Dra. Aurora de Àvila i López
Dra. Aurora de Àvila i López
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

DRA. AURORA DE ÀVILA I LÓPEZ

ESTIBEL

Text del 13/12/2010

El suport anímic que dóna als pacients la visita amb el professional és molt important. El metge ha de ser capaç de situar-se al seu costat; amb el seu ànim, contribueix decididament a la seva recuperació.

Sempre és millor començar el tractament de problemes físics causats per trastorns emocionals, com el sobrepès, amb un enfocament psicològic, en lloc d’usar mètodes invasius, com una reducció quirúrgica d’estómac.

Actualment, molts cirurgians estètics fan també medicina estètica, perquè saben que la prevenció és molt important i també perquè la gent tendeix a preocupar-se pel seu aspecte físic més aviat que fa unes dècades.

És difícil que una dieta equilibrada permeti reduir pes; si es vol perdre’n, cal desequilibrar l’alimentació per alguna banda.

La salut física i la salut emocional tenen una relació simbiòtica. La metgessa Aurora de Àvila i López, membre de la Sociedad Española de Medicina y Cirugía Cosmética, de la Sociedad Española de Láser Médico Quirúrgico i de la Unión Profesional de Médicos y Cirujanos Estéticos, ha pogut corroborar la interdependència del cos i la ment des de la seva praxi a Estibel, centre mèdic i estètic que dirigeix des de l’any 2000. “Rebo molts pacients amb un estat anímic baix, que opten per fer un canvi positiu a la seva vida i millorar el seu aspecte físic per tornar-se a sentir bé amb ells mateixos. També hi ha persones amb l’autoestima baixa a causa d’un trastorn físic, com un sobrepès, que també necessiten recórrer a la medicina estètica. Casos així demostren que una millora estètica pot contribuir notablement a assolir un equilibri emocional més complert.”

Estibel, per damunt de tot, és una consulta mèdica. “Els pacients saben que només sóc jo qui pren les decisions i que, per tant, els ofereixo assessorament i una resposta individualitzada des de la coherència i la claredat, amb les tècniques mèdiques i estètiques més adequades per a cada cas.”

Rejoveniment facial, augment de llavis, eliminació de tatuatges, depilació mèdica làser o tractaments per a l’obesitat i el sobrepès són alguns dels serveis que oferta. “Estableixo amb els pacients una relació de confiança, franca, càlida i directa. És essencial que els escolti atentament i que segons això els aconselli. En aquest sentit, la primera visita és fonamental. Analitzo cada cas en profunditat, els pregunto quines perspectives tenen i els informo què podem aconseguir i què no. Sempre sóc sincera: si penso que és millor que no es facin res, els ho dic. I si considero que no aconseguirem allò que volen, també en deixo constància.”

Tot i que les assignatures de Psicologia i Psiquiatria de la Facultat de Medicina no eren les seves predilectes, l’experiència li ha demostrat que “el suport anímic que dóna als pacients la visita amb el professional és molt important. Sovint he hagut de rebre persones que només necessitaven parlar, sentir que algú les escoltava. I és molt important, en aquests casos, saber fer-ho. Sempre dic als meus pacients que em truquin quan els calgui. De vegades, la veu propera d’alguna persona dient-los que són capaços d’aconseguir allò que desitgen significa un estímul molt important per tirar endavant. El metge ha de ser capaç de situar-se al costat del pacient; amb el seu ànim contribueix a la recuperació del malalt. Per aquesta raó no crec que els problemes d’ansietat se solucionin amb medicació, mentre que sóc del parer que sempre és millor començar el tractament de problemes físics causats per trastorns emocionals, com el sobrepès, amb un enfocament psicològic en lloc d’usar mètodes invasius, com una reducció quirúrgica d’estómac. En casos així, és cabdal que els professionals no perdem el nord.”

D’uns anys ençà, els avenços tècnics en medicina estètica han fet possible que no s’hagi de recórrer sempre al bisturí. “Actualment, sovint és innecessari arribar a la intervenció quirúrgica. De fet, molts cirurgians estètics fan també medicina estètica, perquè saben que la prevenció és molt important i també perquè, en temps de crisi, aquests tractaments tenen major acollida que una operació. A més, la gent té tendència a preocupar-se pel seu aspecte físic més aviat que fa unes dècades. Abans, la mitjana d’edat dels pacients eren els 50-60 anys; ara, ja rebem persones de 30. I certament és l’edat ideal, no per operar-se, sinó per començar a aplicar tractaments estètics preventius. Si vols retardar, per exemple, l’envelliment facial, una opció és recórrer a la mesoteràpia. Es tracta d’una tècnica inventada el 1952 pel doctor francès Michel Pistor que consisteix a tractar les zones afectades amb microinjeccions de medicaments de medicina tradicional: dosis homeopàtiques, vitamines, minerals, aminoàcids… També és una bona edat per començar a aplicar tractaments localitzats contra la cel·lulitis. Si un s’ha sotmès a tractaments estètics regularment des de la trentena, arriba als 60 amb un aspecte físic molt millor.”

Les contínues novetats tècniques obliguen els professionals de la medicina estètica a ser molt acurats en la tria de nous aparells. “Som una consulta petita i hem de filar prim. Contínuament es presenten noves eines i has de ser cautelós, assegurar-te que allò que anuncien les cases comercials és realment cert. A més, els canvis són vertiginosos. L’any passat, per exemple, tothom parlava de la radio freqüència, i aquest any només es parla de la cavitació. Es tracta d’una tècnica que permet trencar els adipòcits, relacionats amb la cel·lulitis, per mitjà d’unes ones. Però, com s’eliminen per l’orina, el pacient ha de beure molta aigua si vol aconseguir-ho. ”

Els tractaments dietètics són un dels punts forts de la consulta. “Marquem pautes d’alimentació basades en una dieta proteinada. S’ha comprovat que les proteïnes són idònies per perdre pes i que, sota control mèdic, no resulten agressives amb el metabolisme. Avui en dia són molt conegudes i cada vegada més utilitzades per altres especialistes, com ara cardiòlegs o endocrins. Nosaltres la utilitzem, per exemple, en pacients amb diabetis o hipercolesterolèmia, i hem aconseguit molt bons resultats.”

En els casos d’obesitat, la millor solució no és portar una alimentació variada. “És difícil que una dieta equilibrada permeti reduir pes; si es vol perdre’n cal desequilibrar l’alimentació per alguna banda. Tanmateix, la millor opció per mantenir-se i alimentar-se sanament quan s’ha superat el problema de sobrepès és la dieta mediterrània.”

Per recuperar la línia, la doctora recomana fer règim almenys durant un any. “El sistema digestiu té memòria i, si quan ja has baixat 10 quilos, abandones les pautes alimentàries que estaves seguint, de seguida tornes a recuperar el pes que has perdut. Estem molt acostumats a menjar massa hidrats de carboni; el 50% de la dieta mediterrània es basa en el consum de pasta, llegums o patates, però no tenim en compte que en l’actualitat no ens movem gaire, cosa que fa que no cremem l’energia i que s’acumuli en forma de greix.”

Assolir un pes ideal té efectes immediats en l’autoestima. “Vam tenir una pacient de 30 anys que pesava 140 quilos. Era cantant d’òpera i els directors mai no li donaven papers de dóna jove, sinó de senyora gran. Aconseguí baixar el seu pes fins a 78 quilos. El canvi fou radical; va venir a la consulta amb parella i amb un canvi d’imatge que la rejovenia: s’havia tallat el cabell, ja no vestia de negre i tampoc es mostrava tan tímida. Se la veia feliç. Li havia canviat la vida. Aquests casos em gratifiquen molt, personalment i professionalment, i donen sentit a la meva pràctica.”

De fet, la feina diària de la doctora De Àvila es regeix per la premissa d’anteposar “els criteris mèdics a qualsevol altre consideració” i d’intentar “posar els beneficis dels tractaments estètics a l’abast de tothom.”