Dres. Glòria
Dres. Glòria
PC, 15è VOLUM. Entitats mèdiques

DRA. GLÒRIA CASTRO CHICO, DRA. GLÒRIA MORELLÓ CASTRO

INSTITUT MORELLÓ-CASTRO

Texto del 2003

El nostre país és pioner en aquesta especialitat i es situa en les primeres posicions mundials pel que fa a qualitat i nivell dels nostres professionals.

La Dra. Glòria Castro Chico, filla i germana d’otorinolaringòlegs, ha viscut sempre molt a prop l’especialitat mèdica de l’otorinolaringologia. Segurament aquesta vivència familiar contribuí al naixement d’una vocació intensa tot i que el consell patern l’orientava cap a l’estudi d’altres disciplines. Quan la Dra. Castro era estudiant de medicina va conèixer el que es convertiria en el seu marit, el Dr. Antonio Morelló, metge assistencial i docent del servei d’otorinolaringologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Després de casar-se va fundar la seva primera consulta al 1953, dedicada a la pràctica de  l’otorinolaringologia. Posteriorment dos dels fills del matrimoni, el Dr. Antoni Morelló Castro i la Dra. Glòria Morelló Castro, formats al Hospital Clínic i al Hospital de Bellvitge de Barcelona  respectivament, i en els centres americans més prestigiosos; es van incorporar a la consulta, i va néixer l’Institut Morelló-Castro amb la mateixa especialitat. Avui dia aquell primer centre continua la seva activitat i s’ha estès a diferentes clíniques i diversos barris de Barcelona.  El tercer fill, Sergi, metge odontòleg, i la seva muller, M. Assumpció, dermatòloga, han afegit aquestes dues especialitats mèdiques al centre.

L’Institut està format per un grup ampli de professionals que ofereix un servei integral pioner en l’àmbit de l’otorinolaringologia. La Dra. Castro s’especialitzà en otologia i el Dr. Morelló en la laringe, avançant la microcirurgia i el tractament endoscòpic. Posteriorment, la Dra. Morelló va incorporar la rinologia amb el diagnòstic del nas, la cirurgia endoscòpia i l’estudi de la respiració amb la rinometria. El Dr. Morelló Castro va aportar l’estudi i tractament dels roncs i junt amb la seva germana  practiquen la cirurgia de base de crani. Tots els membres del grup s’han dedicat a la docència. Els dos fundadors, a l’Hospital de Sant Pau, com a professors associats de la Universitat Autònoma de Barcelona i els seus fills a la Universitat Rovira i Virgili i a la Universitat Central de Barcelona, com a professors titulats de l’especialitat.

Les patologies més freqüents que es tracten a l’Institut són diverses: apneas, roncs, vertigen, pèrdua d’audició, obstrucció nasal, etc. De les apneas se n’ocupa el Dr. Antoni Morelló Castro, director d’un comitè relacionat amb aquesta patologia. Altra patologia molt freqüent i molesta són els roncs. La persona que ronca és sotmesa a una prova de polisomnografia mitjançant la qual s’observa el seu son durant tota una nit. “Tot i que se li dóna molta importància als roncs, sobretot perquè molesten al company de llit, és més important l’apnea per les alteracions que pot provocar de desaturació d’oxigen.” L’otorinolaringòleg també detecta les causes del vertigen amb les anomenades proves vestibulars. Es pot diferenciar si el vertigen és de l’oïda , perifèric, central o de tipus cervical. Atenent a la tipologia es deriva a l’especialitat més adient per començar el tractament o realitzar una intervenció d’alta cirurgia. La Dra. Castro va ser pionera en la cirurgia del sord, per otoesclerosi.

La Dra. Castro ha anat incorporant amb el seu marit i els seus fills, els avenços tècnics i científics en el Centre. Des de la introducció de la microcirurgia, que va esdevenir una fita important, fins als tractaments amb làser hi ha hagut moltes innovacions. “Disposem d’una alta tecnologia. Tenim microscopis per explorar les orelles en cadascun dels despatxos; endoscopia ; audiologia sofisticada, a més de audiometria convenvional; potencials evocats auditius; timpanometria i otoemissions acústiques. Làser; radiofreqüència; polisomnògraf, etc. És a dir, tot el precís per el diagnòstic i tractament de tota la patologia dins l’àmbit de la otorinolaringologia

La societat cada cop és més conscient de la importància de la prevenció i de la necessitat de consultes periòdiques al professional mèdic per evitar alteracions futures però aquest fet no es dóna per igual en totes les especialitats. “Els pares només porten els seus fills a la nostra consulta si tenen antecedents de familiars afectats. Nosaltres fem diagnòstics precoços d’audició en nadons. Els sotmetem a unes proves acústiques amb petits micròfons que durant 45 segons que recullen la resposta de les cèl.lules cilíades de l’oïda interna (otoemissions acústiques).”

La genètica és determinant per al patiment de determinades malalties però també els factors medioambientals en els quals desenvolupem la nostra vida diària. “Els sorolls continuats provoquen traumatismes acústics considerables, molt habituals en determinades professions.”

També pot provocar una baixada d’audició, sobretot en persones grans, la presa de determinats medicaments. “Donem pautes, establertes en un protocol d’actuació, per tal que no es prenguin una sèrie de medicaments ototòxics que poden produir una disminució de l’audició.”

Malauradament, en molts casos, la pèrdua severa del sentit auditiu no es pot evitar però sí que es pot millorar considerablement. “La nova tecnologia digital ha permès el desenvolupament d’unes pròtesis acústiques que solucionen parcialment el problema de la pèrdua auditiva, però sempre s’ha de fer amb el diagnòstic i orientació de l’otorinolaringòleg.”

Quan la Dra. Castro estudiava medicina era poc habitual la presència femenina. “Només érem 2 les noies que vam acabar la carrera el mateix any. Actualment, ben al contrari, el 70% d’estudiants de medicina són dones.”

També ha canviat la valoració de la societat vers la professió i les dotacions econòmiques. “Avui la medicina està molt més desprestigiada que anys enrera i els sous són molt baixos en relació amb altres professions.”

No obstant això, “el nostre país és pioner en aquesta especialitat i es situa en les primeres posicions mundials pel que fa a qualitat i nivell dels nostres professionals.”

La relació metge-malalt també ha evolucionat amb els anys. “Abans hi havia més respecte vers el metge.” Els fundadors del grup sempre han valorat i han tingut molta cura del tracte humà amb els seus pacients, cosa que han inculcat a la resta de professionals del centre.

Actualment és fonamental el reciclatge dels professionals per estar al dia dels avenços mèdics que es produeixen en totes les especialitats. Els Drs. Morelló participen en diversos projectes d’investigació, assisteixen a cursos especialitzats, formen part de les societats mèdiques més prestigioses i publiquen treballs en importants revistes nacionals i estrangeres. “Donem suport als treballs de recerca realitzats en el centre. Els nostres professionals han fet tesis doctorals sobre sleep apnea, el vertigen i la presbiacúsia.” Un dels camps on s’està avançant més és en el diagnòstic precoç del càncer de laringe amb l’endoscòpia. Un altre aspecte que està donant resultats positius és el diagnòstic i tractament de totes les sordeses tot i que encara no és possible saber per exemple,  la causa de la presbiacúsia o sordesa sensorial de la gent gran, que cada cop afecta a més persones degut a l’envelliment de la població. Sobre això la Dra. Morelló ja ha publicat un parell d’estudis. Un altre repte de futur és el perfeccionament de la microcirurgia i l’endoscòpia. Tots els avenços mèdics i  tecnològics s’incorporaran puntualment a l’Institut Morelló Castro, pioner en la seva especialitat