, s’hi pot actuar a través de determinats punts vitals. “El cos humà-univers és una unitat i entre els òrgans també hi ha una relació d’unitat.”

El doctor coreà Song Dal Yong des de ben petit ja era usuari de l’acupuntura. Quan es feia mal o patia un inesperat tall de digestió, la seva àvia el portava al metge acupuntor. Quan fou més gran, el pare d’un amic, professor universitari, en veure les qualitats del jove, l’animà a emprendre els estudis d’acupuntura. Aleshores es duien a terme en tres anys i, a diferència d’ara, no era necessari el títol de medicina. Quan acabà els estudis va començar a exercir al seu país però ben aviat es traslladà a Espanya animat per uns amics que hi vivien. Els anys setanta l’acupuntura era pràcticament desconeguda aquí i era un risc i al mateix temps un repte dedicar-s’hi professionalment. Primer va exercir com a metge acupuntor d’un gimnàs d’arts marcials. L’èxit dels seus tractaments amb agulles es va anar estenent entre els esportistes i a poc a poc va anar augmentant el nombre de pacients i la diversitat de patologies que tractava. El 1979, dos anys després d’arribar, el doctor Song Dal Yong va obrir el seu propi consultori a Esplugues de Llobregat. Avui en aquell primer local continua practicant l’acupuntura i també el ioga i la naturopatia. En la medicina oriental la prevenció és fonamental i una de les maneres de fomentar-la és la pràctica del ioga, una gimnàstica suau que permet el bon desenvolupament dels músculs.

“El metge acupuntor estudia les mateixes disciplines que un metge occidental (anatomia, fisiologia, etc) i, a més, els meridians i el concepte global de la persona (mentalitat, estat general, capacitat de defensa, etc.), però no mitjançant radiografies o anàlisis clíniques, sinó a través d’un tipus de diagnòstic quatriple.” Primerament el metge acupuntor mira la persona amb deteniment per reconèixer a quina de les quatre constitucions definides pertany i intuir els seus problemes mèdics. El següent pas consisteix a escoltar el pacient i fixar-se en la seva forma de parlar, el to de veu i l’energia que desprèn. En tercer lloc, fa les preguntes necessàries al malalt, semblantment a un metge occidental. Aquestes qüestions serveixen només per fer l’historial i observar els símptomes. Encara que es tracti d’una mateixa malaltia, en cada persona pot tenir una causa diferent atenent a les quatre constitucions. Finalment, es du a terme la pulsologia i la palpació en determinats punts del cos del pacient per confirmar allò que el metge ja ha intuït. Amb aquest procediment quatriple s’aconsegueix un diagnòstic molt precís per iniciar el tractament.

Les eines principals amb què treballa el metge acupuntor són unes agulles de metall. Tot i que poden causar certa por, en general no fan mal. Es punxa sobre els punts vitals que tothom té repartits pel cos en els mateixos llocs. Prèviament l’acupuntor els ha detectat amb la sensibilitat dels dits. Hi ha una variant de l’acupuntura clàssica, la manopuntura, basada en els 345 punts vitals del cos humà concentrats a la mà. El diagnòstic i el tractament és absolutament igual als tradicionals.

Amb l’acupuntura es poden tractar tot tipus de patologies. “A la meva consulta normalment vénen pacients que pateixen algun tipus de dolor, però podem tractar problemes circulatoris, dermatològics i també càncers. Com en la medicina occidental, l’únic que no té cura són les malalties greus en fase terminal.” A vegades, l’acupuntura i la medicina convencional es complementen, de manera que els pacients són tractats paral·lelament amb les dues metodologies.

El doctor Song compagina l’estudi i pràctica de l’acupuntura amb la investigació del tractament de la fatiga crònica o fibromiàlgia i la docència en una acadèmia. Abans entre els seus alumnes hi havia molts metges però actualment ja no. Malgrat la diferència de cultura i de mentalitat, el doctor Song Dal Yong assegura que un metge occidental també pot practicar l’acupuntura. El secret, com en qualsevol disciplina, radica en la dedicació i les ganes d’aprendre, però sovint no se’n capta la veritable funció. “Els metges occidentals no entenen l’acupuntura perquè parteixen d’uns coneixements ja apresos que són molt difícils de canviar. Acostumen a fer receptes mèdiques i posteriorment usen les agulles. Des del punt de vista de l’acupuntor oriental les agulles són per curar. En realitat, els metges occidentals, quan practiquen l’acupuntura, en malmeten la filosofia. Nosaltres sempre busquem la causa dels mals, però ells insisteixen tossudament a identificar cadascun dels punts vitals amb un òrgan i una malaltia i això és un error.”

“Els metges occidentals cerquen dins del cos amb màquines i posteriorment apliquen els mateixos tractaments a tothom. El tractament és el més important i, atenent a les constitucions diferents de les persones, s’han de subministrar medicaments diversos.”

La humanització de la medicina i l’equilibri i la pau interior, tant del metge com del malalt, són fonamentals per a l’obtenció de bons resultats. “Recomano als meus pacients que resin diàriament per eliminar l’angoixa. Jo ho practico i també faig dues hores de meditació diàries per purificar-me.”

Un dels reptes de futur del doctor Song Dal Yong és la creació d’una clínica privada que ofereixi tot tipus de serveis naturals (acupuntura, massatges, meditació, alimentació, etc.) per millorar la qualitat del tractament.